1089 – M.n.s. egyéb élelmiszer gyártása

Ebbe a szakágazatba tartozik a gyártása után legfeljebb három napig ehető élelmiszerek gyártása:

  • levesek, zöldséges húsleves gyártása
  • romlandó készétel gyártása, pl:
  • szendvics
  • nyers pizza feltéttel (a tészta alap egyáltalán nincs, vagy félig van megsütve)
  • töltött lepény és francia melegszendvics (croque-monsieur) gyártása

Ebbe a szakágazatba tartozik még:

  • élesztő gyártása
  • hús, hal, rákfélék és puhatestűek levét és kivonatát tartalmazó készítmény gyártása
  • hús- és sajthelyettesítő termék gyártása
  • tojáskészítmény, pl. tojásfehérje gyártása
  • mesterséges koncentrátum gyártása
  • felvásárolt természetes méz feldolgozása
  • fagylalt és cukrászati félkész termék gyártása
  • előfőzött instant leves és instant levestészta gyártása
  • mesterséges méz és karamell gyártása
  • malátakivonat és -szirup gyártása
  • rovarból készülő étel és egyéb rovaralapú készítmény gyártása

Ebbe a szakágazatba tartozik – magyar kiegészítés:

  • cukorhelyettesítő szintetikus édesítőszer gyártása
  • komplex összetételű, instant teagranulátum (pl. gyógynövényt-, cukrot, maltodextrinkivonatot tartalmazó készítmény) gyártása

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:

  • romlandó gyümölcs- és zöldségkészétel gyártása, lásd: 10.39
  • tofu (szójababsajt) gyártása, lásd: 10.39
  • fagyasztott pizza gyártása, lásd: 10.85
  • szeszes ital, sör, bor és üdítőital gyártása, lásd: 11 ágazat
  • növényi alapú tejhelyettesítők (pl. kókusz-, rizs-, mandula-, szójaalapú italok) gyártása, lásd: 11.07
  • vitamin gyártása, lásd: 21.10

Nem ebbe a szakágazatba tartozik – magyar kiegészítés:

  • nyers és feltét nélküli pizzatészta gyártása, lásd: 10.72