Melyik fázisban vagy éppen?

Újabb NÉBIH-ellenőrzés: azonnali leállás egy vadhúsüzemben

Ismét hatósági beavatkozásra volt szükség: a NÉBIH súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt felfüggesztette egy vadhús-feldolgozó üzem működését, és több tonna húst vont ki a forgalomból. Az ellenőrzés során tapasztalt körülmények – a hiányos higiénia, a rendezetlen munkaterületek és a nem megfelelő dokumentáció – egyértelműen megmutatják, mi történik akkor, ha a kockázatok kezelése háttérbe szorul egy vállalkozás mindennapi működésében.


A vadhúsok feldolgozása ráadásul eleve fokozott figyelmet igényel, hiszen ezeknél a termékeknél a nyomon követhetőség, a biológiai kockázatok és a feldolgozási környezet állapota még hangsúlyosabb szerepet kap, mint a hagyományos húsipari tevékenységek esetében.

Mit jelent a gyakorlatban a „súlyos higiéniai hiányosság”?

A „nem megfelelő higiénia” kifejezés sokszor általánosnak tűnik, pedig a valóságban nagyon is konkrét, kézzelfogható problémákat takar. A mostani ellenőrzés során a hatóság több olyan körülményt tárt fel, amelyek egy élelmiszeripari üzemben elfogadhatatlanok.

Az üzemben több helyiségben is sérült volt a fémszerkezetek felülete, illetve a szellőzőnyílások burkolata, amelyeken korróziós nyomok jelentek meg. Az ilyen felületek nehezen tisztíthatók, szennyeződéseket halmozhatnak fel, és közvetlen kockázatot jelentenek a húsfeldolgozás során. A csomagolóanyagokat alátét nélkül, közvetlenül a padozaton tárolták, ami jelentősen növeli a szennyeződés esélyét.

Az egyik füstöltáru-raktárban a tárolt termékek mellett lomok, bútorok és használaton kívüli berendezések is helyet kaptak. Ez nemcsak rendetlenséget jelez, hanem komoly higiéniai kockázatot is jelent, hiszen az élelmiszer tárolására szolgáló területeket kizárólag erre a célra lehet használni.

A feldolgozás során alkalmazott eszközök állapota szintén problémás volt. Egy munkaasztalon például a vágódeszkát rozsdás rögzítőeszközökkel rögzítették, máshol pedig olyan, nem élelmiszeripari felhasználásra szánt szerszám került elő, amely szennyezett állapotban volt jelen a munkatérben. Ezek a gyakorlatok közvetlenül veszélyeztetik az élelmiszer tisztaságát.

Miért kritikus a hőmérséklet-ellenőrzés és a személyi higiénia?

Több berendezés esetében a hőmérséklet-kijelzők hibásak vagy működésképtelenek voltak, így nem lehetett ellenőrizni, hogy a tárolás és feldolgozás megfelelő hőmérsékleten történik-e. Ez vadhúsoknál különösen veszélyes, mivel a nem megfelelő hűtés gyors romláshoz és kórokozók elszaporodásához vezethet.

A kézmosási lehetőségek hiánya vagy rossz állapota szintén komoly kockázatot jelentett. Egyes helyeken hiányoztak a csaptelepek, máshol rozsdás víz folyt belőlük, vagy egyáltalán nem működtek. Ha a dolgozók számára nem biztosított a megfelelő kézhigiénia, az közvetlenül növeli a fertőzésveszélyt.

Állati melléktermékek kezelése: nem elhanyagolható kérdés

Az ellenőrzés azt is feltárta, hogy az üzem nem gondoskodott megfelelően az állati melléktermékek jogszabály szerinti kezeléséről. Ezek ártalmatlanítása szigorú előírásokhoz kötött, hiszen nemcsak élelmiszerbiztonsági, hanem környezetvédelmi és járványügyi kockázatot is jelenthetnek. A szabályok figyelmen kívül hagyása önmagában is hatósági intézkedést vonhat maga után.

HACCP vadhús-feldolgozásnál: kötelező és megkerülhetetlen

A HACCP rendszer célja éppen az, hogy az ilyen problémák már jóval a hatósági ellenőrzés előtt kiderüljenek. Egy jól működő HACCP rendszer:

  • feltárja a biológiai, kémiai és fizikai veszélyeket,
  • meghatározza a kritikus pontokat a feldolgozás során,
  • rögzíti az ellenőrzési és dokumentálási kötelezettségeket,
  • segít megelőzni a szennyeződést és a termékvisszahívást.

Vadhúsok esetében a HACCP jelentősége még nagyobb, mivel a nyersanyag eredete, állapota és kezelése fokozott odafigyelést igényel.

Munkavédelem és élelmiszerbiztonság – elválaszthatatlan területek

A mostani eset ismét bizonyítja, hogy a munkavédelem és az élelmiszerbiztonság szorosan összefügg. A rendezetlen munkakörnyezet, az elhanyagolt eszközök és a hiányos oktatások nemcsak a dolgozók egészségét veszélyeztetik, hanem közvetve az előállított termék biztonságát is.

Hogyan tudunk mi ebben segíteni?

A vállalkozások többsége nem szándékosan hibázik, hanem egyszerűen nem rendelkezik elegendő idővel vagy szakmai háttérrel az előírások folyamatos követéséhez. Mi ebben nyújtunk támogatást:

Összegzés

A vadhús-feldolgozó üzem bezárása ismét egy egyértelmű figyelmeztetés minden élelmiszeripari vállalkozás számára: a higiénia, a HACCP és a munkavédelem nem puszta adminisztráció. Ezek a biztonság alapjai. Aki időben foglalkozik velük, elkerülheti a hatósági leállásokat és a bírságokat.


Remélem tetszett az „Újabb NÉBIH-ellenőrzés: azonnali leállás egy vadhúsüzemben” című cikkünk. Ha szeretnéd, hogy a te vállalkozásod ne egy elrettentő példaként jelenjen meg a hírekben, hanem valóban biztonságosan és szabályosan működjön, vedd fel velünk a kapcsolatot.

 

A biztonságod érdekében 200%-os a garanciánk. Ha miattunk megbüntetik a vállalkozásod, kifizetjük a büntetés 100%-t és visszaadjuk a nálunk elköltött pénzed 100%-át is!

Jelentkezz online konzultációra!

Ha még nincs vállalkozásod...

Ez esetben is szívesen adunk tanácsot, de ez esetben a konzultáció díja 20 000 forint+áfa.Amennyiben viszont később nyitsz vállalkozást, ezt az összeget le tudjuk vonni a dokumentációk, engedélyek árából így végül is, ha nyitsz valamit, a konzultáció díjmentes.

Elérhetőségeink

Ha ügyfél vagy és bármilyen kérdésed van, akkor ezt hívd Zoltánt

Ügyfélszolgálat: S. Zoltán

+36 20 341 0155

Tanácsadás és rendelés

+36 20 964 8811

Minden üzletnyitás nagy feladat, de megéri! Segítünk benne!

834+

4170+

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram