1051 – Tejfeldolgozás

Ebbe a szakágazatba tartozik:

  • friss, folyékony, pasztőrözött, sterilizált, homogenizált és/vagy ultrahőkezelt tej előállítása
  • tejes ital gyártása
  • tejszín gyártása friss, folyékony, pasztőrözött, sterilizált, homogenizált tejből
  • szárított és sűrített tej gyártása, édesítve vagy édesítés nélkül
  • nagy zsírtartalmú tej és tejszín gyártása
  • vaj gyártása
  • joghurt gyártása
  • sajt és túró gyártása
  • sajt finomítása és érlelése
  • tejsavó gyártása
  • kazein gyártása
  • laktózmentes tejtermék gyártása

Ebbe a szakágazatba tartozik még:

  • tejkefir gyártása
  • laktóz és laktózszirup gyártása

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:

  • nyers tehéntej termelése, lásd: 01.41
  • nyers juh-, kecske-, ló-, szamár-, teve- stb. tej termelése, lásd: 01.43, 01.44, 01.45
  • tejalapú diétás ital gyártása, lásd: 10.86
  • tejalapú anyatej-helyettesítő tápszer termelése, lásd: 10.86
  • tejtartalom nélküli sajthelyettesítő termék gyártása, lásd: 10.89
  • gyümölcstartalmú kefir és vizes kefir gyártása, lásd: 11.03
  • tejmentes tej (pl. növényi alapú tej) gyártása, lásd: 11.07