Fodrászat nyitás feltételei 2024

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 3 minutes

Szereted megélni azt a csodát, amikor kezeid alatt fenséges frizurák kelnek életre? Amikor vendégeid elégedetten és boldogan, megújult külsőt kapva állnak fel a fodrászszékedből? Ha Te is szeretnéd, hogy saját üzletedben vibráljanak ujjaid között a hajszálak, és idén tervezed ezt az álmodat megvalósítani, akkor ez a cikk neked szól.

Pontokba összeszedtük neked, hogy milyen fontos feltételeknek kell megfelelned ehhez, és mire lesz szükséged, utána pedig részletesebben is leírjuk a szükséges tudnivalókat. Legyen szó női fodrász szalonról vagy barbershopról, itt minden információt megtalálsz egy helyen. Olvasd végig a Fodrászat nyitás feltételei 2024 cikket, hogy semmilyen lényeges tudnivalóról ne maradj le!

1. A tevékenységhez külön engedély és bejelentés NEM szükséges (csak ha fodrászati cikk kereskedelem is folyik)
2. Kell személyzeti wc (vagy befogadónyilatkozat), 10 főtől vendég wc
3. Kell öltöző (vagy befogadónyilatkozat)
4. Kell pénztárgép
5. Üzemorvos (Munkavállalók részére)
6. Munkahelyi kockázatelemzés (1 fő bejelentett vagy alkalmilag bejelentett alkalmazottól)
7. Kémiai kockázatelemzés
8. Egyéni védőeszközök juttatásának rendje (1 fő bejelentettet vagy alkalmilag bejelentett alkalmazottól)
9. Érintésvédelmi minősítő irat | Érintésvédelmi felülvizsgálat
10. Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat | Erősáramú berendezések felülvizsgálata | Tűzvédelmi minősítő irat
11. Önellenőrzési terv
12. Tűzvédelmi szabályzat (5 főtől)
13. Kiürítés számítás (50 fő befogadóképességtől)
14. Tűzvédelmi oktatás
15. Munkavédelmi oktatás
16. Mentőláda
17. Tűzvédelmi készülék (Poroltó)
18. Táblák kihelyezése (kijárat, tűzvédelmi készülék jelzése, mentőláda jelzése, tűzeseti főkapcsoló jelzése, segélyhívó számok)
19. Egyéb dolgok, amiket ki kell helyezni: Vendégkönyv
20. Zajkibocsátási határérték (ha zenét szolgáltatsz, akár rádió, háttérzene, stb.)


Szükséges-e működési engedély?

A tevékenységhez külön engedély és bejelentés NEM szükséges, azonban, ha vendégeidnek szeretnél professzionális vagy bármilyen hajápolási terméket értékesíteni, akkor már az Önkormányzat felé be kell jelentened (ha egy szolgáltatás kereskedelmi tevékenységgel is kiegészül, akkor a kereskedelmi tevékenységet be kell jelenteni az üzlet helye szerinti illetékes jegyzőnek). Ha van ügyfélkapus felhasználóneved és jelszavad, akkor ezt könnyen meg tudod tenni a https://epapir.gov.hu/ oldalon, de ezt mi is profin meg tudjuk csinálni helyetted.

Mosdót és öltözőt ki kell-e alakítanom?

Akár egyedül szeretnél dolgozni, akár társakkal együtt, 5 főig biztosítanod kell legalább egy WC-használati és öltözködési lehetőséget, valamint a kézmosási módról is gondoskodnod kell. Ha a dolgozók száma eléri a 10 főt, és nők is valamint férfiak is dolgoznak, akkor biztosítanod kell a nemek szerint elkülönített illemhelyeket.

Egészségügyi vizsgálat szükséges-e?

Fodrászként nagyon fontos, hogy megfelelő egészségügyi állapotban legyen mindenki, a használt kémiai anyagokra (mint például hajfesték, lakkok stb.) ne legyen allergiás (vagy kezelve legyen). Ezért foglalkozás-egészségügyi orvosi vizsgálat szükséges minden alkalmazott számára.

Munkavédelem – mit is foglal magában?

Ha van legalább egy bejelentett, vagy akár alkalmilag is bejelentett embered (az egyszerűsített foglalkoztatás is ide tartozik), akkor kötelezően létre kell hoznod egy munkahelyi kockázatelemzés dokumentációt valamint kémiai kockázatelemzést. Előbbi azt a célt szolgálja, hogy megvédd a munkatársadat attól, hogy esetleg valamilyen baleset érje munkavégzés közben. Ha csak te leszel egyedül az üzletben, akkor erre nincs szükség.
A kémiai kockázatelemzés pedig különösen fontos, hiszen veszélyes anyagokkal is foglalkozol (hajfesték, dauer, stb. és ide tartoznak a takarító-és tisztítószerek is).
Ha használsz olyan vegyi anyagokat, amelyen veszélyes anyagokat jelző szimbólum található (pl. gyúlékony anyag) akkor azokat be kell jelenteni az NNK-nak (korábban ÁNTSZ-ként ismertük őket) és biztonsági adatlapokkal is rendelkezned kell.
Figyelj rá, hogy ezeket az anyagokat elzárt helyen tartsd és ne öntsd át más flakonba, mert az megtévesztő és életveszélyes lehet.

Érintésvédelem és tűzvédelem

Ha már megvan a hely, ahol szeretnéd kialakítani az általad készített frizurák birodalmát, akkor mindenképpen szükséges, hogy egy speciális képesítésű szakember felülvizsgálja az elektromos hálózatot. Fontos! Ezt akkor is el kell végeztetned, ha bérelt üzlethelyiségben fogsz dolgozni, mert jogilag ott egy telephely fog üzemelni.

Ez neked is biztonságot fog adni, hiszen eszközeid így nem fognak megrázni, és az elektromos tüzeket is elkerülheted vele. Arról nem beszélve, hogy vendégeid haját sem fogod felgyújtani!

Ezen felül poroltó készülékre mindenképpen szükséged lesz, amit évente felül kell vizsgáltatni. Lehetőleg ezt olyan helyre helyezd ki, ahol könnyen elérhető, de nincs a közelben radiátor, fűtőtest. Ajtótámasznak se használd, mert azért súlyos pénzbírságot kaphatsz a Katasztrófavédelemtől.

Kihelyezendő táblák és zene használata

A poroltó készüléken túl érdemes elhelyezned egy „kijárat” feliratú táblát, főleg, ha nagyobb üzletben fogsz dolgozni. A mentőládát is könnyen elérhető közelségbe helyezd. A vendégkönyvet is jól látható helyre rakd, hogy a visszajelzésekre mindig elérhető legyen.

Ha szeretnéd, hogy ne csak a hajszárító zümmögése adja a ritmust, és szeretnél rádiót vagy egyéb háttérzenét hallgatni, akkor a zajkibocsátási határértékről se feledkezz meg.

Bízom benne, hogy a Fodrászat nyitás feltételei 2024 cikkel tudtam neked segíteni, és most már sokkal tisztábban látod, hogy milyen dolgokra kell kiemelten fókuszálnod. Ha még maradt benned kérdés, akkor a Megvédelek.hu pont szakértői szívesen segítenek neked. Vedd fel felünk a kapcsolatot, kérj ingyenes konzultációt!

Ha bármi kérdésed van nyugodtan fordulj hozzánk, minden felsoroltat el tudunk neked intézni.

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

8 + 3 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk