Vállalkozást indítanál? Ezeket a lépéseket semmiképp ne hagyd ki!

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Valódi, gyakorlati útmutató kezdő vállalkozóknak 2025-ben

Vállalkozást indítani olyan, mint fel-leugrani a trambulinról – egyszerre felszabadító és ijesztő. Az ember tele van ötletekkel, lendülettel, aztán jön egyik feladat után a másik, és az örömöt gyorsan felváltja a kérdés: „Melyikkel is kezdjem?”
2025-ben vállalkozást indítani izgalmas dolog, de akad néhány kevésbé ismert lépés is, amiről ritkán esik szó – pedig nem árt odafigyelni rájuk. Főleg, ha azt szeretnéd, hogy ne csak elinduljon, de működjön is a céged – bírságok, hatósági ellenőrzések és váratlan leállások nélkül.Erről szól a „Vállalkozást indítanál? Ezeket a lépéseket semmiképp ne hagyd ki!” cikkünk!


1. Ne csak nevet adj a vállalkozásodnak – válaszd meg helyesen a TEÁOR számot is!

Ha vállalkozást indítanál, akkor az első lépés számodra a TEÁOR szám (Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere)  – ez dönti el, mit csinálhatsz, milyen engedélyek kellenek, és milyen szabályok vonatkoznak rád.

Ráadásul 2025. január 1-jétől jelentősen átalakultak a TEÁOR számok, így még ha korábban már volt is ilyen számod egy adott tevékenységhez, könnyen lehet, hogy ugyanarra a munkára most más szám vonatkozik, így érdemes lecsekkolni, vagy könyvelő segítségét kérni.

Sütizőt nyitsz? Akkor például az 5611 (Éttermi vendéglátás) vagy a 4711 (Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem) jöhet szóba.

Tipp: Olyan TEÁOR számokat is jelölj be, amikre a jövőben szükséged lehet – nem kerül semmibe, de megkönnyíti a bővítést (de utólag is lehet ezen módosítani, hozzáadni, törölni).

2. Bejelenteni vagy nem bejelenteni? Ez itt a kérdés!

Még mindig sokan összekeverik az engedélyköteles és bejelentésköteles tevékenységeket. De mi a különbség a kettő között?

Bejelentési kötelezettség: a helyileg illetékes önkormányzatnál be kell jelentened, hogy milyen vállalkozást fogsz nyitni. Ha van ügyfélkapud (erősen ajánljuk-sokkal gyorsabban tudsz vele ügyet intézni), akkor az https://epapir.gov.hu/ oldalon ezt pár perc alatt meg is tudod tenni.

Működési engedély: míg a bejelentés automatikusan elfogadottnak minősül, addig itt a hatóság külön megvizsgálja, hogy minden feltétel adott-e az üzlet megnyitásához. A benyújtott kérelmet részletesen átnézik, és csak ezután döntenek róla hivatalosan. Ez a folyamat általában hosszabb, de jellemzően 20-25 napon belül megszületik a határozat. Ha bizonytalan vagy, vagy inkább profikra bíznád, szívesen segítünk – ezen a területen is sok éves tapasztalatunk van.

3. Munkavédelem-ne halogasd!

Még mielőtt az első alkalmazott belép a munkahelyre, a törvény szerint már kész kell lennie:

Ne gondold, hogy ez csak a nagy cégek dolga! Ha van legalább egy alkalmazottad, akár időszakosan is, akkor munkahelyi kockázatelemzésre, munkavédelmi oktatásra is szükséged lesz!

Ráadásul 2025-ben a hatóságok egyre gyakrabban ellenőrzik a munkavédelmi megfelelést már a nyitáskor. Bírság? Akár több százezer forint is lehet. Egy jó tanács: előzd meg, ne utólag kelljen a zsebedbe nyúlni miatta!

4. Veszélyes anyagok-de hisz csak egy sütiboltom van!

Sokan azt gondolják, hogy veszélyes anyag csak a benzin vagy festékanyagok lehetnek, azonban ez nagy tévedés! Szinte minden takarítószer annak számít, hacsak nem bio, viszont sok esetben elő van írva, hogy az nem elégséges a fertőtlenítéshez, így az nem elfogadott. Szóval, ha takarítasz (márpedig csak igényes vagy a boltodra, helyiségedre, stb, ahol dolgozol, ugye?) akkor jó eséllyel veszélyes anyagot is használsz, ami viszont bejelentésköteles.

Mi a teendő?

  • Be kell szerezni a biztonsági adatlapokat a termékekről
  • Be kell jelenteni az anyagokat az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) felé
  • Ki kell alakítani a tárolási szabályokat (például a kevés folyadékot tartalmazó tisztítószert ne öntögesd át kisebb, mondjuk egy üdítős palackba)

5. Élelmiszerrel kapcsolatos vállalkozást indítanál? Számodra a HACCP „A” kézikönyv

Ha bármit árulsz, ami emberi fogyasztásra alkalmas – legyen az kézműves bonbon vagy lángos – akkor HACCP rendszerre van szükséged. Nem csak az engedélyekhez kell, hanem ahhoz is, hogy tudd: amit kínálsz, az biztonságos.

Ez nem kell, hogy bonyolult legyen – de legyen dokumentált, átgondolt és működő. Ellenkező esetben a NÉBIH kopogtat, és az nem baráti látogatás lesz.

6. További apróságok, de mégis sok múlik rajta

  • Regisztráld be magad az ipari kamarához – még ha nem is kérik, kötelező (évente a díjat is rendezned kell)!
  • A számlázóprogramodat mindenképpen kösd össze a NAV-al (általában automatikus ez, de inkább szólunk)!
  • És ne felejts el könyvelőt keresni, aki nem csak „könyvel”, hanem tanácsot is ad.
  • A tűz-és érintésvédelmi felülvizsgálatokat se mulaszd el elvégeztetni szakemberrel!

+1 tipp: Nem kell mindent egyedül megoldanod!

Egy vállalkozás beindításakor rengeteg mindenre kell figyelni – de nem kell mindenhez magadnak értened. Vannak területek, ahol jobb, ha szakértő segít, ilyen a munkavédelem is.

Mi, a Megvédelek.hu-nál pontosan ebben vagyunk otthon: segítünk, hogy vállalkozásod jogszerűen, biztonságosan és gördülékenyen indulhasson el.

Keress bennünket még a nyitás előtt, és segítünk abban, hogy csak a vevőid okozzanak meglepetést – ne a hatóság!


Remélem, hasznos volt számodra a „Vállalkozást indítanál? Ezeket a lépéseket semmiképp ne hagyd ki!” című cikkünk.
👉 Szükséged van segítségre az elinduláshoz vagy eltévedtél az adminisztráció útvesztőjében?
Kérj ingyenes konzultációt tőlünk, ahol a vállalkozásodra szabva segítünk neked! Szakértőink a felsorolt pontok mindegyikében tudnak segíteni, legyen szó HACCP rendszer kialakításáról, vagy a tűzvédelmi felülvizsgálat lebonyolításáról. Írj nekünk, hiszen mit veszíthetsz vele?

Jelentkezz

online

konzultációra!

Minden üzletnyitás nagy feladat, de megéri! Segítünk benne!

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk