Milyen tisztítószerek használhatók a vendéglátásban? (HACCP kisokos)

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

A tisztaság fél siker – de csak a megfelelő szerekkel!

Vendéglátóhelyeken a higiénia nem választás kérdése – hanem alapkövetelmény. Az ételek minősége, a vendégek biztonsága és a hatósági megfelelés is attól függ, milyen tisztítószereket alkalmazunk, és hogyan tesszük azt. Egy jól megválasztott szer nemcsak eltávolítja a szennyeződéseket, hanem megfelel a HACCP szabályainak is – mindezt anélkül, hogy veszélyeztetné az élelmiszerek biztonságát. Cikkünkben összefoglaltuk, hogy milyen tisztítószerek számítanak HACCP-kompatibilisnek a vendéglátásban, és hogyan érdemes őket alkalmazni a gyakorlatban – legyen szó étteremről, kifőzdéről vagy pékségről.


Miért más a vendéglátásban használt tisztítószer?

Olyan területeket tisztítunk a vendéglátásban, ahol élelmiszerek vannak jelen – így a tisztítószer nem hagyhat hátra toxikus maradványokat, nem kerülhet érintkezésbe ételekkel, és sok esetben fertőtlenítenie is kell. Mindezeket ráadásul gyorsan, hatékonyan, lehetőleg egy lépésben.

Egyértelműen szabályozza a HACCP rendszer, hogy milyen típusú tisztítószerek használhatók, és hol, milyen célra lehet őket alkalmazni.

Fontos itt megjegyeznünk, hogy a bio takarítószerek nem elégségesek, mert nincs meg bennünk a megfelelő koncentrátumú fertőtlenítőszer, így hiába használod szorgosan, ha ellenőrzést kapsz, megbüntethetnek érte.

Megfelelő tisztítószerek fő típusai a vendéglátásban

  1. Zsíroldók és általános tisztítószerek

A konyhai felületeken, tűzhelyeken, pultokon zsíros szennyeződésekkel kell megküzdeni. Itt erős zsíroldó hatású, ugyanakkor élelmiszerrel érintkező felületeken is biztonságos szereket kell használni (pl. hideg zsíroldó).

Ezeket mindig lemosással, öblítéssel kell eltávolítani, hogy ne maradjanak hátra vegyi anyagok!

Tipp: viselj mindig gumikesztyűt, amikor használod, mert a bőrrel érintkezve sérülést okozhat!

  1. Fertőtlenítő szerek

A HACCP előírásai szerint bizonyos felületeket rendszeresen fertőtleníteni kell– ilyenek például a hűtők, előkészítő pultok, kézmosók. Ehhez kifejezetten élelmiszeripari fertőtlenítőszert érdemes használni, amely hatékonyan pusztítja el a baktériumokat és vírusokat, ugyanakkor nem hagy hátra veszélyes szermaradványokat, és nem korrodálja a felületeket sem.

Használat közben mindig viselj védőfelszerelést: gumikesztyű és védőszemüveg ajánlott, különösen, ha permetezve viszed fel a szert.

Tipp: Soha ne találomra adagolj! A hígítási arányokat mindig tartsd be a gyártó előírásai szerint – csak így biztosítható a valódi fertőtlenítő hatás.

  1. Padló- és felmosószerek

Nem elég az illatos felmosó a padlók tisztításánál – fertőtlenítő hatású, nagy felületre is alkalmas szerekre van szükség, amelyek nem teszik csúszóssá a járófelületet, és kompatibilisek a takarítógépekkel is.

  1. Mosogatószerek és öblítők

A kézi és gépi mosogatásnál használt szerek is speciálisak. Habzó és zsíroldó legyen a kézimosogatószer, ugyanakkor bőrbarát. Ellenben a gépi öblítők csökkentik a vízkövet, gyorsítják a száradást, és fényes felületet hagynak az evőeszközökön, tányérokon.

  1. Vízkőoldók, szanitertisztítók

Vendégmosdók, kézmosók, WC-k és zuhanyzók takarítására külön, erősebb fertőtlenítő hatású szerek kellenek – ezek soha nem keverhetők a konyhai tisztítószerekkel.

Igen gyakori a vízkő lerakódása is a vizes helyiségekben, így érdemes rendszeresen vízkőoldót használni.

Milyen szempontok alapján válassz tisztítószert?

  • HACCP-kompatibilitás: Csak olyan szert használj, ami dokumentáltan megfelel az élelmiszeripari előírásoknak.
  • Címkézés, színkódolás: A vendéglátóhelyeken gyakran színkódolt flakonokat használnak (pl. kék – általános, piros – WC, zöld – élelmiszerrel érintkező felület).
  • Használati utasítás betartása: Az előírt hígítási arányt és behatási időt mindig pontosan be kell tartani.
  • Biztonságos tárolás: Tisztítószerek kizárólag elkülönített, zárható helyiségben tárolhatók, élelmiszerektől távol! Sose mixelj össze különböző típusú tisztítószert, és üdítős flakonba se töltsd át!
  • Takarítási napló vezetése: Minden takarítás után ki kell tölteni a takarítási ellenőrzési naplót, amely tartalmazza a használt szert és az időpontot is.

Mit mond erről a HACCP?

Nem nevesít konkrét termékeket a HACCP, de elvárja, hogy minden használt tisztítószer szerepeljen az élelmiszerbiztonsági dokumentációban, és a személyzet megfelelően legyen betanítva a használatukra. Kifüggesztett takarítási terv, piktogrammal ellátott flakonok, és rendszeres ellenőrzés – ezek a biztonságos működés alappillérei.

Fontos még, hogy az elfogadott tisztítószerek veszélyes anyagnak minősülnek, így az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) felé az összes anyagot le kell jelenteni!

Összefoglalás

A vendéglátásban használt tisztítószerek nemcsak tisztaságot biztosítanak – hanem élelmiszerbiztonságot, vendégelégedettséget és hatósági megfelelést is. A jó választás kulcsa: hatékony, élelmiszeriparban engedélyezett, könnyen alkalmazható szerek, amiket megfelelő módon használsz, dokumentálsz és tárolsz.


Remélem, hasznosnak találtad a „Milyen tisztítószerek használhatók a vendéglátásban? (HACCP kisokos)” című cikkünket. Ha bizonytalan vagy, hogy mit használhatsz, vagy szeretnéd, ha segítenénk a vállalkozásodra szabott HACCP rendszer felépítésében, akkor keress minket bizalommal! Akkor is írj nekünk, ha az adminisztráció nem a barátod, és inkább rábíznád szakértőkre ezt a feladatot!

 

Jelentkezz

online

konzultációra!

Minden üzletnyitás nagy feladat, de megéri! Segítünk benne!

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk