Tűz ütött ki, kiürítették a vasútállomást

Szerző: | 2020. 03. 06. | Egyéb kategória

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 2 minutes

Február 28-án pénteken tűz ütött ki Párizs egyik történelmi vasútállomásán. A tűz keletkezésének oka szándékos gyújtogatás. A francia hatóságok tájékoztatása szerint egy férfi meggyújtott egy motoros rollert. Ezt követően a lángok átterjedtek a vasútállomás épületeire, a peronokra is. Szerencsére ember életeket nem követelt az eset. A rendbontó kilétére nem derült fény, a hatóságok nyomoznak az ügy kapcsán.

Az említett eset szerencsésnek mondható abból a szempontból, hogy életeket nem követelt, mert a hatóságok időben ki tudták üríteni a vasútállomás területét.
A magyarországi vonatkozó jogszabályok, specifikusan az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) előírja, hogy minden 50 fő befogadására alkalmas helyiség esetében KIÜRÍTÉS SZÁMÍTÁST kell végezni. Vegyünk például egy éttermet: Ha az étteremben van olyan helyiség, vendégtér, ahol egyidejűleg több, mint 50 ember tud étkezni, akkor ebben az esetben kötelező a vendéglátó egységnek papír alapú kiürítés számítással rendelkezni!

A következő vonatkozó jogszabály, nem is egy, hanem rögtön 2 szabály együttese lesz. Az első az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK). A második pedig a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TVMI). Az OTÉK szabályozza a tömegtartózkodásra alkalmas hely, számszerűsítve 300 fő egyidejű tartózkodására alkalmas hely kiürítés számítására vonatkozó kötelezettségeket. A franciaországi esetet átültetve egy hazai helyszínre megállapíthatjuk, hogy ez esetben az OTÉK szabályozása lett volna kötelező! Ez azt jelenti, hogy a vasútállomás egész területére, azaz a peronoktól kezdődően, az állomás épületéig kötelező a kiürítés számítás megléte! Egy másik példával élve: Vegyünk egy hazai emeletes irodaházat. Tegyük fel, hogy az irodaház befogadóképessége: 500 fő. Ebben az esetben, mivel 300 fő feletti befogadó képességről beszélünk a kiürítés számítás KÖTELEZŐ a pincétől kezdődően egészen, az utolsó emeletig, szintenként. A fentebb említett TVMI tartalmazza a kiürítés számítás alapjait adó képleteket. A kiürítés számítás vonatkozik minden szabadtéri rendezvényre is, ahol egyidejűleg több, mint 300 fő tartózkodhat!

Mi alapján készül el a kiürítés számítás és ki végezheti azt el? Ez egy sokak által megfogalmazott kérdés, amelyre most választ adunk. A kiürítés számításnál figyelembe kell venni az átbocsájtó képességet, az emberek átlagos haladási sebességét, a kiürítés előtti időtartamot, valamint a kiürítési időt és sok más szempontot is.
Ezen szempontok alapján beszélünk például kiürítési útvonalról, ami a menekülési út elérési távolsága és a menekülési útvonal összegéből adódik. Mivel rengeteg tényező komplex ismeretének alkalmazása szükséges a kiürítés számítást csak szakember végezheti el!

A kiürítés számítás KÖTELEZŐ dokumentáció, elkészítésében is tudunk segíteni!

Szakembereink várják hívásod!

06209648811

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

10 + 3 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk