Turkáló nyitás feltételei 2024

Szerző: | 2024. 05. 13. | Blog, Egyéb kategória, Üzletnyitás

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 3 minutes

Szeretnél egy saját turkálót nyitni, ahová ha belépnek a vásárlóid, akkor a ruhák múltjának illata és a színek gazdagsága keveredik? Látod magad előtt, ahogy az emberek izgatottan nézelődnek, turkálnak, keresve a tökéletes és egyedi darabokat? Ha már az üzlethelyiségedet is kinézted, sőt, akár már a beszerzési források is megvannak, de tanácstalan vagy a megnyitás menetével, akkor a Turkáló nyitás feltételei 2024 cikk pont neked szól. Ismertetjük veled a legfontosabb lépéseket, hogy semmi se maradjon ki a megnyitás útvesztőjében.

Egy gyors áttekintést adunk, hogy mire lesz szükséged, és a pontok alatt részletesebb leírást is találsz, szóval mindenképpen érdemes az egész Turkáló nyitás feltételei 2024 cikket végig olvasnod, hogy semmi fontosról ne maradj le!

 1. Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység
 2. Kell wc (vagy befogadónyilatkozat)
 3. Kell öltöző (vagy befogadónyilatkozat)
 4. Kell pénztárgép
 5. Üzemorvos (Munkavállalók részére)
 6. Munkahelyi kockázatelemzés (1 fő bejelentett vagy alkalmilag bejelentett alkalmazottól)
 7. Kémiai kockázatelemzés
 8. Érintésvédelmi minősítő irat | Érintésvédelmi felülvizsgálat
 9. Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat | Erősáramú berendezések felülvizsgálata | Tűzvédelmi minősítő irat
 10. Önellenőrzési terv
 11. Tűzvédelmi szabályzat / kiürítés számítással (50 bejelentett vagy alkalmilag bejelentett embertől)
 12. Tűzvédelmi oktatás (1 bejelentett vagy alkalmilag bejelentett embertől)
 13. Munkavédelmi oktatás (1 bejelentett vagy alkalmilag bejelentett embertől)
 14. Mentőláda
 15. Tűzvédelmi készülék (Poroltó)
 16. Táblák kihelyezése
  1. Kijárat
  2. Tűzvédelmi készülék jelzése
  3. Mentőláda jelzése
  4. Tűzeseti főkapcsoló jelzése
  5. Segélyhívó számok
  6. Polcok teherbírásának jelzése
 17. Egyéb dolgok, amiket ki kell helyezni: Vendégkönyv, pénztárgép száma
 18. Zajkibocsátási határérték (ha zenét szolgáltatsz, akár rádió, háttérzene, stb.)

 

Működési engedély vagy bejelentés?

A turkáló vagy használt ruha kereskedelem a 4779 – Használtcikk bolti kiskereskedelem – az egyéb használt cikk (pl. használt ruházati cikk, sportszer, bútor) kiskereskedelme TEÁOR szám alatt található meg. (https://cegalapitas.net/teaor/4779-hasznaltcikk-bolti-kiskereskedelme.html) Ezt a számot kell felvenned, mint tevékenységi kód, attól függetlenül, hogy cégként, vagy egyéni vállalkozásként fogod működtetni.

A tevékenységhez külön engedély NEM szükséges, azonban a tevékenységet be kell jelenteni az Önkormányzat felé, illetve az ehhez szükséges dokumentumokkal is rendelkezned kell, hogy ellenőrzés során ne bírságoljanak meg.

Fontos! A bolt nyitásához eladói végzettség NEM kell, de azért ajánlott!

Még egy fontos dologra hívnám fel a figyelmedet. Amennyiben szeretnél bizományba átvett ruhákkal is foglalkozni, akkor egy úgynevezett bizományos dokumentumon fel kell tüntetned, hogy a bizományba adó már előzőleg fertőtlenítette az átadott ruhákat kiskereskedelemben vásárolható mosószerrel. Ezt mindig fel is kell jegyezned és aláíratnod az átadóval. Ennek az a célja, hogy a gyűjtőkonténerekben, raktárakban tárolt esetleges rágcsálók általi fertőzést megelőzzék.

WC és öltöző

Érdemes a turkálódban legalább egy mosdó használatát kialakítani, vagy, ha erre nincsen módod, akkor egy szomszédos, közeli hellyel megegyezned, hogy használhasd szükség esetén a wc-t. Ehhez egy befogadónyilatkozatra lesz szükséged.

Fontos, hogy a vásárlóid kényelmesen próbálhassák fel a ruhákat, ezért legalább egy öltözőt mindenképpen tervezz bele üzleted kialakításakor.

Pénztárgép

A 48/2013. (XI.15.) NGM rendelet rendelkezik a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásról. Ezt kiegészíti az 1. számú melléklet, melyben megnevezésre kerülnek a „Nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel eleget tenni kötelezettek köre”, mely alapján:

„Az Áfa tv. 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget az alábbi adóalanyok, illetve üzletek:

 1. a 47.1–47.7 és 47.91 szerinti kiskereskedelmi,(…)

tevékenységet folytató valamennyi adóalany, üzlet, mozgóbolt…”

A fentiek alapján, mivel a használt ruha kereskedelem a 4779-es szám alatt fut, ezért ezt a vállalkozási tevékenységet nyugtaadási kötelezettség terheli.

Ha csak nagykereskedésed van, akkor nem kötelező a pénztárgép használata, mert ebben az esetben számlát is kiállíthatsz a vásárlók részére (de ha már mellette kiskereskedelmet is folytatsz, akkor már szükséges!) Fontos, ha kilós turiboltot üzemeltetsz, akkor hitelesített mérleget kell beszerezned, amit évente kötelező szervízelned is.

Munkahelyi kockázatelemzés | Kémiai kockázatelemzés

Ez a rész kiemelkedő fontosságú, ha akár csak egy bejelentett, esetleg alkalmi munkavállalód van. Ez érvényes rád akkor is, ha valakit egyszerűsített bejelentéssel alkalmazol rendszeresen.  Ebben az esetben kötelező létrehozni egy munkahelyi kockázatelemzés nevű dokumentumot, amelyet a munkavédelmi hatóság ellenőrizhet. Ez az irat részletesen feltárja az összes munkahelyi veszélyforrást.

A kémiai kockázatelemzés akkor szükséges, ha olyan vegyszereket vagy más veszélyes anyagokat használsz, amelyek általában a takarítószerekben is megtalálhatóak (pl. fertőtlenítéshez). Ezt a követelményt a 2000. évi kémiai biztonságról szóló törvény határozza meg, és ennek betartása szintén kötelező.

Tűz, munka – és érintésvédelem

A tűzvédelemi és munkavédelmi előírásoknak meg kell felelni, így mindkét oktatás kötelező abban az esetben, ha van legalább 1 bejelentett vagy alkalmilag bejelentett embered.  Ha hatalmas méretű turi boltot szeretnél, és nagy valószínűséggel többen lesztek, mint 50 fő munkatárs téged is beleértve, akkor az OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) tűzvédelmi szabályzatot ír elő. Ha üzleted méretéből adódóan képes lesz ötven embert befogadni, akkor is szükség lesz erre a szabályzatra, illetve kiürítési és tűzriadó tervre.

Ugye a poroltó készülékről sem feledkezel meg? Ha esetleg többszintes használt ruhaboltban gondolkozol, akkor minden szintre ki kell helyezned egy tűzoltó készüléket. Úgy helyezd el, hogy könnyen hozzáférhető legyen, és ne legyen a közelében hűsugárzó, fűtőtest. Ajtótámasznak pedig semmiképp se használd! Szabálytalan és megbüntethetnek érte.

Az elektromos hálózatot is mindenképpen ellenőriztesd speciális képesítésű szakemberrel, hiszen könnyen lángra lobbanhatnak a ruhák és a kiegészítők is egyaránt!

Egyéb

A felsorolásban még számtalan pontot találsz. Ezeket azért nem fejtettük ki részletesen, mert úgy gondoljuk, hogy a nevük elég beszédes, és egyértelműek.

Remélem a Turkáló nyitás feltételei 2024 sokat segített neked abban, hogy semmi fontos dolog ne maradjon ki. Ha valami mégsem volt elég részletes számodra, vagy még kérdésed adódott, akkor a Megvédelek.hu szakértői segítenek neked. Vedd fel velünk a kapcsolatot, és kérj ingyenes konzultációt!

Ha bármi kérdésed van nyugodtan fordulj hozzánk, minden felsoroltat el tudunk neked intézni.

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

12 + 15 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk