1089 – M.n.s. egyéb élelmiszer gyártása
Szerző: Prepok Zsolt | júl 17, 2025
1089 –
M.n.s. egyéb élelmiszer gyártása
Ebbe a szakágazatba tartozik a gyártása után legfeljebb három napig ehető élelmiszerek gyártása:
- levesek, zöldséges húsleves gyártása
- romlandó készétel gyártása, pl:
- szendvics
- nyers pizza feltéttel (a tészta alap egyáltalán nincs, vagy félig van megsütve)
- töltött lepény és francia melegszendvics (croque-monsieur) gyártása
Ebbe a szakágazatba tartozik még:
- élesztő gyártása
- hús, hal, rákfélék és puhatestűek levét és kivonatát tartalmazó készítmény gyártása
- hús- és sajthelyettesítő termék gyártása
- tojáskészítmény, pl. tojásfehérje gyártása
- mesterséges koncentrátum gyártása
- felvásárolt természetes méz feldolgozása
- fagylalt és cukrászati félkész termék gyártása
- előfőzött instant leves és instant levestészta gyártása
- mesterséges méz és karamell gyártása
- malátakivonat és -szirup gyártása
- rovarból készülő étel és egyéb rovaralapú készítmény gyártása
Ebbe a szakágazatba tartozik – magyar kiegészítés:
- cukorhelyettesítő szintetikus édesítőszer gyártása
- komplex összetételű, instant teagranulátum (pl. gyógynövényt-, cukrot, maltodextrinkivonatot tartalmazó készítmény) gyártása
Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
- romlandó gyümölcs- és zöldségkészétel gyártása, lásd: 10.39
- tofu (szójababsajt) gyártása, lásd: 10.39
- fagyasztott pizza gyártása, lásd: 10.85
- szeszes ital, sör, bor és üdítőital gyártása, lásd: 11 ágazat
- növényi alapú tejhelyettesítők (pl. kókusz-, rizs-, mandula-, szójaalapú italok) gyártása, lásd: 11.07
- vitamin gyártása, lásd: 21.10
Nem ebbe a szakágazatba tartozik – magyar kiegészítés:
- nyers és feltét nélküli pizzatészta gyártása, lásd: 10.72