Ebbe a szakágazatba tartozik:
– az élő, jogi eljárásokról helyszíni, szószerinti jegyzőkönyv és gyorsírásos feljegyzés készítése és azután a rögzített anyagok leírása, mint például

– nyilvános gyorsíró-szolgáltatás
– a találkozók, események, kongresszusok, konferenciák élő televíziós adásának valós idejű (értsd szimultán) feliratozása, képaláírás
– a vonalkód-szolgáltatás
– a sávkód cégjelzésnyomtató szolgáltatás, cégjelzéskódolás
– az adománygyűjtés-szervezés díjazásért vagy szerződéses alapon
– a levél-előrendező szolgáltatás
– a birtok, tulajdon visszaszerzése
– a parkolóóraérem-gyűjtő szolgáltatás
– a független árverés
– a hűségprogramok adminisztrációja
– az egyéb, jellemzően üzletvitelt kiegészítő tevékenységek, amennyiben nincsenek máshová besorolva

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
– a film vagy szalag feliratozása, lásd: 5912 teáor – Film-, videogyártás, televíziós műsorfelvétel utómunkálatai
– a dokumentumátírás, lásd: 8219 teáor – Fénymásolás, egyéb irodai szolgáltatás

Bírósági jegyzőkönyvkészítés vagy gyorsírás tevékenysége

Ez a 8299 teáor munkakör olyan tevékenységet jelent, amelyben a szakemberek felelősek a bírósági tárgyalások és események jegyzőkönyveinek pontos és részletes rögzítéséért. A bírósági jegyzőkönyvkészítők vagy gyorsírók fontos szerepet töltenek be a jogrendszerben, amikor a tárgyalásokról hiteles dokumentációt kell készíteni.

A munkakör feladatai közé tartozik a bírósági tárgyalások, meghallgatások és egyéb jogi események részletes dokumentálása. A szakemberek gyorsíró technikákat alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik, hogy a tárgyalásokat és a beszélgetéseket nagy sebességgel és pontossággal rögzítsék. 

Ez magában foglalja a bíró, ügyész, védőügyvéd és tanúk szavainak leírását, és a tárgyalások menetét. A bírósági jegyzőkönyvkészítők vagy gyorsírók felelősek a jegyzőkönyvek gondos szerkesztéséért és formázásáért, hogy azok hiteles és olvasható dokumentumok legyenek.

A szakemberek gyakran dolgoznak speciális szoftverekkel, hogy hatékonyan, és gyorsan rögzítsék a tárgyaláson elhangzottakat. A bírósági jegyzőkönyvkészítés tevékenysége kritikus fontosságú a jogi eljárásokban, mivel a jegyzőkönyvek hiteles és hivatalos dokumentumokat jelentenek.

A dolgozóknak pontosnak kell lenniük, valamint rendelkezniük kell kiváló íráskészséggel és gyors reakcióidővel. A jogi terminológia és a bírósági eljárások ismerete szintén elengedhetetlen ebben a munkakörben.

Engedélyköteles a tevékenység?

A tevékenységhez külön engedély NEM szükséges! A tevékenységhez bejelentés NEM szükséges!

Vissza a listához