Termékvisszahívás – ismét előtérbe került az élelmiszerbiztonság fontossága

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Az elmúlt napokban újabb élelmiszerbiztonsági figyelmeztetéseket adott ki a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH), miután az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyorsriasztási rendszere (RASFF) több terméknél is határértéket meghaladó növényvédőszer-maradványt jelzett. A bejelentések két, Magyarországra is eljutott terméket érintenek: egy argentínai eredetű Yerba Maté teát és egy kínai fekete fermentált fokhagymát.
Mindkét eset jól mutatja, hogy az élelmiszerlánc-biztonság nem csupán adminisztratív kérdés, hanem a fogyasztók egészségét közvetlenül érintő probléma, amely komoly ellenőrzést és felelősségteljes hozzáállást igényel minden szereplőtől.


Mit találtak a hatóságok?

Az első visszahívás a Yerba Maté Piporé Tradicional nevű teát érintette, amely 1 kilogrammos kiszerelésben került forgalomba. A termék Argentínából származik, hazai forgalmazója a Kamlesh Kft..
A 7793750000019 vonalkódú, 0224-es LOT-számú tételben a laborvizsgálatok határértéket meghaladó növényvédőszer-tartalmat mutattak ki, ezért az NKFH azonnali termékvisszahívást rendelt el.

A második érintett termék a Golden Lion márkájú Fekete Fermentált Egész Fokhagyma (100g), amely Kínából származik, és Asian Food Group B.V. holland forgalmazón keresztül jutott Magyarországra.
A 20250446_011 LOT-számú, 2027. március 31-ig tartós termékben nem engedélyezett növényvédőszer-maradványt találtak. Ezt a tételt is haladéktalanul visszavonták a forgalomból.

A hatóság arra kér mindenkit, hogy aki a fenti adatokkal azonos terméket vásárolt, ne fogyassza el, hanem vigye vissza a vásárlás helyére.

Miért ennyire veszélyesek a növényvédőszer-maradványok?

A növényvédőszerek egy része – különösen a nem engedélyezett vagy túlzott mennyiségben jelenlévő hatóanyagok – súlyos egészségkárosodást okozhatnak.
A szervezetbe kerülve ezek idegrendszeri, máj- vagy vesekárosodáshoz, sőt, hosszú távon akár daganatos megbetegedésekhez is vezethetnek.
A különösen érzékeny csoportok – például a gyermekek, várandós nők, idősek – esetében már kis mennyiség is veszélyes lehet.

Ezért kulcsfontosságú, hogy a termékek minden szintjén – a termesztéstől a csomagolásig – ellenőrzött körülmények között történjen a gyártás és az import. A hatósági vizsgálatok célja nem a büntetés, hanem a fogyasztók védelme.

A HACCP szerepe az ilyen esetek megelőzésében

A mostani visszahívások ismét rámutatnak arra, hogy a HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) rendszer alkalmazása nemcsak kötelező előírás, hanem a megelőzés alapja.
Ez a rendszer arra szolgál, hogy a vállalkozások már azelőtt azonosítsák a potenciális veszélyforrásokat, mielőtt azok problémát okoznának.

Ha például a teát vagy a fokhagymát feldolgozó, csomagoló vagy forgalmazó cégnél megfelelően működött volna a HACCP rendszer, az ellenőrzések már korábban kiszűrhették volna a problémás tételeket. Így a termékek valószínűleg el sem jutottak volna a fogyasztókhoz.

Felelősség és tanulság

Az élelmiszerbiztonság egy lánc, amelynek minden szereplője – a termelőtől a forgalmazóig – felelős a végső termékért.
Egyetlen hibás döntés, egy elhanyagolt ellenőrzés vagy hiányzó dokumentáció komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.

A HACCP rendszer az élelmiszerbiztonság egyik legfontosabb pillére, amely segít megelőzni a veszélyes helyzeteket.

A fogyasztók részéről pedig fontos, hogy:

  • rendszeresen figyeljék a hatósági termékvisszahívásokat,
  • ne vásároljanak ismeretlen forrásból származó élelmiszereket,
  • és mindig ellenőrizzék a LOT-számokat és minőségmegőrzési dátumokat.

A forgalmazók / kereskedők részéről pedig fontos, hogy:

  • rendelkezzenek a vállalkozásukra szabott HACCP rendszerrel,
  • tartsák be az élelmiszerbiztonsági előírásokat,
  • kiemelt figyelmet fordítsanak a tárolásra, hűtésre, alapanyagok kezelésére.

Összegzés

Ez a két eset is jól példázza, hogy a biztonság nem magától értetődő – hanem tudatos, következetes munka eredménye.

A HACCP rendszer és az élelmiszerlánc-felügyelet éppen azért léteznek, hogy megóvják a vásárlókat az ilyen rejtett veszélyektől.

Minden vállalkozásnak, amely élelmiszerrel dolgozik, kötelessége naprakészen tartani és betartani a HACCP előírásokat. Ha pedig kétséged van abban, hogy a te vállalkozásod rendszere megfelelően működik, érdemes szakértő segítségét kérni.

A Megvédelek.hu csapata készséggel segít abban, hogy céged megfeleljen minden élelmiszerbiztonsági előírásnak – mert a biztonság nemcsak kötelezettség, hanem a fogyasztók bizalmának záloga is.


Bízunk benne, hogy hasznosnak találtad a „Termékvisszahívás – ismét előtérben az élelmiszerbiztonság” című cikkünket. Ha a te vállalkozásod is élelmiszerrel foglalkozik, és szeretnéd, hogy egy tapasztalt szakértő felülvizsgálja vagy elkészítse a cégre szabott HACCP rendszeredet, lépj kapcsolatba velünk még ma! Több éves tapasztalatunkkal garantáljuk, hogy vállalkozásod megfeleljen minden élelmiszerbiztonsági előírásnak – hiszen a biztonság a fogyasztói bizalom alapja.

 

Jelentkezz

online

konzultációra!

Minden üzletnyitás nagy feladat, de megéri! Segítünk benne!

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk