Kétezer háromszázhuszonkét (2322) alkalommal ellenőrzött a Nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági hivatal a nyári szezonban. Vajon mit találtak? Vajon megfelelően működtették-e a vállalkozások a HACCP élelmiszer biztonsági rendszert és egyáltalán, mit is nézett a NÉBIH?
A Nemzeti élelmiszer.biztonsági hivatal munkatársai szúrópróba szerűen is, és szezonálisan is tartanak ellenőrzéseket, élelmiszereket forgalmazó vagy előállító egységekben. Idén a nyári szezonális ellenőrzések alkalmával az ellenőrök a higéniai feltételeket és az élelmiszerek nyomon követhetőségét tartották szem előtt. Természetesen a nyári időszakra is mindenféle kategóriából megtörtént a hatósági megjelenés, de prioritásba vették a nagy tömegeket megmozgató fesztiválos és strandos ellátóhelyeket is! -írja a koroshircentrum.hu
Az ellenőrzések alkalmával a statisztika az, hogy a higéniai feltételeket és a nyomon követhetőséget hanyagolják a vállalkozók. Ezáltal 7 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból.
Na de mit is jelent az a nyomon követhetőség? És ha egy ellenőr megjelenik, akkor milyen szemüvegen keresztül vizsgálja a vállalkozásunkat?
A nyomon követhetőség, ahogy a nevében is benne van; tudunk kell adminisztrálni és igazolni az élelmiszer minden állomásának, tárolásának a körülményeire vonatkozó, vagy feldolgozására vonatkozó körülményeit. Ez egy dokumentáció, amit minden vállalkozónak maga kell, hogy vezessen. Ez több szempontból is fontos!
1: Ha egy vállalkozásba bekerült élelmiszer és annak az eredete nem igazolható, akkor annak minősége sem garantálható. Ezzel kapcsolatban írtam már egy érdekes cikket „Lehet szennyvízen úszkált az ételünk?”
2: Ha nem tudjuk nyomon követni és mégis bekerül a vállalkozásba az élelmiszer, akkor a kollégák, honnan tudják, hogy az az élelmiszer biztonsággal felhasználható vagy sem?
Ilyen esetek miatt gyakran kerül a vállalkozásokba már minőségi kritériumok alatti alapanyag vagy egyenesen veszélyes élelmiszer.
A HACCP (élelmiszer biztonsági kézikönyv) rendszere ezt hivatott kivédeni és ezért is kérik az ellenőrök bevezetett hivatalos szabványként a vendéglátó egységektől, hogy alkalmazzák.
És egy jó tanács: Fontos tudni, hogy amikor egy hatóság embere megjelenik nálunk, akkor azt javaslom legyen nagyon készséges és ne hivatkozzon arra, hogy a dokumentációk a könyvelőnél vannak, mivel ez nem hatja meg az önnel szemben állót. Ő is csak végzi a munkáját és tudja, hogy egy HACCP és mellékletei nem lehetnek a könyvelőnél. Sajnos már többször találkoztam ilyen esettel a munkám során.
Ha a vállalkozásában még nincs HACCP dokumentáció vagy szeretné, hogy valaki megnézze a vállalkozását ellenőri szempontból, keressen minket a 06209638811-es telefonszámon.