Tűzvédelem: Nyolc ember meghalt és tíz megsebesült a hotel tűzben

Szerző: | 2019. 08. 18. | Tűzvédelem

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 2 minutes

Az ukrajnai Odesszában tegnap éjjel (2019.08.17.-én) lángok martalékává vált egy szálláshely felső emeletei. A hotelban 274 szoba van és a tűz során az eddigi halottak száma nyolc, és a sebesülteké sajnálatos módon tíz. Pontosan nem tudják, hogy hány ember tartózkodott az épületben. Nem tartották be az épület üzemeltetői a tűzvédelem szabályait, azért történhetett a baleset?

Hogy ez miként fontos tűzvédelem szempontjából? Hogyan kerülhetjük el az ilyen eseteket?

Gyakran találkozom azzal, hogy kihívnak egy kereskedelmi szálláshely átnézésére és körbenézve az egész hely életveszélyesnek minősül, legalábbis tűzvédelmi szempontból. Mindig elmondom a tulajdonosoknak, hogy az országos tűzvédelmi szabályzat előírja, hogy a kimenekítési útvonalakat fel kell tüntetni úgynevezett után világítós (fluoreszkálós) táblákkal vagy külön tápegységről működtethető biztonsági világítással.

Ez utóbbit, mármint a biztonsági világítást karban is kell tartani, és naplót kell vezetni róla hónapról- hónapra, hogy az esetleges hasonló tűzesetnél, mint a címsorban említett -Odesszai hoteltűzben-, ne fordulhasson elő a halálos baleset, és mindenki ki tudjon menekülni az épületből a legkevesebb idő alatt!

Forrás:Internet  (Után világító tábla)

Forrás:Internet (biztonsági világítás)

 

 

 

 

Magyarországon a kiürítés számítás és a tűzriadó tervet is kérik a szálláshelyek nagy részétől, amikor is a tűzvédelmi szakember kiszámolja, hogy az épületből mennyi az optimális menekülési idő és alaprajzon feltünteti, hogy ezt, hogyan tudják az ottani emberek a lehető leghamarabb megtenni.
A linkre kattintva láthat egy ilyen alaprajzot.

Menekülési útfonal, kiürítés számítás

Fontos, hogy menekülési útvonalon tárolni semmit sem lehet, mert 1: kigyulladhat az is és 2 gátolja a menekülést. Továbbá éghető burkolattal nem lehet leburkolni a padlót a menekülési útvonalakon, pl:. PVC,padlószőnyeg, mivel ezek is éghető anyagok és ha a menekülési útvonal is ég, akkor a bent ragadt áldozat nagyobb eséllyel ragad az épületben.

Még az is fontos, hogy a személyzet megfelelően ki legyen képezve a a tűzoltási eszközök használatára és az ilyen esetekre vonatkozóan el legyen gyakoroltatva a protokoll viselkedési elv. 3 szempontból fontos ez! 1: ne sérüljön meg senki, 2: nem a vendégek feladata tudni, hogy ilyen tűzesetben mit kell tenni. 3: ha valaki megsérül egy ilyen esetben, akkor a szálláshely hírneve is a füstbe száll.

Egyébként az origo.hu azt írta, hogy: „Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet, a hatóságok vizsgálják, hogy mennyire tartották be a tűzvédelmi szabályokat a hotelben, amely magát alacsony áraival igyekezett vonzóvá tenni.”

Ezekszerint reméljük, hogy nem a hanyagság okozta a tűzet. Mert ez, ha bebizonyosodik, 8 ember halálát okozta és 10 sérülését. Ilyen hanyagság okozhatta a francia Notre Dame kigyulladását is. Ott egy zárlat lehetett a ludas és erre itt Magyarországon direkt van egy vizsgálat,(Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat) hogy kiderítsék, hogy az elektromos hálózat mennyire tűzveszélyes. Ez ugyan úgy vonatkozik minden épületre, szálláshelyre is.

Ha önnek is van egy helye amit üzemeltet, kérjen egy konzultációt, hogy megtudja tűzvédelem szempontjából mennyire biztonságos az épület. Ez akkor is vonatkozik önre ha csak bérel egy helyiséget. 06209648811

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

3 + 5 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk