1039 – Egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás

Ebbe a a szakágazatba tartozik:

  • főként gyümölcsöt vagy zöldséget tartalmazó étel gyártása
  • gyümölcs, dió és zöldség tartósítása, pl. fagyasztás, szárítás, fagyasztva szárítás, infravörös sugárzással történő szárítás, olajban, illetve ecetben történő tartósítás, konzerválás nagy nyomáson, magas hőmérsékleten
  • gyümölcs- és zöldségkészítmény gyártása
  • dzsem, lekvár és étkezési zselé gyártása
  • dió hántolása, hámozása, pörkölése
  • diós étel és krém gyártása

Ebbe a szakágazatba tartozik még:

  • gyümölcsből vagy zöldségből készült romlandó, előkészített étel gyártása, pl.:
  • saláta (vegyes, csomagolt)
  • hámozott, összevágott zöldség
  • tofu (szójababsajt)

Ebbe a szakágazatba tartozik – magyar kiegészítés:

  • pellet, brikett gyártása szójababhulladékból takarmány céljára
  • tisztított dió, mandula, mogyoró, földimogyoró, pisztácia stb. előállítása

Nem ebbe a a szakágazatba tartozik:

  • gyümölcs- és zöldséglé gyártása, lásd: 10.32
  • dara és liszt gyártása szárított hüvelyes zöldségből, lásd: 10.61
  • gyümölcs és dió tartósítása cukorban (kandírozás) lásd: 10.82
  • zöldséges készétel gyártása, lásd: 10.85
  • mesterséges koncentrátum gyártása, lásd: 10.89

Nem ebbe a szakágazatba tartozik – magyar kiegészítés:

  • gyümölcs és zöldség szárítása a termesztéstől elkülönülten, díjazásért vagy szerződéses alapon, lásd: 01.63