0163 – Betakarítást követő szolgáltatás és vetési célú magfeldolgozás

Ebbe a szakágazatba tartoznak a betakarítást követő szolgáltatások, díjazásért vagy szerződéses alapon:

  • növényi termék előkészítése elsődleges piacra, pl. tisztítás, vágás, osztályozás, fertőtlenítés
  • gyapot tisztítása, gyapotmag eltávolítása (egrenálás)
  • dohánylevél előkészítése, pl. napon történő szárítása
  • kakaóbab előkészítése, pl. héj eltávolítása
  • gyümölcs viaszolása
  • gyümölcs, zöldségféle, fűszernövény, fűszer, gyógynövény és dohány szárítása
  • gyógynövények válogatása, tisztítása és vágása
  • gabona(szem) szárítása
  • betakarítás utáni tevékenység, amely a vetőmag hozamnövelő minőségének javítását célozza (pl. mag megtisztítása a hulladéktól, a károsodott, sérült vagy az éretlen vetőmag eltávolítása, illetve a vetőmag tárolási célú szárítása)
  • rostnövény (juta, len, kókuszrost stb.) áztatása a rostnövény termesztésétől elkülönülten,
  • gyümölcs mesterséges érlelése, szolgáltatásként, pl. banánérlelés

Ebbe a szakágazatba tartoznak még:

  • vetőmag értékesítésig végzett szárítása, tisztítása, osztályozása és kezelése
  • genetikailag módosított vetőmag kezelése

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:

  • mezőgazdasági termék előkészítése termelő által, lásd a megfelelő szakágazatot a 01.1, a 01.2 vagy a 01.3 alágazatban
  • vetőmag termesztése, lásd: 01.1 vagy 01.2 alágazat
  • mag feldolgozása olaj kinyerése céljából, lásd: 10.41
  • dohánylevél kocsányozása, újraszárítása, lásd: 12.00
  • ügynöki nagykereskedők és szövetkezeti társaságok marketingtevékenysége, lásd: 46 ágazat
  • mezőgazdasági nyersanyagok nagykereskedelme, lásd: 46.2 alágazat
  • a vetőmag jellemzőinek megváltoztatása érdekében végzett kutatás-fejlesztés, lásd: 72.10

Nem ebbe a szakágazatba tartozik – magyar kiegészítés:

  • gyümölcs, dió és zöldség tartósítása, pl. fagyasztás, szárítás, fagyasztva szárítás, infravörös sugárzással történő szárítás, lásd:10.39
  • gyógynövény feldolgozása emberi fogyasztásra kész gyógyteává, lásd: 10.83
  • fűszernövény feldolgozása emberi fogyasztásra kész fűszerré, lásd: 10.84