1039 – Egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás
Szerző: Prepok Zsolt | júl 17, 2025
1039 – Egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás
Ebbe a a szakágazatba tartozik:
- főként gyümölcsöt vagy zöldséget tartalmazó étel gyártása
- gyümölcs, dió és zöldség tartósítása, pl. fagyasztás, szárítás, fagyasztva szárítás, infravörös sugárzással történő szárítás, olajban, illetve ecetben történő tartósítás, konzerválás nagy nyomáson, magas hőmérsékleten
- gyümölcs- és zöldségkészítmény gyártása
- dzsem, lekvár és étkezési zselé gyártása
- dió hántolása, hámozása, pörkölése
- diós étel és krém gyártása
Ebbe a szakágazatba tartozik még:
- gyümölcsből vagy zöldségből készült romlandó, előkészített étel gyártása, pl.:
- saláta (vegyes, csomagolt)
- hámozott, összevágott zöldség
- tofu (szójababsajt)
Ebbe a szakágazatba tartozik – magyar kiegészítés:
- pellet, brikett gyártása szójababhulladékból takarmány céljára
- tisztított dió, mandula, mogyoró, földimogyoró, pisztácia stb. előállítása
Nem ebbe a a szakágazatba tartozik:
- gyümölcs- és zöldséglé gyártása, lásd: 10.32
- dara és liszt gyártása szárított hüvelyes zöldségből, lásd: 10.61
- gyümölcs és dió tartósítása cukorban (kandírozás) lásd: 10.82
- zöldséges készétel gyártása, lásd: 10.85
- mesterséges koncentrátum gyártása, lásd: 10.89
Nem ebbe a szakágazatba tartozik – magyar kiegészítés:
- gyümölcs és zöldség szárítása a termesztéstől elkülönülten, díjazásért vagy szerződéses alapon, lásd: 01.63