Gazdabolt nyitás feltételei 2024

Szerző: | 2024. 04. 15. | Egyéb kategória, Üzletnyitás

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 4 minutes

 

Hosszú ideje dédelgeted magadban azt a gondolatot, hogy saját gazdaboltot nyitsz? Látod magadat a saját boltodban a gondosan felsorakoztatott virágföldek, növényvédő szerek és kerti szerszámok között és ahogyan kiszolgálod a vásárlóidat? Már mindent elképzeltél, kigondoltál, de úgy érzed, hogy a bürokrácia és a szabályozások értelmezése nem a te tereped? Akkor a legjobb helyen jársz! Hiszen a Gazdabolt nyitás feltételei 2024 cikkünk pont azoknak szól, akik vállalkozni szeretnének a mezőgazdasági kiskereskedelem területén, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá.

 

Első lépésként összeállítottuk a legfontosabb tudnivalókból álló gyorslistát, amelyet részletesen kifejtünk majd a  Gazdabolt nyitás feltételei 2024 cikk további részében. Nézzük is, mikre kell figyelned!

 1. Működési engedély
 2. Kell pénztárgép
 3. Üzemorvos (Munkavállalók részére)
 4. Munkahelyi kockázatelemzés (1 fő bejelentett vagy alkalmilag bejelentett alkalmazottól)
 5. Kémiai kockázatelemzés
 6. Veszélyes anyag bejelentés
 7. Egyéni védőeszközök juttatásának rendje (1 fő bejelentett vagy alkalmilag bejelentett alkalmazottól)
 8. Érintésvédelmi minősítő irat | Érintésvédelmi felülvizsgálat
 9. Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat | Erősáramú berendezések felülvizsgálata | Tűzvédelmi minősítő irat
 10. Tűzvédelmi szabályzat (50 főtől vagy 1000 l vagy kg mennyiséget meghaladó fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag tárolásakor – műtrágya ide tartozik!)
 11. Tűzvédelmi oktatás
 12. Munkavédelmi oktatás
 13. Mentőláda
 14. Tűzvédelmi készülék (Poroltó)
 15. Táblák kihelyezése
  1. Kijárat
  2. Tűzvédelmi készülék jelzése
  3. Mentőláda jelzése
  4. Tűzeseti főkapcsoló jelzése
  5. Segélyhívó számok
  6. Polcok teherbírásának jelzése
 16. Egyéb dolgok, amiket ki kell helyezni: Vásárlók könyve, pénztárgép száma

Bejelentés vagy engedélykérés?

Minden esetben, ha kereskedsz valamivel, akkor be kell jelentened az illetékes önkormányzat felé. Egy gazdaboltban általában vannak veszélyes anyagok, pl. permetezőszerek, spray-k, műtrágya, stb. Ezek olyan kémiai szerek, amin CLP piktogramok (veszélyt jelző szimbólumok) vannak, így innentől kezdve már működési engedélyre is szükséged lesz.

Érdemes átgondolni, hogy milyen termékekkel fogsz kereskedni.

Röviden leírjuk, hogy melyik TEÁOR szám fog neked kelleni, attól függően, hogy miket szeretnél árulni:

475206 – Mezőgazdasági eszköz kiskereskedelme  

Ebbe a tételbe tartozik:
– a működési elvtől függetlenül mindenfajta fűnyíró szakosodott bolti kiskereskedelme
– a mezőgazdasági szerszám szakosodott bolti kiskereskedelme
– a kerti kisgépek szakosodott bolti kiskereskedelme
– a méhészeti szerszámok, berendezések, eszközök kiskereskedelme

Termékkör:

 1. Mezőgazdasági, méhészeti és borászati cikk, növényvédő szer, termésnövelő anyag, a tevékenységhez szükséges eszköz, kisgép (pincegazdasági felszerelés, vetőmag, tápszer, kötözőfonal, zsineg stb.).

477807 – Mezőgazdasági felhasználású anyagok kiskereskedelme

Ebbe a tételbe tartozik:
– a vetőmag, gabona, olajos magvak és egyéb mezőgazdasági magvak szakosodott bolti kiskereskedelme
– a mezőgazdasági élő állat szakosodott bolti kiskereskedelme  

Termékkör:

 1. Mezőgazdasági nyersanyag, termék (gabona, nyersbőr, toll stb.).

477823 – Termény-, takarmány-, egyéb mezőgazdasági termék kiskereskedelme

Ebbe a tételbe tartozik:
– a termény, az állati takarmány szakosodott bolti kiskereskedelme
– az egyéb mezőgazdasági nyersanyagok szakosodott bolti kiskereskedelme

Termékkör:

 1. Mezőgazdasági nyersanyag, termék (gabona, nyersbőr, toll stb.)

Ha szeretnél a növényvédőszerekre specializálódni, és nagykereskedelemben forgalmazni, akkor a 467503 – Növényvédőszer- nagykereskedelem TEÁOR kódot kell felvenned.

Pénztárgép

Mivel üzletről és kereskedelemről van szó, így elengedhetetlenül fontos a pénztárgép használata, és a kódjának jól látható helyre való kihelyezése is szükséges.

Egyedül leszel vagy lesz alkalmazottad?

Ha fontolgatod, hogy lesz tartósan alkalmazottad, vagy akár időszakosan is munkaerőt veszel igénybe egyszerűsített, napi bejelentéssel, akkor fontos tudnod, hogy te leszel a felelős munkaidőben a munkatárs egészségügyi állapotáért. Ez azt jelenti, hogy biztosítanod kell számára az egyéni védőfelszerelést, mint például a munkacipőt, és ezeket egy munkavédelmi szakemberrel kell dokumentáltatnod az egyéni védőfelszerelések nyilvántartásban (egész pontosan az egyéni védőeszközök juttatások dokumentumban).

Emellett szükséged lesz egy munkahelyi kockázatelemzésre is, ami a munkahelyi veszélyeket foglalja össze. Ezt is a munkavédelmi szakember állítja össze, és az általa készített dokumentumban fogja rögzíteni az adott munka végzéséhez szükséges utasításokat. Ne ijedj meg! Nem lesz szóról szóra, lépésről lépésre minden leírva, hogy mit hogy kell csinálni, ez csupán arra szolgál, hogy felhívja a figyelmet az egészségre káros munkafázisokra, és alternatívát adjon olyan munkavégzésre, amivel elkerülhetőek az esetleges fizikai állapotromlások (pl. látásromlás, gerincproblémák, stb.).

Akár egyedül leszel, akár lesz alkalmazottad, kémiai kockázatelemzésre és a veszélyes anyagok bejelentésére szükséged lesz, melyet az NNK felé tudsz megtenni. Ez a két dolog összefügg, mert az előírás alapján ezt mindenkinek meg tenni, aki vegyszert használ. Vegyszer használatnak minősül a takarítás során használt takarítószer, illetve gazdabolt lévén a növényvédőszerek, talajkondicionálók és egyéb termékek is ebbe a kategóriába eshetnek.

Figyelj rá, hogy ezek az anyagok gondosan el legyenek zárva, megfelelően legyenek feliratozva, és még véletlenül se öntögesd át más flakonokba!

Érintésvédelem | Tűzvédelem

Az egyik legfontosabb részhez érkeztünk! Akár saját tulajdonú boltod van, akár csak bérled az üzletet, az érintésvédelmi és tűzvédelmi felülvizsgálat kötelező lesz számodra. Ezeket a felülvizsgálatokat kizárólag megfelelő képesítéssel rendelkező szakember végezheti el.  Ez azt jelenti, hogy nem hívhatsz ki egy mezei villanyszerelőt, hiába van több éves tapasztalata a szakmában, ha nem rendelkezik felülvizsgálatra feljogosító szakmai vizsgával, akkor nem végezheti el ezt a feladatot. Csapatunk olyan szakemberekből áll, akik rendelkeznek ezekkel a szükséges képesítésekkel, így szívesen segítünk ebben is, ha hirtelen nem tudod, hogy kit bíznál meg ezzel a feladattal.

Amit te tudsz megtenni, az az, hogy biztosítod a poroltó készüléket, amit jól látható és elérhető helyre, a jelölés alá kiteszel, és gondoskodsz arról is, hogy évente felülvizsgáltatod.

Ha el szeretnéd kerülni a büntetést, akkor nem használod ajtótámaszként, és nem árt, ha olyan helyre helyezed ki, ahol nem érheti hőhatás sem.

Tűz- és munkavédelemi oktatás – másképp

Tudom, tudom… felsóhajtasz, hogy erre a monoton és unalmas oktatásra miért van mindig szükség. De képzeld el, hogy nálunk nemcsak a száraz szöveg elolvasása által sajátíthatod el a tudást, hanem egy animált videós tartalmat kell megnézned, és körülbelül 25 percedet veszi csak igénybe. Sokkal jobban hangzik, nem igaz? Azt meg mondanunk sem kell, hogy a látott képek után sokkal jobban fognak rögzülni a tanultak, mintha csak a betűk emléke maradna meg. Ne kerüljön rá sor, de ha mégis éles helyzet alakulna ki, akkor kisebb az esélye annak, hogy nem fognak beugrani a teendők! Még egy jó hírünk van! 2 főig ingyenesen adjuk ezt a tananyagot, szóval még erre sem lesz gondod és még kimozdulnod sem kell hozzá, mert online elérhető.

 

Remélem, hogy a Gazdabolt nyitás feltételei 2024 cikk átláthatóbbá tette számodra a teendőket. Ha még kérdésed van, akkor keress fel bátran bennünket! Itt vagyunk, hogy útmutatást és segítséget nyújtsunk a fenti lépésekben. Ingyenes konzultációt is tudsz kérni, csak írj nekünk!

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

1 + 6 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk