Tűzvédelem – Lakás erkélye égett Budapesten

Szerző: | 2020. 03. 02. | Tűzvédelem

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 2 minutes

2020.02.25-én kedden kigyulladt egy lakás erkélye Budapesten a XI. kerületben a Rahó utcában. A jelenlegi információk alapján a tűz az erkélyen tárolt berendezési tárgyak gyulladásával keletkezett. A tűzesethez a fővárosi hivatásosok érkeztek a helyszínre, ahol azonnal elkezdték a lángok oltását. A lángokat sikeresen megfékezték a tűzoltók, így azok a lakás többi részére nem terjedtek át. Hogyan függ össze ez a társasház tűzvédelem aktuális törvénymódosításával?

A fent említett eset a szerencsés esetek közé sorolható, bár anyagi kár keletkezett, azonban ember életeket nem követelt a tűzeset. Ez egyrészt köszönhető a tűzoltók szakszerű munkájának. Azonban fontos megemlítenünk az eset kapcsán, hogy egy hasonlóképpen esetlegesen bekövetkező tűzeset során nem garantált, hogy csupán anyagi károk következnek be.Hogy mire is gondolok pontosan? Társasházak esetén kiemelt fontosságú beszélnünk a menekülési útvonalak, és a tűzoltósági felvonulási terület, valamint a homlokzati menekítési pontok szerepéről.

A “menekülési útvonalak” kifejezéssel 2020. január 22-től, az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) hatályba lépésétől beszélünk, a korábban hatályban lévő jogszabály “menekülésre kijelölt útvonalként” definiálta ezt a kifejezést, így sokak számára ez lehet ismert. A “menekülési útvonal” kapcsán összeszedtem azokat a legfontosabb információkat, amelyek mindenki számára fontosak! 

Menekülési útvonalon TILOS:

  • bármilyen robbanásveszélyes, vagy éghető anyagot elhelyezni!
  • mindennemű tárgy tárolása, ideértve a lakásban épp feleslegessé vált bútorok, valamint a növények tárolását, akármilyen otthonos környezetet varázsoljanak is.

A tűzoltósági felvonulási területen parkolni TILOS! Gondoljunk csak bele, milyen következményei lehetnek annak, ha egy tűzesethez vonulnak ki a tűzoltók azonban a számukra fenntartott területen nem tudnak megállni. Ezzel a mentést is késve kezdik meg, valamint keresniük kell egy olyan területet, amely alkalmas a mentés megkezdéséhez. Az idő pedig kulcsfontosságú tényező minden esetben! Továbbá tűzoltósági felvonulási területen is TILOS bármilyen tűz- és robbanásveszélyes anyag tárolása! A bútorok egyéb tárgyak, eszközök itt sem tárolhatók.

A homlokzati mentési pontok szerepe is kulcsfontosságú. A január 22-én életbe lépett OTSZ alapján nem elegendő ezeket a pontokat a homlokzaton látható módon jelölni, hanem egy homlokzati rajzon is fel kell tüntetni azokat. A homlokzati rajzot tartalmazó dokumentációt az adott épületben a hatóságok számára elérhető helyen kell minden esetben tartani!

Miben tudunk segíteni? Elkészítjük a szükséges dokumentumokat, mint például a homlokzati mentési pontok dokumentációját. Segítünk abban, hogy minden lakó tájékozott és érdekelt legyen, hogy a menekülési útvonalat és a tűzoltási felvonulási területet megfelelően használja és kezelje! 

 

Forrás: ittlakunk.hu

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

1 + 13 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk