Ebbe a tételbe tartozik:
– a friss (nyers), a hűtött, illetve a fagyasztott hús feldolgozása, hasítással
– a friss (nyers), a hűtött, illetve a fagyasztott hús feldolgozása, darabolással
– a bálna vágása és feldolgozása szárazföldön vagy speciális vízi járművön (a halászattól elkülönülten)
– a feldolgozás során nyert melléktermékek, a nyersbőr és irha valamint a nyírt gyapjú gyártása
– az állati eredetű étkezési zsír és háj kiolvasztása
– a friss vagy hűtött ehető állati belsőség kinyerése marha-, sertés-, juh-, kecske-, lóhúsból és más lófélékből
– a tímáripari bőrgyapjú gyártása
Nem ebbe a tételbe tartozik:
– a nyers juhgyapjú és kecskeszőr termelése, lásd: 014501 – Juh, kecske tenyésztése
– a baromfihús feldolgozása, tartósítása, lásd: 101201 – Baromfihús feldolgozása, tartósítása m.n.s. (nem saját termelésű alapanyagból)
– az étkezési baromfizsír kiolvasztása, lásd: 101201 – Baromfihús feldolgozása, tartósítása m.n.s. (nem saját termelésű alapanyagból)
– a halakból, tengeri állatokból olaj, zsír gyártása, lásd: 104101 – Olaj gyártása (nem saját termelésű alapanyagból)
– a gyártástól, kereskedelemtől elkülönült, díjazásért vagy szerződéses alapon végzett húscsomagolás, lásd: 829201 – Csomagolás
Élelmiszer-vállalkozás működése
A tevékenységhez külön engedély szükséges!
A tevékenységhez bejelentés szükséges!
Engedélyező hatóság: Létesítmény engedélyezési eljárás és nyilvántartás szabályai
Az engedélyköteles létesítményeket az élelmiszer-vállalkozó kérelmére a létesítmény telephelye szerint illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (a továbbiakban: megyei kormányhivatal) engedélyezi.
Az 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet alkalmazásában engedélyköteles létesítmény az a létesítmény, amely működéséhez a 853/2004/EK rendelet 4. cikkének (2) bekezdésének alapján engedély szükséges.
A 853/2004/EK rendelet 4. cikkének (2) bekezdése:
A 852/2004/EK rendelet 6. cikke (3) bekezdésének sérelme nélkül az olyan állati eredetű termékeket kezelő létesítmények, amelyekre e rendelet III. melléklete előírásokat állapít meg, csak abban az esetben működhetnek, ha a hatáskörrel rendelkező hatóság e cikk (3) bekezdésnek megfelelően engedélyezi azokat, kivéve azon létesítményeket, amelyek kizárólag az alábbiakat végzik:
a) elsődleges termelés
Engedélyt előíró jogforrás:
b) szállítási tevékenységek
Bejelentéssel gyakorolható gazdasági tevékenység megnevezése:
c) szabályozott hőmérsékletű tárolási feltételeket nem igénylő termékek tárolása
Bejelentést fogadó hatóság megnevezése:
vagy
d) egyéb olyan kiskereskedelmi tevékenységek, amelyekre az 1. cikk (5) bekezdésének b) pontja szerint ezt rendeletet nem kell alkalmazni.
2. Létesítmény bejelentési eljárás és nyilvántartás szabályai
Az élelmiszer-vállalkozó az olyan élelmiszer-előállító létesítményt, amelyhez a 853/2004/EK rendelet 4. cikkének (2) bekezdése alapján nem szükséges engedély, valamint az élelmiszer-csomagolóanyag gyártó, forgalomba hozó, és az élelmiszer-iparban felhasználható fertőtlenítőszereket előállító létesítményeket, a létesítmény telephelye szerinti élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalnak (a továbbiakban: járási hivatal) köteles bejelenteni. Az élelmiszer-előállító létesítmény bejelentésének eljárására az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.
A bejelentést postai vagy elektronikus úton, írásban kell teljesíteni.
A bejelentés alapján a járási hivatal a létesítményt nyilvántartásba veszi, és erről értesíti az élelmiszer-vállalkozót.
A bejelentett létesítményekről a járási hivatal nyilvántartást vezet.
A nyilvántartásokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatbázist hoz létre és működtet, mely tartalmazza a vállalkozás nevét, székhelyét, tevékenységét, valamint azon telephelyét, ahol a megadott tevékenységet végzi.
Bejelentést előíró jogforrás: EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2004. április 29-i 853/2004/EK rendelete
EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2004. április 29-i 882/2004/EK rendelete
2008. évi XLVI. törvény
57/2010. (V. 7.) FVM rendelet
383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet
Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: Élelmiszer-vállalkozás működése
A környezetvédelmi hatóság előzetes vizsgálatban hozott döntésétől függően környezeti hatásvizsgálatra kötelezett tevékenységek:
a) húsfeldolgozó üzem 10 ezer t/év késztermék előállításától,
b) vágóhíd (amennyiben nem tartozik az a) pontba) 25 t/nap vágottsúly-kapacitástól.
Engedélyező hatóság: A területileg illetékes – környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság engedélye. Területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságként megyei illetékességgel – e bekezdésben foglalt kivétellel – a megyei kormányhivatal jár el. Budapest főváros és Pest megye területére kiterjedő illetékességgel a Pest Megyei Kormányhivatal ár el. A környezetvédelmi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (a továbbiakban: területi környezetvédelmi hatóság) és a természetvédelmi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (a továbbiakban: területi természetvédelmi hatóság), (a továbbiakban együtt: a területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság) különös illetékességgel a 71/2015. (III. 30.) Korm. rendelet 3. melléklet szerinti esetekben jár el.
Engedélyt előíró jogforrás: 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet
71/2015. (III. 30.) Korm. rendelet
Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: https://www.kormanyhivatal.hu/hu
Az egységes környezethasználati engedélyhez kötött tevékenység:
Élelmiszer vagy takarmány előállítását szolgáló kezelés és feldolgozás, amely nem kizárólag a csomagolásra terjed ki, a következő feldolgozott vagy feldolgozatlan alapanyagokból (a csomagolás nem képezi részét a késztermék össztömegének):
– kizárólag állati nyersanyagokból kiindulva 75 tonna/napnál nagyobb késztermék termelő kapacitással
Engedélyező hatóság: A területileg illetékes – környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság engedélye. Területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságként megyei illetékességgel – e bekezdésben foglalt kivétellel – a megyei kormányhivatal jár el. Budapest főváros és Pest megye területére kiterjedő illetékességgel a Pest Megyei Kormányhivatal ár el. A környezetvédelmi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (a továbbiakban: területi környezetvédelmi hatóság) és a természetvédelmi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (a továbbiakban: területi természetvédelmi hatóság), (a továbbiakban együtt: a területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság) különös illetékességgel a 71/2015. (III. 30.) Korm. rendelet 3. melléklet szerinti esetekben jár el.
Engedélyt előíró jogforrás: 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet
71/2015. (III. 30.) Korm. rendelet
Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: https://www.kormanyhivatal.hu/hu
Friss hús- és hentesáru élelmiszer vállalkozó által történő kiskereskedelmi forgalomba hozatala, ahol
Friss hús: olyan hús, amelyen nem végeztek más tartósítási folyamatot, mint hűtés, fagyasztás vagy gyorsfagyasztás, beleértve a vákuumcsomagolt vagy a szabályozott nyomás alatt csomagolt húst.
Engedélyező hatóság: A friss hús- és hentesáru kiskereskedelmi forgalomba forgalomba hozatala az élelmiszer-vállalkozó kérelmére kizárólag a járási hivatal külön engedélyével történhet.
Amennyiben a külön engedély iránti kérelem a 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet szerint a megyei kormányhivatalhoz kerül benyújtásra, azt mozgóbolt, csomagküldő kereskedelem, automatából történő értékesítés, valamint az üzleten kívüli kereskedelem útján történő forgalomba hozatal esetén az élelmiszer-vállalkozó székhelye szerinti, egyéb esetben pedig a tevékenység végzésének helye szerinti járási hivatalhoz kell benyújtani.
Engedélyt előíró jogforrás: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2004. április 29-i 853/2004/EK RENDELETE
2008. évi XLVI. törvény
57/2010. (V. 7.) FVM rendelet
Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: https://kozigazgatas.magyarorszag.hu