1051 – Tejfeldolgozás
Ebbe a szakágazatba tartozik:
- friss, folyékony, pasztőrözött, sterilizált, homogenizált és/vagy ultrahőkezelt tej előállítása
- tejes ital gyártása
- tejszín gyártása friss, folyékony, pasztőrözött, sterilizált, homogenizált tejből
- szárított és sűrített tej gyártása, édesítve vagy édesítés nélkül
- nagy zsírtartalmú tej és tejszín gyártása
- vaj gyártása
- joghurt gyártása
- sajt és túró gyártása
- sajt finomítása és érlelése
- tejsavó gyártása
- kazein gyártása
- laktózmentes tejtermék gyártása
Ebbe a szakágazatba tartozik még:
- tejkefir gyártása
- laktóz és laktózszirup gyártása
Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
- nyers tehéntej termelése, lásd: 01.41
- nyers juh-, kecske-, ló-, szamár-, teve- stb. tej termelése, lásd: 01.43, 01.44, 01.45
- tejalapú diétás ital gyártása, lásd: 10.86
- tejalapú anyatej-helyettesítő tápszer termelése, lásd: 10.86
- tejtartalom nélküli sajthelyettesítő termék gyártása, lásd: 10.89
- gyümölcstartalmú kefir és vizes kefir gyártása, lásd: 11.03
- tejmentes tej (pl. növényi alapú tej) gyártása, lásd: 11.07