Jelentkezz
konzultációra
Vállalkozást indítani olyan, mint fel-leugrani a trambulinról – egyszerre felszabadító és ijesztő. Az ember tele van ötletekkel, lendülettel, aztán jön egyik feladat után a másik, és az örömöt gyorsan felváltja a kérdés: „Melyikkel is kezdjem?”
2025-ben vállalkozást indítani izgalmas dolog, de akad néhány kevésbé ismert lépés is, amiről ritkán esik szó – pedig nem árt odafigyelni rájuk. Főleg, ha azt szeretnéd, hogy ne csak elinduljon, de működjön is a céged – bírságok, hatósági ellenőrzések és váratlan leállások nélkül.Erről szól a „Vállalkozást indítanál? Ezeket a lépéseket semmiképp ne hagyd ki!” cikkünk!
Ha vállalkozást indítanál, akkor az első lépés számodra a TEÁOR szám (Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere) – ez dönti el, mit csinálhatsz, milyen engedélyek kellenek, és milyen szabályok vonatkoznak rád.
Ráadásul 2025. január 1-jétől jelentősen átalakultak a TEÁOR számok, így még ha korábban már volt is ilyen számod egy adott tevékenységhez, könnyen lehet, hogy ugyanarra a munkára most más szám vonatkozik, így érdemes lecsekkolni, vagy könyvelő segítségét kérni.
Sütizőt nyitsz? Akkor például az 5611 (Éttermi vendéglátás) vagy a 4711 (Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem) jöhet szóba.
Tipp: Olyan TEÁOR számokat is jelölj be, amikre a jövőben szükséged lehet – nem kerül semmibe, de megkönnyíti a bővítést (de utólag is lehet ezen módosítani, hozzáadni, törölni).
Még mindig sokan összekeverik az engedélyköteles és bejelentésköteles tevékenységeket. De mi a különbség a kettő között?
Bejelentési kötelezettség: a helyileg illetékes önkormányzatnál be kell jelentened, hogy milyen vállalkozást fogsz nyitni. Ha van ügyfélkapud (erősen ajánljuk-sokkal gyorsabban tudsz vele ügyet intézni), akkor az https://epapir.gov.hu/ oldalon ezt pár perc alatt meg is tudod tenni.
Működési engedély: míg a bejelentés automatikusan elfogadottnak minősül, addig itt a hatóság külön megvizsgálja, hogy minden feltétel adott-e az üzlet megnyitásához. A benyújtott kérelmet részletesen átnézik, és csak ezután döntenek róla hivatalosan. Ez a folyamat általában hosszabb, de jellemzően 20-25 napon belül megszületik a határozat. Ha bizonytalan vagy, vagy inkább profikra bíznád, szívesen segítünk – ezen a területen is sok éves tapasztalatunk van.
Még mielőtt az első alkalmazott belép a munkahelyre, a törvény szerint már kész kell lennie:
Ne gondold, hogy ez csak a nagy cégek dolga! Ha van legalább egy alkalmazottad, akár időszakosan is, akkor munkahelyi kockázatelemzésre, munkavédelmi oktatásra is szükséged lesz!
Ráadásul 2025-ben a hatóságok egyre gyakrabban ellenőrzik a munkavédelmi megfelelést már a nyitáskor. Bírság? Akár több százezer forint is lehet. Egy jó tanács: előzd meg, ne utólag kelljen a zsebedbe nyúlni miatta!
Sokan azt gondolják, hogy veszélyes anyag csak a benzin vagy festékanyagok lehetnek, azonban ez nagy tévedés! Szinte minden takarítószer annak számít, hacsak nem bio, viszont sok esetben elő van írva, hogy az nem elégséges a fertőtlenítéshez, így az nem elfogadott. Szóval, ha takarítasz (márpedig csak igényes vagy a boltodra, helyiségedre, stb, ahol dolgozol, ugye?) akkor jó eséllyel veszélyes anyagot is használsz, ami viszont bejelentésköteles.
Mi a teendő?
Ha bármit árulsz, ami emberi fogyasztásra alkalmas – legyen az kézműves bonbon vagy lángos – akkor HACCP rendszerre van szükséged. Nem csak az engedélyekhez kell, hanem ahhoz is, hogy tudd: amit kínálsz, az biztonságos.
Ez nem kell, hogy bonyolult legyen – de legyen dokumentált, átgondolt és működő. Ellenkező esetben a NÉBIH kopogtat, és az nem baráti látogatás lesz.
Egy vállalkozás beindításakor rengeteg mindenre kell figyelni – de nem kell mindenhez magadnak értened. Vannak területek, ahol jobb, ha szakértő segít, ilyen a munkavédelem is.
Mi, a Megvédelek.hu-nál pontosan ebben vagyunk otthon: segítünk, hogy vállalkozásod jogszerűen, biztonságosan és gördülékenyen indulhasson el.
Keress bennünket még a nyitás előtt, és segítünk abban, hogy csak a vevőid okozzanak meglepetést – ne a hatóság!
Jelentkezz
online
konzultációra!