1020 – Hal, rákféle és puhatestű feldolgozása, tartósítása
Szerző: Prepok Zsolt | júl 17, 2025
1020 – Hal, rákféle és puhatestű feldolgozása, tartósítása
Ebbe a szakágazatba tartozik:
- hal, rákféle és puhatestű előkészítése és tartósítása, pl. fagyasztással, mélyhűtéssel, szárítással, főzéssel, füstöléssel, sózással, sós lében történő pácolással, konzerválással
- halból, rákból, puhatestűből készített termék (halfilé, halikra, kaviár, kaviárpótló stb.) gyártása
- halliszt gyártása emberi fogyasztásra vagy állati takarmány céljára
- emberi fogyasztásra alkalmatlan halból és más vízi állatból készített liszt és oldható protein gyártása
Ebbe a szakágazatba tartozik még:
- halászattal nem, csak halfeldolgozással és -tartósítással foglalkozó feldolgozóhajó tevékenysége
- tengeri alga feldolgozása
- halfej eltávolítása, hal kibelezése és darabolása, majd fagyasztása
Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
- hal feldolgozása és tartósítása halászatra használt vízi járművön, lásd: 03.11
- bálna feldolgozása szárazföldön vagy speciális vízi járművön, lásd: 10.11
- halból és tengeri emlősből nyerhető olaj és zsír gyártása, lásd: 10.41
- kész halétel gyártása, lásd: 10.85
- halból készült leves gyártása, lásd: 10.89