Ebbe a tételbe tartozik a készétel (pl. előkészített, fűszerezett, főzött ételek) gyártása. Ezek az ételek tartósítva készülnek, fagyasztással, vagy konzerv formájában, és általában viszonteladásra csomagoltak, címkézettek. Ezek az ételek legalább két különböző összetevőből készülnek (kivéve a fűszerezés).
Ebbe a tételbe tartozik:
– a hús- vagy baromfihúsétel gyártása
– a fagyasztott halétel gyártása, beleértve a sült halat hasábburgonyával
– a zöldséges ételek gyártása
– a fagyasztott vagy más módon tartósított pizza gyártása
– a helyi specialitások és nemzeti ételek gyártása
– a készétel gyártás döntően rizsből, hús, hal és egyéb összetevő hozzáadásával
– a készétel gyártás döntően kuszkuszból, hús, zöldség vagy más összetevő hozzáadásával
– a fagyasztott és konzervált készétel gyártása döntően babból
Nem ebbe a tételbe tartoznak az azonnali fogyasztásra készített ételek, mint például az éttermekben készítettek.
Nem ebbe a tételbe tartozik:
– a nyers és feltét nélküli pizzatészta gyártása, lásd: 107201 – Egyéb tartósított lisztes készítmény és sütemény gyártása m.n.s.
– a nyers pizza feltéttel (a tészta alap egyáltalán nincs, vagy félig van megsütve), lásd: 108901 – M.n.s. egyéb élelmiszer gyártása
– a friss ételek, vagy a kevesebb mint két összetevőből készült ételek gyártása, lásd: a 10-es ágazat megfelelő szakágazatában
– a romlandó készételek gyártása, lásd: 108901 – M.n.s. egyéb élelmiszer gyártása
– a készételek kiskereskedelmi értékesítése üzletekben, lásd: 471101 – Vegyes-kiskereskedelem élelmiszer jelleggel, élelmiszer diszkont, 472901 – Egyéb élelmiszer-kiskereskedelem m.n.s.
– a szerződéses vendéglátási ételszolgáltatás, lásd: 562904 – M.n.s. egyéb vendéglátás
Élelmiszer-vállalkozás működése
A tevékenységhez külön engedély szükséges!
A tevékenységhez bejelentés szükséges!
Engedélyező hatóság: Létesítmény engedélyezési eljárás és nyilvántartás szabályai
Az engedélyköteles létesítményeket az élelmiszer-vállalkozó kérelmére a létesítmény telephelye szerint illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (a továbbiakban: megyei kormányhivatal) engedélyezi.
Az 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet alkalmazásában engedélyköteles létesítmény az a létesítmény, amely működéséhez a 853/2004/EK rendelet 4. cikkének (2) bekezdésének alapján engedély szükséges.
A 853/2004/EK rendelet 4. cikkének (2) bekezdése:
A 852/2004/EK rendelet 6. cikke (3) bekezdésének sérelme nélkül az olyan állati eredetű termékeket kezelő létesítmények, amelyekre e rendelet III. melléklete előírásokat állapít meg, csak abban az esetben működhetnek, ha a hatáskörrel rendelkező hatóság e cikk (3) bekezdésnek megfelelően engedélyezi azokat, kivéve azon létesítményeket, amelyek kizárólag az alábbiakat végzik:
a) elsődleges termelés
Engedélyt előíró jogforrás:
b) szállítási tevékenységek
Bejelentéssel gyakorolható gazdasági tevékenység megnevezése:
c) szabályozott hőmérsékletű tárolási feltételeket nem igénylő termékek tárolása
Bejelentést fogadó hatóság megnevezése:
vagy
d) egyéb olyan kiskereskedelmi tevékenységek, amelyekre az 1. cikk (5) bekezdésének b) pontja szerint ezt rendeletet nem kell alkalmazni.
2. Létesítmény bejelentési eljárás és nyilvántartás szabályai
Az élelmiszer-vállalkozó az olyan élelmiszer-előállító létesítményt, amelyhez a 853/2004/EK rendelet 4. cikkének (2) bekezdése alapján nem szükséges engedély, valamint az élelmiszer-csomagolóanyag gyártó, forgalomba hozó, és az élelmiszer-iparban felhasználható fertőtlenítőszereket előállító létesítményeket, a létesítmény telephelye szerinti élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalnak (a továbbiakban: járási hivatal) köteles bejelenteni. Az élelmiszer-előállító létesítmény bejelentésének eljárására az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.
A bejelentést postai vagy elektronikus úton, írásban kell teljesíteni.
A bejelentés alapján a járási hivatal a létesítményt nyilvántartásba veszi, és erről értesíti az élelmiszer-vállalkozót.
A bejelentett létesítményekről a járási hivatal nyilvántartást vezet.
A nyilvántartásokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatbázist hoz létre és működtet, mely tartalmazza a vállalkozás nevét, székhelyét, tevékenységét, valamint azon telephelyét, ahol a megadott tevékenységet végzi.
Bejelentést előíró jogforrás: EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2004. április 29-i 853/2004/EK rendelete
EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2004. április 29-i 882/2004/EK rendelete
2008. évi XLVI. törvény
57/2010. (V. 7.) FVM rendelet
383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet
Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: Élelmiszer-vállalkozás működése
A környezetvédelmi hatóság előzetes vizsgálatban hozott döntésétől függően környezeti hatásvizsgálatra kötelezett tevékenységek:
– egyéb élelmiszergyártó üzem 40 ezer t/év késztermék előállításától
Engedélyező hatóság: A területileg illetékes – környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság engedélye. Területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságként megyei illetékességgel – e bekezdésben foglalt kivétellel – a megyei kormányhivatal jár el. Budapest főváros és Pest megye területére kiterjedő illetékességgel a Pest Megyei Kormányhivatal ár el. A környezetvédelmi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (a továbbiakban: területi környezetvédelmi hatóság) és a természetvédelmi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (a továbbiakban: területi természetvédelmi hatóság), (a továbbiakban együtt: a területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság) különös illetékességgel a 71/2015. (III. 30.) Korm. rendelet 3. melléklet szerinti esetekben jár el.
Engedélyt előíró jogforrás: 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet
71/2015. (III. 30.) Korm. rendelet
Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: https://www.kormanyhivatal.hu/hu
Az egységes környezethasználati engedélyhez kötött tevékenységek:
Élelmiszer vagy takarmány előállítását szolgáló kezelés és feldolgozás, amely nem kizárólag a csomagolásra terjed ki, a következő feldolgozott vagy feldolgozatlan alapanyagokból (a csomagolás nem képezi részét a késztermék össztömegének):
a) kizárólag állati nyersanyagokból kiindulva (kivéve, ha kizárólag tejet tartalmaznak) 75 tonna/napnál nagyobb késztermék termelő kapacitással,
b) kizárólag növényi nyersanyagokból kiindulva 300 tonna/napnál nagyobb késztermék termelő kapacitással vagy 600 tonna/napnál nagyobb késztermék termelő kapacitással, ha a létesítmény egy évben legfeljebb 90 egymást követő naptári napot meg nem haladó időtartamon át üzemel.
Engedélyező hatóság: A területileg illetékes – környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság engedélye. Területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságként megyei illetékességgel – e bekezdésben foglalt kivétellel – a megyei kormányhivatal jár el. Budapest főváros és Pest megye területére kiterjedő illetékességgel a Pest Megyei Kormányhivatal ár el. A környezetvédelmi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (a továbbiakban: területi környezetvédelmi hatóság) és a természetvédelmi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (a továbbiakban: területi természetvédelmi hatóság), (a továbbiakban együtt: a területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság) különös illetékességgel a 71/2015. (III. 30.) Korm. rendelet 3. melléklet szerinti esetekben jár el.
Engedélyt előíró jogforrás: 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet
71/2015. (III. 30.) Korm. rendelet
Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: https://www.kormanyhivatal.hu/hu