Élelmiszerbolt nyitás feltételei 2024

Szerző: | 2024. 04. 29. | Blog, Egyéb kategória, Üzletnyitás

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 4 minutes

Ha még épp csak fontolóra vetted, vagy már a döntés is megszületett benned, hogy élelmiszerboltot nyitsz, de még bizonytalan vagy abban, hogy milyen engedélyek, teendők szükségesek az elinduláshoz, akkor ne hagyd ki az Élelmiszerbolt nyitás feltételei 2024 cikkünket! Hasznos útmutatásokkal látunk el. Első körben egy listát készítettünk neked, amit gyorsan átfuthatsz, és ellenőrizheted, hogy mikre van szükséged, és mik azok, amik már rendelkezésedre állnak. Azonban, a felsorolás után is érdemes tovább olvasnod, mert ott fejtjük ki bővebben a lista pontjait.

Nézzük is meg ezeket:

 1. Működési engedély / Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység
 2. Kell pénztárgép
 3. Üzemorvos (1 fő alkalmazottól vagy alkalmilag bejelentett embertől)
 4. Munkahelyi kockázatelemzés (1 fő alkalmazottól vagy alkalmilag bejelentett embertől)
 5. Kémiai kockázatelemzés (veszélyes vegyszerek használata esetén, ebbe beletartoznak a fertőtlenítő szerek a takarításhoz!)
 6. Érintésvédelmi minősítő irat | Érintésvédelmi felülvizsgálat
 7. Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat | Erősáramú berendezések felülvizsgálata | Tűzvédelmi minősítő irat
 8. HACCP dokumentáció, HACCP oktatás, HACCP naplók
 9. Tűz- és munkavédelmi oktatás
 10. Egyéni védőeszközök juttatásának rendje (1 fő alkalmazottól vagy alkalmilag bejelentett embertől)
 11. Tűzvédelmi szabályzat
 12. Veszélyes anyagok bejelentése (NNK felé – a takarítószerek is ide tartoznak)
 13. Mentőláda
 14. Tűzvédelmi készülék (Poroltó)
 15. Hűtők helyes jelölése
 16. Hulladékkezelési szerződés
 17. Táblák kihelyezése
  1. Kijárat jelölése
  2. Menekülést jelző táblák
  3. Tűzvédelmi készülék jelzése
  4. Mentőláda jelzése
  5. Tűzeseti főkapcsoló jelzése
  6. Segélyhívó számok
  7. Polcok teherbírásának jelzése
 18. Egyéb dolgok, amiket ki kell helyezni: Vásárlók könyve, pénztárgép száma

Bejelentési kötelezettség

Az Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem a 4711 TEÁOR szám alatt fut.

Ebbe a szakágba tartoznak:

 • az áruk széles körének kiskereskedelmi értékesítésével foglalkozó üzletek, amelyekben az élelmiszerek, italok és dohányáruk értékesítése a meghatározó
 • olyan általános áruházi kiskereskedelem, ahol az eladás túlsúlyát jelentő élelmiszer, ital és dohányáruk mellett több más termékcsoportot is árusítanak, így pl. ruházati cikket, bútort, háztartási gépet, vasárut, kozmetikai terméket stb.

TEÁOR szám alapján engedély és bejelentés köteles tevékenységnek minősül, így ezt mindenképpen intézd el! Ha a boltodban fogsz forgalmazni takarítószereket is, akkor ezek kémiai veszélyes anyagok, így innentől kezdve már kötelező a működési engedély is. 

Pénztárgép

A 48/2013. (XI.15.) NGM rendelet rendelkezik a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásról. Ezt kiegészíti az 1. számú melléklet, melyben megnevezésre kerülnek a „Nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel eleget tenni kötelezettek köre”, mely alapján:

„Az Áfa tv. 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget az alábbi adóalanyok, illetve üzletek:

 1. a 47.1–47.7 és 47.91 szerinti kiskereskedelmi,

tevékenységet folytató valamennyi adóalany, üzlet, mozgóbolt…”

A fent leírtak alapján, mivel az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem a 4711-es számon van nyilvántartva, így erre a vállalkozásra vonatkozik a nyugtaadási kötelezettség.  

Munkavédelmi dokumentációk

Munkahely kockázatelemzés akkor szükséges, ha van állandó alkalmazottad, de akkor is kötelező, ha csak egyszer-egyszer alkalmazol valakit. Ebben az esetben munkahelyi kockázatelemzés nevű dokumentumra lesz szükséged, melyet szakember tud elkészíteni. Mi is tudunk neked ebben segíteni! Ez egyébként arra szolgál, hogy összefoglalja, hogy milyen munkahelyi veszélyek lehetnek, és a munka végzéséhez utasításokat rögzít, hogy ne történjen semmilyen baleset és a dolgozóknak se legyen semmilyen egészségügyi károsodása. Itt olyanokra gondolhatsz például, hogy javaslatot adhat arra vonatkozóan, hogy a pultod milyen magas legyen ahhoz, hogy ne szenvedjen senki gerincsérülést a tartós görnyedéstől. Ez téged is véd és a munkavállalót is.

Élelmiszerüzlet lévén takarítanod kell majd, és a termékekre tekintettel olyan takarítószereket fogsz használni, amiben van fertőtlenítő anyag, így kémiai kockázatelemzésre is szükséged lesz.

Tűz-, munka- és érintésvédelem

Az előírt tűzvédelmi és munkavédelmi szabályoknak minden esetben meg kell felelni. Ezért mindkét oktatás kötelező, ha legalább egy bejelentett vagy alkalmilag bejelentett dolgozód van.

Érintésvédelmi felülvizsgálat és tűzvédelmi szabványossági vizsgálat is szükséges, attól függetlenül, hogy hozzányúlsz-e az elektromos hálózathoz, vagy sem, mondjuk egy bérleményben. Ez a te felelősséged, nem azé, akitől bérled a helyet. Ezeket manapság egyébként már inkább villamos biztonsági felülvizsgálatnak nevezik. Ennek az a lényege, hogy egy képzett szakember felkeresi az üzletedet, és megállapítja, hogy nincs-e semmilyen elektromos kockázat vagy tűzveszély. Arra viszont mindenképpen ügyelj, hogy csak olyan szakembert válassz erre a feladatra, aki kifejezetten erre specializálódott, és több éves tapasztalattal rendelkezik.

Tudtad?

Gondolom azzal tisztában vagy, hogy poroltó készülékkel rendelkezned kell. Azonban azt már nem biztos, hogy tudtad, hogy hiába kicsi az üzleted, ha rendelkezel galériával vagy pincével, akkor szintenként szükséges a tűzoltó készülék kihelyezése. Ennek rettentő egyszerű magyarázata van: ha tűz üt ki bármelyik szinten is, ne kelljen szaladgálni a poroltóért, hanem rögtön legyen kézközelben, hogy minél gyorsabban el lehessen kezdeni az oltást.

HACCP | FELIR szám -a legfontosabb alapkő az Élelmiszerbolt nyitás feltételei 2024-ben

Mivel élelmiszerrel fogsz foglalkozni, ezért szükséged lesz a HACCP minőségbiztosítási rendszerre. Ez az EU-s csatlakozásunktól kezdve kötelező, és a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal) ellenőrzi. Ne ijedj meg! Ha megérted a logikáját, akkor látni fogod, hogy arra szolgál, hogy mikrobiológiai szinten is megfelelő eljárásmódok legyenek, és még véletlenül se történjen mérgezés vagy fertőzés. Ez biztosítja, hogy az egyes élelmiszerek és alapanyagok követhetőek legyenek, például megfelelően legyenek hűtve, tárolva. Szerintem neked is és a vásárlóid szempontjából is fontos, hogy megbízható termékeket kapjanak, és visszatérjenek hozzád. Ugye te sem szeretnél lejárt vagy megromlott árut vásárolni máshol?

Ebbe a rendszerbe beletartozik többek között a HACCP folyamatirányítási kézikönyv, veszélyelemzés, önellenőrzési terv, allergén anyag táblázat, naplózás stb. Ez minden esetben rá van szabva egyedileg a vállalkozásra, de tudunk ebben is segíteni! Az ingyenes konzultáción átbeszéljük, és leegyszerűsítjük neked ezt a folyamatot.

FELIR számot is kérni fog tőled a NÉBIH, ezzel minden élelmiszeres vállalkozásnak kötelező rendelkeznie. Ez is arra szolgál, hogy a hatóság és a fogyasztók is meg tudjanak győződni arról, hogy a vállalkozásod jogszerűen működik-e.

A megvédelek.hu csapata az Élelmiszerbolt nyitás feltételei 2024 cikk minden pontjában tud neked segíteni. Írj nekünk, és kérj ingyenes konzultációt minden kötelezettség nélkül!

Ha bármi kérdésed van nyugodtan fordulj hozzánk!

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

4 + 12 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk