Jelentkezz
konzultációra
Először is összeszedtük egy listába a szükséges tudnivalókat. Ezeket gyorsan át is futhatod, pipálhatod, ami megvan, de ha valamivel most találkozol először, vagy még nagyon a folyamat kezdetén jársz, akkor azt ajánljuk, hogy olvasd végig a teljes Állateledelbolt nyitás feltételei 2025 cikkünket, ahol a felsorolás után részletes információkat osztunk meg veled. Íme, amikre szükséged lesz:
A tevékenység besorolása alapján nincs szükség működési engedélyre, de bejelentési kötelezettséged van a helyi önkormányzat felé, még akkor is, ha csak hobbiállat-eledel kereskedelemmel foglalkozol. Ez igaz arra az esetre is, ha nyakörvet, pórázt, vagy állatruhákat is szeretnél forgalmazni. Ha már takarmányt, és / vagy állatok számára ajánlott táplálékkiegészítőket is szeretnél árulni, akkor a tevékenységhez működési engedélyre lesz szükséged. A bejelentést online is meg tudod tenni a epapir.gov.hu oldalon, de mi is szívesen segítünk neked ebben.
Amire viszont mindenképpen szükséged lesz, az egy regisztráció a szakhatóságnál, azaz a NÉBIH-nél.
A regisztráción felül még egy FELIR számmal is kell majd rendelkezned.
Tekintettel arra, hogy kereskedelmi tevékenységet fogsz végezni, így szükséges a pénztárgép megléte. Arra is figyelj, hogy a számát jól látható helyre tedd ki, nehogy emiatt megbüntessenek!
Sokan azt gondolhatják, hogy a munkahelyi és kémiai kockázatelemzés egy felesleges nyűg a boltnyitás során, azonban, jó, ha tudod, hogy ez önmagad és az alkalmazottad védelmében van. A munkahelyi kockázatelemzés nem szükséges, ha egyedül dolgozol, de ha már valakit alkalmilag is foglalkoztatsz, akkor már te vagy a felelős érte a munkaidő alatt, így erre a dokumentációra szükséged lesz. Ezt egy erre szakosodott szakember fogja elvégezni, és össze fogja foglalni neked, hogy milyen munkahelyi veszélyek történhetnek, és ezeket hogyan lehet megelőzni. Állateledel bolt esetében például a tárolás, emelés lehet ilyen körülmény, hogy egy 50 kg-os kutyatáp ne essen a lábadra, vagy ha ráesne véletlenül, akkor legyen munkavédelmi bakancsod, ami megakadályozza a komolyabb sérülést. De az is idetartozik, hogy az eladói pultod megfelelő magas legyen, hogy ne kelljen a gerincedet nagyon megterhelni.
A kémiai kockázatelemzés is szükséges, egyrészt mert állateledellel fogsz foglalkozni, amire ugyanúgy vonatkoznak az élelmiszeripari irányelvek, és takarítani is biztosan fogsz. Itt nem lesz elegendő a bio tisztítószer, mert azokban nincs megfelelő fertőtlenítőanyag.
Ha már megvan a kiszemelt üzlet, akkor akár saját, akár bérelt helyről beszélünk, felül kell vizsgáltatnod az elektromos hálózatot. Ezt speciálisan erre szakosodott szakember végezheti el. Ez is a te saját és a boltod védelmében szükséges! Egyrészt, hogy ne rázzon meg semmi, másrészt pedig elkerülhető vele egy elektromos hálózat általi tűz keletkezése is.
Tűzoltó berendezésre, másnéven poroltó készülékre is szükséged lesz! Ha az üzleted alatt mondjuk lesz egy pincehelyiség is, akkor nem árt tudnod, hogy minden szintre el kell helyezned egy ilyen készüléket. Az sem mindegy ám, hogy hova helyezed. Egyrészt, jelzés alá kell tenned, hogy könnyen megtalálható és elérhető legyen. Másrészt, radiátor vagy hősugárzó közelébe ne tedd, és az sem jó megoldás, ha a bejárati ajtót ezzel támasztod ki. Súlyos büntetésekkel számolhatsz, ha ezt nem tartod be. Harmadrészt, évente felül kell vizsgáltatnod.
Még egy tűzvédelmi és munkavédelmi oktatást is el kell végezned, de ehhez az a jó hírünk van, hogy nálunk ezt online el is végezheted. 2 fő erejéig ez díjmentes a vállalkozásoknak.
Mivel állateledellel fogsz foglalkozni, ezért szükséged lesz a HACCP minőségbiztosítási rendszerre. Ezt a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal) ellenőrzi, és ez egy EU-s előírás. Ne aggódj! Ha megérted az alapelvet, fel fogod ismerni, hogy ez a folyamat arra szolgál, hogy mikrobiológiai szempontból is megfelelő eljárásokat biztosítson, így elkerülhetőek a mérgezések és a fertőzések. Ennek köszönhetően garantálható, hogy az eledelek és az alapanyagok megfelelően hűtve és tárolva vannak, így követhetőek maradnak. A kiskedvencek biztonsága ugyanolyan fontos a gazdiknak, mint az étel saját maguk számára, szóval fontos, hogy itt se legyen lejárt vagy romlott termék.
A HACCP részeként folyamatirányítási kézikönyvet, veszélyelemzést, önellenőrzési tervet, allergén anyag táblázatot kell készíteni, valamint naplózni a folyamatokat. De ez teljesen a vállalkozásodra van szabva. Szakértőinkkel egy ingyenes konzultáció keretein belül át tudod ezt beszélni, és máris nem lesz bonyolult ez a folyamat sem!
Ha bármi kérdésed van nyugodtan fordulj hozzánk!
Jelentkezz online konzultációra! KATT IDE!
Jelentkezz
online
konzultációra!