HACCP: Tejet találtak egy tejmentes ételben.

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 2 minutesA mai világunkban sok a kamu termék és sokan meg is vásárolják ezen élvezeti cikkeket. A mostani eset egy Egyesült Királyságban végrehajtott kereskedelmi ellenőrzésből kifolyó ügy.  És, hogy ennek mi köze a HACCP-hez? Az Egyesült Királyságban is, úgy mint Magyarországon is létezik olyan hatóság, aki a vállalkozókat, gyártókat ellenőrzi, és ezen belül az élelmiszereket. Mivel a világunkat elárasszák a termékek 100 ezrei, ezért nem is árt, hogy valaki kontroll alatt tartsa a piacot, hogy ne veszélyeztessék az emberek egészségét és, hogy kiszűrjék a valótlan állításokat, amit a marketingesek azért tüntetnek fel, hogy megvásárolják a terméket, közben az igazsághoz nem mindig sok közük van. Hazánkban a NÉBIH azaz a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági hivatal ellenőrzi ezen folyamatokat és monitorozza a piacot a termelőtől a kiskereskedésig. Angliában nemrégiben történt egy eset, amit hasonló szervezet ellenőriz. Kiskereskedelmi ellenőrzés során egy Dán gyártó termékét amire „100% tejmentes” illetve „tejmentes” jelölésű termékét bevizsgálva a azt találta a hatóság, hogy mégiscsak találtak benne a feltüntetés ellenére tejet. Ezen termék Vegán termék volt, így olyanok veszik, akik nem kívánnak állati eredetű termékeket fogyasztani vagy olyanok akik allergiásak a tejre. Sajnos utóbbiakra még veszélyes is lehet ez a készítmény, hisz a tej allergiások ilyen készítmények fogyasztására komoly hasmenés, súlyosabb esetekben rosszullét is kialakulhat náluk. Az angliai hatóság jól cselekedett, de a termékből jött Magyarországra is. Így az itteni élelmiszerlánc Biztonsági hivatal a honlapján hívja fel a figyelmet az említett termékre.
  • Megnevezése: Naturli BIO margarin 225 g ((Naturli Bio Veganes Streichfett)
  • Tételazonosító: 30.08.2019-27.11.2019 időszak közötti minőségmegőrzési idővel ellátott tételek.
  • RASFF referenciaszám: 2019.2908
És, hogy ennek mi köze a HACCP-hez? Több mint gondolnád! A HACCP egy angol rövidítés: Hazard Analysis and critical control point magyarul veszélyelemzés és kritikus ellenőrzési pontok. A HACCP rendszert egy szabványszerűségnek kell elképzelni és ezen szabvány azért jött létre, hogy az élelmiszerek biztonságosan legyenek kezelve a termelőtől az asztalig. Az élelmiszer biztonságnak ez az alapja és az európai uniós tagállamoknak kötelező is használni a rendszert. Eredetileg a NASA kérésére fejlesztette ki egy amerikai cég, hogy az űrutazáshoz szükséges élelmiszerekben ne lehessen olyan szennyeződés, ami a küldetést bármilyen formában veszélyeztetné. Most képzeld el! Hogyha fent az űrben valaki ételmérgezést kapna! Ezért kellett kidolgozni olyan folyamatokat, amivel az élelmiszert a lehető legbiztonságosabban lehet gyártani, tárolni és forgalmazni és ezt hívjuk ma HACCP rendszernek. Arról nincs tudomásom, hogy a Dán cég használ-e ilyen rendszert, de mivel a uniós előírás, így valószínűnek tartom. Itt Magyarországon ezért a hibáért nagyon komoly következményekkel lehetne számolni. Akár ideiglenesen be is zárhatják azt, aki nem működtet HACCP rendszert és a vásárlót megtéveszti ilyen és ehhez hasonló állításokkal. Egyébként a hazai hatóság honlapján meg lehet tekinteni, hogy melyik cégnél találtak számot tevő jogsértést. Ide kattintva. Szóval a Haccp nem csak egy papírhalmaz, hanem egy olyan élelmiszer biztonsági rendszer, ami irányítja a folyamatokat, hogy ilyen eset ne fordulhasson elő SOHA! Ez a keretrendszer meghatározza a konkrét feldolgozást, tisztaságot, hűtőláncolatot és raktározási folyamatokat is! A  sajátossága, hogy bárkire rászabható, aki élelmiszert, forgalmaz, feldolgoz, így ne csak egy nagy gyártónak kötelező ezt használni de egy étteremnek és egy kisboltnak is! Sőt még fitnesz termeknek is akik bekeverik shake-edet vagy csomagolt táplálék kiegészítőt forgalmaznak. Ha a céged élelmiszert forgalmaz, ha csomagolt, ha nem, ha feldolgoz vagy raktároz, ezt az ellenőrök tőled is kérik!

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

online

konzultációra!

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk