1011 – Húsfeldolgozás, -tartósítás, kivéve baromfi
Szerző: Prepok Zsolt | júl 17, 2025
1011 – Húsfeldolgozás, -tartósítás, kivéve baromfi
Ebbe a szakágazatba tartozik:
- marha, disznó, bárány, nyúl, birka, teve stb. vágóhídi vágása, tisztítás és csomagolása
- friss (nyers), hűtött, illetve fagyasztott hús feldolgozása, hasítással
- friss (nyers), hűtött, illetve fagyasztott hús feldolgozása, darabolással
Ebbe a szakágazatba tartozik még:
- bálna vágása és feldolgozása szárazföldön vagy speciális vízi járművön
- vágóhídon vágás, feldolgozás során nyert irha és nyersbőr előállítása, pl. gyapjúnyírással, sózással
- sertészsír és egyéb állati eredetű étkezési zsír és háj kiolvasztás és finomítása
- állati belsőség előállítása
- tímáripari bőr előállítása
Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
- étkezési baromfizsír kiolvasztása, lásd: 10.12
- szárított, sózott vagy füstölt hús és húskészítmény gyártása, lásd: 10.13
Nem ebbe a szakágazatba tartozik – magyar kiegészítés:
- halakból, tengeri állatokból olaj, zsír gyártása, lásd: 10.41