1085 – Készétel gyártása

Ebbe a szakágazatba tartozik a készétel (pl. előkészített, fűszerezett, főzött étel) gyártása. Ezek az ételek tartósítva készülnek, pl. fagyasztással vagy konzerv formájában, és általában viszonteladásra csomagoltak, címkézettek, vagyis nem tartoznak ebbe a szakágazatba az azonnali fogyasztásra készített, pl. az éttermekben vagy az ellátók által készített ételek. Ezek az ételek legalább két különböző fő összetevőből készülnek (kivéve a fűszerezést stb.).

Ebbe a szakágazatba tartozik:

  • hús- vagy baromfihúsétel gyártása
  • halétel gyártása, beleértve a sült halat hasábburgonyával
  • tészta- és rizses étel gyártása
  • zöldséges étel gyártása
  • fagyasztott vagy más módon tartósított pizza és francia melegszendvics (croque-monsieur) gyártása

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:

  • friss vagy kevesebb mint két összetevőből készült étel gyártása, lásd a 10-es ágazat megfelelő szakágazatában
  • romlandó készétel gyártása gyümölcsből és zöldségből, lásd: 10.39
  • romlandó készétel gyártása, lásd: 10.89
  • készétel nagykereskedelme, lásd: 46.38
  • készétele kiskereskedelme, lásd: 47.11, 47.27
  • rendezvényi és szerződéses étkeztetési szolgáltatás, lásd: 56.2

Nem ebbe a szakágazatba tartozik – magyar kiegészítés:

  • nyers és feltét nélküli pizzatészta gyártása, lásd: 10.72
  • nyers pizza feltéttel (tésztaalap egyáltalán nincs, vagy félig van megsütve), lásd: 10.89