Édességbolt nyitás feltételei 2024

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 4 minutes

Rajongsz a csokoládéért, mint Gombóc Artúr? Esetleg a nyalóka a kedvenced, mint Kojak felügyelőnek? Vagy csak egyszerűen szeretnéd megédesíteni az emberek életét, és egy finomságokkal teli üzletet szeretnél nyitni?
Amennyiben Te a vásárlóid életét édesítenéd meg, de az ügyintézés keserű időtöltését lerövidítenéd és a hivatalos dolgok savanyú labirintusából minél előbb kitalálnál, akkor van egy jó hírünk számodra! Az Édességbolt nyitás feltételei 2024 cikkünk pont Neked szól! Sok év tapasztalatával a hátunk mögött megkönnyítjük neked a nyitási folyamatokban való eligazodást.

Ebben a listában pontokba szedtük a legfontosabb lépéseket. Lehetséges, hogy van olyan, amit már el is intéztél, de azért nem árt így egyben is látni, hogy mi szükséges, nehogy valami kimaradjon. A felsorolás után részletezzük az egyes pontokat, így érdemes végig olvasnod a teljes Édességbolt nyitás feltételei 2024 cikkünket, mert lehet, hogy olyan információt fogsz benne találni, amire nem is gondolnál.

Nézzük is meg ezeket:

 1. Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység
 2. Kell pénztárgép
 3. Üzemorvos (1 fő alkalmazottól vagy alkalmilag bejelentett embertől)
 4. Munkahelyi kockázatelemzés (1 fő alkalmazottól vagy alkalmilag bejelentett embertől)
 5. Kémiai kockázatelemzés
 6. Egyéni védőeszközök juttatásának rendje (1 fő alkalmazottól vagy alkalmilag bejelentett embertől)
 7. Veszélyes anyagok bejelentése (tisztítószerek is annak számítanak)
 8. HACCP dokumentáció
 9. Érintésvédelmi minősítő irat | Érintésvédelmi felülvizsgálat
 10. Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat | Erősáramú berendezések felülvizsgálata | Tűzvédelmi minősítő irat
 11. Tűzvédelmi oktatás
 12. Munkavédelmi oktatás
 13. Mentőláda
 14. Tűzvédelmi készülék (Poroltó)
 15. Táblák kihelyezése
  1. Kijárat
  2. Tűzvédelmi készülék jelzése
  3. Mentőláda jelzése
  4. Tűzeseti főkapcsoló jelzése
  5. Segélyhívó számok
  6. Polcok teherbírásának jelzése
 16. Egyéb dolgok, amiket ki kell helyezni: Vásárlók könyve, pénztárgép száma
 17. Zajkibocsátási határérték (ha zenét szolgáltatsz, akár rádió, háttérzene, stb.)

Bejelentés vagy engedélykérés

Működési engedélyre nincs szükséged, azonban magát a tevékenységet a helyi önkormányzatnál mindenképpen be kell jelentened, és még HACCP rendszert is működtetned kell, de erről majd egy másik pontban részletesebben fogunk írni.

A bejelentés alatt azt kell érteni, hogy az adott helyen, ahol a boltodat működtetni fogod, ott bejelented, hogy kereskedelmi tevékenységet fogsz folytatni. Ott feldolgozzák a bejelentést és küldeni fognak neked egy papírt, hogy tudomásul vették és rögzítik a nyilvántartásban. Általában 30 napon belül ellenőrzik személyesen is az üzletet, hogy tényleg minden a törvénynek megfelelően működik.

Lehetséges, hogy azon is elgondolkodtál, hogy saját magad gyártod az édességet, ebben az esetben is a fentiek igazak, viszont ha már cukrászati termékek árusításán gondolkozol, az már egy külön műfaj.

HACCP (az édességbolt nyitás alapköve)

Ne ijedj meg, ha először találkozol ezzel a kifejezéssel! A HACCP egy minőségbiztosítási rendszer, amit az EU csatlakozásunkat követően kötelezővé tettek élelmiszer kereskedelem esetén. Ez arra szolgál, hogy az élelmiszereket és az alapanyagokat nyomon lehessen követni, például, hogy megfelelően legyenek tárolva vagy megfelelő hőmérsékleten legyenek kezelve. Ebbe az átfogó rendszerbe tartozik az allergén anyag táblázat, folyamatirányítási kézikönyv, veszélyelemzés, önellenőrzési terv vagy a naplózás. Ez teljesen a vállalkozásra van szabva, így semmi olyannak nem fogsz találkozni, ami teljesen idegen lenne az édességboltod számára. Ha szeretnéd, hogy ebben is segítségedre legyünk, és még jobban leegyszerűsödjön a folyamat számodra, akkor egy ingyenes konzultáció keretében át tudjuk beszélni a részleteket.

Egyedül vagy alkalmazottal?

Már az elején érdemes átgondolnod, hogy egyedül szeretnéd-e vinni a boltot, vagy szeretnél-e alkalmazottat. Ez annyiban fontos, hogy ha akár alkalmilag, akár hosszú távon alkalmazottat veszel fel, akkor te vagy felelős a munkaidőn belül az ő egészségéért is. Ilyenkor egy munkavédelmi szakemberrel is egyeztetned kell, mert munkahelyi kockázatelemzésre lesz szükséged. Ezt a dokumentumot erre szakosodott szakember állítja össze, és javaslatokat tesz benne a munkavégzésre vonatkozóan, például, hogy mire érdemes figyelni munkavégzéskor, hogy még véletlenül se történjen munkahelyi baleset.

A kémiai kockázatelemzésre viszont mindenképpen szükséged lesz, tekintettel arra, hogy élelmiszerrel fogsz foglalkozni, így a boltodban is előírás, hogy megfelelő takarítószerekkel tisztán tartsd a boltodat, ehhez pedig nem elegendőek a bio tisztítószerek, mert azok nem tartalmaznak kellő fertőtlenítő anyagot. Törvényi előírás, hogy milyen tisztítószereket használhatsz, és ezeket még az NNK-nak is be kell jelentened, mert hivatalosan „veszélyes anyagnak” számítanak. Nyugi! Ez sem ördöngösség, és ebben is segíteni tudunk!

Pénztárgép

Talán ez teljesen egyértelmű számodra, de azért megemlítjük, hogy mivel kereskedelmi tevékenységet fogsz végezni, ezért pénztárgépre szükséged lesz, és jól látható helyre a számát is ki kell helyezned.

Érintésvédelem | Tűzvédelem

Akár saját édességboltról van szó, akár csak bérled a helyiséget, mindenképpen szükséged lesz érintésvédelmi és tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálatra! Ezzel gyakorlatilag biztosítod, hogy minimalizálva legyen a tűz kockázata, és hogy az elektromos hálózat se veszélyeztessen se téged, se az üzletedet. Ezt a felülvizsgálatot olyan magasan képzett szakember végezheti el, akinek kifejezetten van erre felhatalmazása. Nem éri meg „olcsójánossal” vagy „mindenhezisértek” emberrel elmismásolni ezt a tevékenységet, egyrészt mert súlyos büntetésekre számíthatsz, másrészt kockázatot rejt magában. Csapatunkban van erre specializálódott szakember, így tudunk ebben is segíteni.

Gondolom mondanunk sem kell, de egy poroltó készülékre is szükséged lesz. Szintenként egyet kell biztosítanod, megfelelő jelzés alá kell tenned, és nem érdemes ajtótámaszként használni. Egyrészt nagyon megbüntethetnek (30-60 ezer Ft a bünti), másrészt ha rossz helyre teszed, például radiátor közelébe, akkor még balesetveszélyes is a benne lévő hajtógáz miatt.

Édességbolt nyitás feltételei 2024 cikkünk alapján az utolsó fontos dolog: az egyéb kihelyezendő táblák

A tűzoltó készülék jelzéséről már írtam, de a kijáratot, a mentőládát, a tűzeseti főkapcsolót is jelölnöd kell. A vásárlók könyvét is jól látható helyre helyezd ki, és a mentőláda is kéznél legyen, ha esetleg szükség lenne rá.

Mivel termékekkel fogsz kereskedni, a polcok teherbírására is nagyon figyelj. Ne pakold túl, és úgy helyezd el a termékeket, hogy ne legyen balesetveszélyes, és minden könnyedén elérhető legyen.

Remélem az Édességbolt nyitás feltételei 2024 cikkünk segített abban, hogy jobban képben legyél a nyitás folyamataiban, a szükséges engedélyekben és a dokumentációban. Ha esetleg valamire mégsem tértünk ki, vagy kérdésed adódott, akkor írj nekünk, vagy csak kérj egy ingyenes konzultációt és személyre szabjuk a fent leírt folyamatokat!

Ha bármi kérdésed van nyugodtan fordulj hozzánk!

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

1 + 5 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk