Jelentkezz
konzultációra
Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyorsriasztási rendszere (RASFF) jelezte, hogy az importált sajtokban Listeria-fertőzést mutattak ki. Három különböző érintett termék volt.
A magyar hatóságok azonnal intézkedtek, és a kereskedők bevonták a termékeket a forgalomból. Ugyanakkor sok fogyasztóhoz már eljuthatott a veszélyes áru, ezért kiemelten fontos, hogy aki ilyen terméket vásárolt, semmiképp se fogyassza el. Erről több hírportál is tájékoztatást adott, hogy mely termékeket érintett a visszavonás.
A szennyezés forrását egy közép-franciaországi sajtgyárhoz kötik, ahol több márkanév alatt is forgalomba hozták a veszélyes sajtokat. Belgiumban szintén jelentettek megbetegedést.
A Listeria monocytogenes egy alattomos baktérium. Sok egészséges ember szervezete tünetmentesen küzdi le, ám a várandós nők, csecsemők, idősek vagy legyengült immunrendszerű emberek esetében halálos kimenetelű liszteriózist okozhat.
Láz, hasmenés és hányinger lehetnek az első tünetek. Súlyosabb esetekben akár agyhártyagyulladáshoz vagy vérmérgezéshez is vezethet a fertőzés. Éppen ezért minden élelmiszeripari szereplőnek kötelessége megelőző intézkedésekkel kizárni a fertőzés lehetőségét.
A legtöbben ilyenkor a gyártót hibáztatják – nem alaptalanul. Az élelmiszerbiztonsági szabályok betartása minden élelmiszert előállító üzem alapvető kötelezettsége. Ugyanakkor ez az eset jól példázza, hogy a HACCP rendszer (Hazard Analysis and Critical Control Points) nem egy kipipálandó papírmunka, hanem a gyakorlatban életmentő eszköz.
A HACCP éppen azért jött létre, hogy az ilyen mikrobiológiai kockázatokat azonosítsa, és megakadályozza, hogy veszélyes termékek kerüljenek a fogyasztók asztalára. Ha a veszélyforrást időben feltárják és a kritikus pontokon megfelelő ellenőrzést vezetnek be, ez a tragédia elkerülhető lett volna.
Az ilyen esetek rávilágítanak arra, hogy az élelmiszerlánc minden szereplőjének komolyan kell vennie a felelősségét. Nem elég reagálni, amikor már baj van – a megelőzés az egyetlen valódi megoldás.
Ahogy a fesztiválbiztonságról szóló korábbi cikkünkben is hangsúlyoztuk: a szabályok azért vannak, hogy megvédjék az embereket. Az élelmiszerbiztonság területén a HACCP nem egy kötelező rossz, hanem az a rendszer, amely embereket ment meg a kórházi ágytól vagy akár a haláltól.
Ez az eset is jól mutatja, hogy a biztonság nem lehet félvállról vett kérdés. A HACCP hiányosságai emberéletekbe kerülhetnek – és pont ezért van szükség következetes, szigorú és minden részletre kiterjedő megelőzésre.
Jelentkezz
online
konzultációra!