Jelentkezz
konzultációra
Az elmúlt napokban sokkoló hír rázta meg az élelmiszerpiacot és a fogyasztókat. Pasztőrözött tehén- és kecskesajtokban mutattak ki Listeria monocytogenes baktériumot, amelyek Magyarországra is eljutottak. A szennyezett sajtokkal összefüggésbe hozott járvány már két...
A vállalkozás indítása tele van izgalmakkal és lehetőségekkel – de ahogy sokan megtapasztalják, buktatók is akadnak bőven. Ha azonban tudatosan figyelsz ezekre, a legtöbb könnyen elkerülhető. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb hibát, amit a kezdő...
Vállalkozást indítani izgalmas dolog – de rögtön az elején jön egy nehéz kérdés: milyen formában tedd meg az első lépést? Egyéni vállalkozás? Bt? Esetleg rögtön Kft? Ne aggódj, nem vagy egyedül, ha tanácstalan vagy – ebben a cikkben segítünk eligazodni a vállalkozási...
Július 25-én, az Ozora Fesztiválon egy ázsiai ételkioszkban keletkezett tűz, amely gyorsan átterjedt a környező kisboltokra, járművekre, sátrakra. Az ott tárolt propán-bután palackok sorra felrobbantak. A látogatók beszámolói szerint kezdetben egy gázpalack gyulladt...
Nyáron egymást érik a kisebb-nagyobb fesztiválok. Ezeken nemcsak a zene és a jó hangulat fontos, hanem az is, hogy a látogatók mit vásárolhatnak, fogyaszthatnak biztonságosan. Ha te is árusként készülsz kitelepülni egy rendezvényre, érdemes tudnod, milyen termékeket...
A vendéglátás világában sokszor halljuk a „HACCP”, „keresztkontamináció” vagy „tiszta tér” kifejezéseket, de ezek mögött szigorú elvek és gyakorlatok húzódnak meg. Az egyik ilyen alapelv, amely talán kevesebb figyelmet kap a hétköznapokban, mégis nélkülözhetetlen a...
A tisztaság fél siker – de csak a megfelelő szerekkel! Vendéglátóhelyeken a higiénia nem választás kérdése – hanem alapkövetelmény. Az ételek minősége, a vendégek biztonsága és a hatósági megfelelés is attól függ, milyen tisztítószereket alkalmazunk, és hogyan tesszük...
Akár étteremről, kifőzdéről, pékségről vagy egy büfékocsiról van szó, az élelmiszer-előkészítés kulcskérdés az élelmiszerbiztonság és a hatósági megfelelés szempontjából. A HACCP rendszer nem véletlenül ír elő szigorú szabályokat az előkészítő helyiségek kialakítására...
Ha élelmiszer előállítással, forgalmazással vagy vendéglátással foglalkozol, akkor a FELIR szám és a HACCP kézikönyv elengedhetetlen ahhoz, hogy jogszerűen működhess. De mi is az a FELIR szám pontosan, kinek kell, hogyan lehet beszerezni, és miért fontos? „FELIR szám...
Amit minden vendéglátósnak tudnia kell a higiénikus konyhai munkáról! A vendéglátás egyik legfontosabb kérdése, amiről senki nem beszél szívesen A vendéglátóhelyek konyháiban óriási a pörgés – és ahol nagy a nyomás, ott könnyű hibázni. Az egyik leggyakoribb, mégis...
A munkavédelem sokak számára még mindig egy kötelezően letudandó adminisztratív teher – egészen addig, amíg be nem következik egy baleset vagy egy komoly hatósági ellenőrzés. Ilyenkor derül ki, hogy a kockázatértékelés hiánya vagy hiányosságai súlyos bírságokat, jogi...
Aláírt papírok, gyors bemutatók, rutinból elmondott mondatok – ha így zajlik a munkavédelmi oktatás, akkor valóban nem sok értelme van. Pedig a célja nem az adminisztrációs kötelezettség kipipálása, hanem az, hogy a dolgozók épségben, balesetmentesen végezzék a...
Tegyük fel, hogy épp új munkahelyre mész, ahol az első napon ezt hallod: – „Sisakot? Hát… ha van otthon, hozzál!” Ebben a pillanatban joggal kezdhet kiverni a víz. Ugyanis egy dolog biztos: a munkavédelem fontossága nem egyenlő a hobbiszintű barkácsolással. Az egyéni...
Először is, ha már elindítottad az egyéni vállalkozásodat, gratulálunk! Az első lépéseken túl azonban érdemes tisztában lenni azokkal a jogszabályi kötelezettségekkel is, amelyek a munkavédelemhez, tűzvédelemhez, villamos biztonsághoz vagy éppen a HACCP-hez...
Ha 2025-ben Magyarországon szeretnél egyéni vállalkozást indítani, fontos, hogy naprakész információkkal rendelkezz a jogszabályi változásokról és az adminisztratív lépésekről. Az alábbi útmutató segít eligazodni a vállalkozásindítás folyamatában, különös tekintettel...
Valódi, gyakorlati útmutató kezdő vállalkozóknak 2025-ben Vállalkozást indítani olyan, mint fel-leugrani a trambulinról – egyszerre felszabadító és ijesztő. Az ember tele van ötletekkel, lendülettel, aztán jön egyik feladat után a másik, és az örömöt gyorsan felváltja...
Ha élelmiszerrel dolgozó kisvállalkozást vezetsz – legyen szó étteremről, pékségről, büféről vagy akár egy kisebb üzemi konyháról –, akkor a HACCP rendszer nem csupán ajánlás, hanem kötelező elem. A 852/2004/EK európai uniós rendelet értelmében minden élelmiszert...
Amikor a saját konyhánkban főzünk, sokszor a kreativitás és a családi receptek kapják a főszerepet. De ha belegondolunk, minden egyes főzésnél valójában egy mini élelmiszer-előállító üzemet üzemeltetünk. A vendéglátásban alkalmazott higiéniai szabályok, például a...
Sokszor halljuk: „Nálunk minden makulátlanul tiszta, nem lehet gond.” A tisztaság persze nagyon fontos – de nem egyenlő az élelmiszerbiztonsággal. Ez az egyik leggyakoribb félreértés, főleg kisebb élelmiszerrel foglalkozó vállalkozások körében. A HACCP rendszer...
A HACCP sok élelmiszerrel foglalkozó vállalkozás számára első hallásra ijesztő lehet, főleg a számtalan tévhit miatt, ami a rendszer körül kering. Pedig a valóság sokkal egyszerűbb (és barátságosabb), mint ahogy azt sokan gondolják. Most az 5 gyakori tévhit a...