1085 – Készétel gyártása
Szerző: Prepok Zsolt | júl 17, 2025
1085 – Készétel gyártása
Ebbe a szakágazatba tartozik a készétel (pl. előkészített, fűszerezett, főzött étel) gyártása. Ezek az ételek tartósítva készülnek, pl. fagyasztással vagy konzerv formájában, és általában viszonteladásra csomagoltak, címkézettek, vagyis nem tartoznak ebbe a szakágazatba az azonnali fogyasztásra készített, pl. az éttermekben vagy az ellátók által készített ételek. Ezek az ételek legalább két különböző fő összetevőből készülnek (kivéve a fűszerezést stb.).
Ebbe a szakágazatba tartozik:
- hús- vagy baromfihúsétel gyártása
- halétel gyártása, beleértve a sült halat hasábburgonyával
- tészta- és rizses étel gyártása
- zöldséges étel gyártása
- fagyasztott vagy más módon tartósított pizza és francia melegszendvics (croque-monsieur) gyártása
Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
- friss vagy kevesebb mint két összetevőből készült étel gyártása, lásd a 10-es ágazat megfelelő szakágazatában
- romlandó készétel gyártása gyümölcsből és zöldségből, lásd: 10.39
- romlandó készétel gyártása, lásd: 10.89
- készétel nagykereskedelme, lásd: 46.38
- készétele kiskereskedelme, lásd: 47.11, 47.27
- rendezvényi és szerződéses étkeztetési szolgáltatás, lásd: 56.2
Nem ebbe a szakágazatba tartozik – magyar kiegészítés:
- nyers és feltét nélküli pizzatészta gyártása, lásd: 10.72
- nyers pizza feltéttel (tésztaalap egyáltalán nincs, vagy félig van megsütve), lásd: 10.89