Jelentkezz
konzultációra
Olyan területeket tisztítunk a vendéglátásban, ahol élelmiszerek vannak jelen – így a tisztítószer nem hagyhat hátra toxikus maradványokat, nem kerülhet érintkezésbe ételekkel, és sok esetben fertőtlenítenie is kell. Mindezeket ráadásul gyorsan, hatékonyan, lehetőleg egy lépésben.
Egyértelműen szabályozza a HACCP rendszer, hogy milyen típusú tisztítószerek használhatók, és hol, milyen célra lehet őket alkalmazni.
Fontos itt megjegyeznünk, hogy a bio takarítószerek nem elégségesek, mert nincs meg bennünk a megfelelő koncentrátumú fertőtlenítőszer, így hiába használod szorgosan, ha ellenőrzést kapsz, megbüntethetnek érte.
A konyhai felületeken, tűzhelyeken, pultokon zsíros szennyeződésekkel kell megküzdeni. Itt erős zsíroldó hatású, ugyanakkor élelmiszerrel érintkező felületeken is biztonságos szereket kell használni (pl. hideg zsíroldó).
Ezeket mindig lemosással, öblítéssel kell eltávolítani, hogy ne maradjanak hátra vegyi anyagok!
Tipp: viselj mindig gumikesztyűt, amikor használod, mert a bőrrel érintkezve sérülést okozhat!
A HACCP előírásai szerint bizonyos felületeket rendszeresen fertőtleníteni kell– ilyenek például a hűtők, előkészítő pultok, kézmosók. Ehhez kifejezetten élelmiszeripari fertőtlenítőszert érdemes használni, amely hatékonyan pusztítja el a baktériumokat és vírusokat, ugyanakkor nem hagy hátra veszélyes szermaradványokat, és nem korrodálja a felületeket sem.
Használat közben mindig viselj védőfelszerelést: gumikesztyű és védőszemüveg ajánlott, különösen, ha permetezve viszed fel a szert.
Tipp: Soha ne találomra adagolj! A hígítási arányokat mindig tartsd be a gyártó előírásai szerint – csak így biztosítható a valódi fertőtlenítő hatás.
Nem elég az illatos felmosó a padlók tisztításánál – fertőtlenítő hatású, nagy felületre is alkalmas szerekre van szükség, amelyek nem teszik csúszóssá a járófelületet, és kompatibilisek a takarítógépekkel is.
A kézi és gépi mosogatásnál használt szerek is speciálisak. Habzó és zsíroldó legyen a kézimosogatószer, ugyanakkor bőrbarát. Ellenben a gépi öblítők csökkentik a vízkövet, gyorsítják a száradást, és fényes felületet hagynak az evőeszközökön, tányérokon.
Vendégmosdók, kézmosók, WC-k és zuhanyzók takarítására külön, erősebb fertőtlenítő hatású szerek kellenek – ezek soha nem keverhetők a konyhai tisztítószerekkel.
Igen gyakori a vízkő lerakódása is a vizes helyiségekben, így érdemes rendszeresen vízkőoldót használni.
Nem nevesít konkrét termékeket a HACCP, de elvárja, hogy minden használt tisztítószer szerepeljen az élelmiszerbiztonsági dokumentációban, és a személyzet megfelelően legyen betanítva a használatukra. Kifüggesztett takarítási terv, piktogrammal ellátott flakonok, és rendszeres ellenőrzés – ezek a biztonságos működés alappillérei.
Fontos még, hogy az elfogadott tisztítószerek veszélyes anyagnak minősülnek, így az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) felé az összes anyagot le kell jelenteni!
A vendéglátásban használt tisztítószerek nemcsak tisztaságot biztosítanak – hanem élelmiszerbiztonságot, vendégelégedettséget és hatósági megfelelést is. A jó választás kulcsa: hatékony, élelmiszeriparban engedélyezett, könnyen alkalmazható szerek, amiket megfelelő módon használsz, dokumentálsz és tárolsz.
Jelentkezz
online
konzultációra!