1041 – Olaj gyártása

Ebbe a szakágazatba tartozik:

  • nyers és finomított növényi olaj, pl. olíva-, szójabab-, kender-, napraforgómag-, repceolaj gyártása
  • nem zsírtalanított liszt és dara gyártása olajos magvakból, dióból vagy olajosmag-belekből
  • növényi eredetű olaj feldolgozása, pl. gőzzel fúvatás, főzés, dehidratálás, hidrogénezés

Ebbe a szakágazatba tartozik még:

  • emberi fogyasztásra nem alkalmas (nem étkezési) állati eredetű olaj és zsír gyártása
  • olaj kinyerése halból és tengeri emlősökből
  • gyapothulladék, olajpogácsa és más, olaj gyártás során visszamaradt termék gyártása

Ebbe a szakágazatba tartozik – magyar kiegészítés:

  • takarmánypogácsa gyártása olajos magvakból

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:

  • disznózsír és szarvasmarhafélék, juh, kecske étkezési zsírjának kiolvasztása és finomítása, lásd: 10.11
  • étkezési baromfizsír kiolvasztása, lásd: 10.12
  • margarin gyártása, lásd: 10.42
  • nedves gabonamag őrlése, lásd: 10.62
  • kukoricaolaj gyártása, lásd: 10.62
  • illóolaj gyártása, lásd: 20.59
  • olaj és zsír kezelése kémiai folyamatokkal, lásd: 20.59