Munkavédelmi kockázatelemzés vállalkozóknak – mit, mikor és miért kell megcsinálni?

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Először is, ha már elindítottad az egyéni vállalkozásodat, gratulálunk! Az első lépéseken túl azonban érdemes tisztában lenni azokkal a jogszabályi kötelezettségekkel is, amelyek a munkavédelemhez, tűzvédelemhez, villamos biztonsághoz vagy éppen a HACCP-hez kapcsolódnak – attól függően, milyen tevékenységi körben működsz.
A „Munkavédelmi kockázatelemzés vállalkozóknak – mit, mikor és miért kell megcsinálni?” című cikkünkben összeszedtük a legfontosabb információkat, hogy neked ezeket már ne kelljen keresgélned!


Munkavédelem – mikor kötelező?

Munkavédelmi kockázatelemzés vállalkozóknak akkor szükséges, ha alkalmazottat foglalkoztatsz (akár időszakosan is), vagy veszélyes gépeket, anyagokat használsz a tevékenységed során. Ez egy olyan dokumentum, amely feltérképezi a munkavégzés során előforduló veszélyeket. Emellett meghatározza az azok elleni védekezés módját. Úgymond, egy útmutató, ajánlásokkal, hogy elkerüld a munkahelyi baleseteket. Ennek része lehet az egyéni védőeszközök juttatásának rendje is, ami előírja, hogy milyen védőfelszerelést kell biztosítanod a dolgozóknak. Ezt a kockázatelemzést mindenképpen erre szakosodott szakembernek kell elvégeznie, különben nem ér az egész semmit, és még meg is büntethetnek érte!

Munkavédelem alatt értjük a munka-és tűzvédelmi oktatást is, amit neked kell biztosítanod az alkalmazottaid részére. Ma már nem kell minden dolgozót személyesen beültetni egy tanterembe. A munkavédelmi és tűzvédelmi oktatás online is elvégezhető, akár belépéskor, akár időszakos frissítésként. Ez kényelmes, gyors és dokumentált módja a jogszabályi megfelelésnek.

Nálunk ezt könnyen meg is teheted, hiszen online, a saját oktatási felületünkön könnyedén el tudjátok sajátítani a fontos információkat. A tanfolyam ráadásul több nyelven is elérhető, bárhonnan elvégezhető, és az animált videóknak köszönhetően nem fogtok közben unatkozni. Ráadásul a tanfolyam elvégzése dokumentálva van, így a hatóság felé is rögtön leigazolható.

Kémiai kockázatelemzésre akkor van szükség, ha munkád során vegyi anyagokat (tisztítószerek, oldószerek stb.) használsz, amelyek káros hatással lehetnek az egészségre. FONTOS! Sokan nem tudják, de szinte minden tisztítószer veszélyes anyagnak számít, amiket az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) felé tételesen le kell jelenteni. Azt sem árt tudni, hogy sok bio tisztítószer nem használható például étellel / itallal foglalkozó vállalkozás esetében, mert nincs meg benne az elengedő fertőtlenítőszer, amit a hatóság előír.

Tűzvédelem – nem csak papírmunka!

A tűzvédelem nemcsak az épületek, hanem az emberek biztonságáról is szól. Ha üzlethelyiséget, raktárt vagy irodát bérelsz, – de ha a sajátod is – bizonyos esetekben kötelező a tűzvédelmi szabályzat kiürítési számítással (50 bejelentett vagy alkalmilag bejelentett embertől), amely tartalmazza a tűzvédelmi előírásokat és a megelőzési feladatokat.

A tűzriadó terv azt rögzíti, hogyan kell eljárni tűz esetén, míg a kiürítési számítás azt mutatja meg, hogy az adott helyiségben tartózkodó személyek mennyi idő alatt tudják biztonságosan elhagyni az épületet.

A tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat során egy szakértő ellenőrzi, hogy a helyiséged megfelel-e az aktuális tűzvédelmi előírásoknak.

Villamos biztonság – amit nem szabad elhanyagolni!

Az elektromos berendezések rendszeres ellenőrzése kötelező, különösen, ha alkalmazottakat foglalkoztatsz vagy vendégeket fogadsz.

Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat célja, hogy megakadályozza az áramütést és minden olyan helyzetet, ami veszélyes lehet rád, dolgozóid vagy akár a helyiségedre. Ezt is erre specializálódott szakember végzi! Külön felhívjuk a figyelmedet arra, hogy ne bízz meg olcsójánosokat ennek a feladatnak az elvégzésére, mert sokkal nagyobb lesz a károd egy esetleges esemény bekövetkeztekor! A bírságról nem is beszélve…

Fontos azt is tudni, hogy az erősáramú berendezéseket időszakosan felül kell vizsgálni, és az elektromos rendszer biztonságát ellenőrizni is szükséges.

HACCP – elengedhetetlen az élelmiszeriparban!

Élelmiszerrel kapcsolatos tevékenységek esetén kötelező a HACCP rendszer kiépítése. Ennek során fel kell térképezni azokat a pontokat, ahol a termékek / alapanyagok szennyeződhetnek, és ki kell dolgozni az ellenőrzési és megelőzési módszereket. Minden vállalkozásra egyedileg kell ezt a rendszert kialakítani! Ebben benne vannak a HACCP rendszerhez kapcsolódó dokumentumok, mint például a HACCP napló, allergén anyagok listája, veszélyelemzés és az önellenőrzési terv is. Csapatunkban kiváló szakemberek segítenek neked ebben.

Összegzés

Akár egyedül dolgozol, akár több alkalmazottal, az előírások betartása nem csak törvényi kötelezettség, hanem a saját és mások biztonságát is szolgálja. Ne várd meg, míg egy hatósági ellenőrzés vagy egy baleset figyelmeztessen – építsd be ezeket a rendszereket már most a vállalkozásod működésébe!

Ha pedig szeretnél hasonló cikkeket olvasni, mint a ” Munkavédelmi kockázatelemzés vállalkozóknak – mit, mikor és miért kell megcsinálni?”, akkor kattints blogszekciónkra, és válogass témáink közül!


Remélem a „Munkavédelmi kockázatelemzés vállalkozóknak – mit, mikor és miért kell megcsinálni?” cikkünkkel segítettünk átlátni az induláshoz szükséges lépéseket. Csapatunk szívesen segít a fentiek mindegyikében, hiszen évek óta ezzel foglalkozunk és segítjük a vállalkozókat. Jelentkezz az ingyenes konzultációnkra, és átbeszéljük, hogy neked éppen mire van szükséged! De akkor is írj nekünk, ha már megvan a kész terved, csak éppen a szakemberek hiányoznak!

Jelentkezz

online

konzultációra!

Minden üzletnyitás nagy feladat, de megéri! Segítünk benne!

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk