1041 – Olaj gyártása
Ebbe a szakágazatba tartozik:
- nyers és finomított növényi olaj, pl. olíva-, szójabab-, kender-, napraforgómag-, repceolaj gyártása
- nem zsírtalanított liszt és dara gyártása olajos magvakból, dióból vagy olajosmag-belekből
- növényi eredetű olaj feldolgozása, pl. gőzzel fúvatás, főzés, dehidratálás, hidrogénezés
Ebbe a szakágazatba tartozik még:
- emberi fogyasztásra nem alkalmas (nem étkezési) állati eredetű olaj és zsír gyártása
- olaj kinyerése halból és tengeri emlősökből
- gyapothulladék, olajpogácsa és más, olaj gyártás során visszamaradt termék gyártása
Ebbe a szakágazatba tartozik – magyar kiegészítés:
- takarmánypogácsa gyártása olajos magvakból
Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
- disznózsír és szarvasmarhafélék, juh, kecske étkezési zsírjának kiolvasztása és finomítása, lásd: 10.11
- étkezési baromfizsír kiolvasztása, lásd: 10.12
- margarin gyártása, lásd: 10.42
- nedves gabonamag őrlése, lásd: 10.62
- kukoricaolaj gyártása, lásd: 10.62
- illóolaj gyártása, lásd: 20.59
- olaj és zsír kezelése kémiai folyamatokkal, lásd: 20.59