0163 – Betakarítást követő szolgáltatás és vetési célú magfeldolgozás
Szerző: Prepok Zsolt | júl 17, 2025
0163 – Betakarítást követő szolgáltatás és vetési célú magfeldolgozás
Ebbe a szakágazatba tartoznak a betakarítást követő szolgáltatások, díjazásért vagy szerződéses alapon:
- növényi termék előkészítése elsődleges piacra, pl. tisztítás, vágás, osztályozás, fertőtlenítés
- gyapot tisztítása, gyapotmag eltávolítása (egrenálás)
- dohánylevél előkészítése, pl. napon történő szárítása
- kakaóbab előkészítése, pl. héj eltávolítása
- gyümölcs viaszolása
- gyümölcs, zöldségféle, fűszernövény, fűszer, gyógynövény és dohány szárítása
- gyógynövények válogatása, tisztítása és vágása
- gabona(szem) szárítása
- betakarítás utáni tevékenység, amely a vetőmag hozamnövelő minőségének javítását célozza (pl. mag megtisztítása a hulladéktól, a károsodott, sérült vagy az éretlen vetőmag eltávolítása, illetve a vetőmag tárolási célú szárítása)
- rostnövény (juta, len, kókuszrost stb.) áztatása a rostnövény termesztésétől elkülönülten,
- gyümölcs mesterséges érlelése, szolgáltatásként, pl. banánérlelés
Ebbe a szakágazatba tartoznak még:
- vetőmag értékesítésig végzett szárítása, tisztítása, osztályozása és kezelése
- genetikailag módosított vetőmag kezelése
Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
- mezőgazdasági termék előkészítése termelő által, lásd a megfelelő szakágazatot a 01.1, a 01.2 vagy a 01.3 alágazatban
- vetőmag termesztése, lásd: 01.1 vagy 01.2 alágazat
- mag feldolgozása olaj kinyerése céljából, lásd: 10.41
- dohánylevél kocsányozása, újraszárítása, lásd: 12.00
- ügynöki nagykereskedők és szövetkezeti társaságok marketingtevékenysége, lásd: 46 ágazat
- mezőgazdasági nyersanyagok nagykereskedelme, lásd: 46.2 alágazat
- a vetőmag jellemzőinek megváltoztatása érdekében végzett kutatás-fejlesztés, lásd: 72.10
Nem ebbe a szakágazatba tartozik – magyar kiegészítés:
- gyümölcs, dió és zöldség tartósítása, pl. fagyasztás, szárítás, fagyasztva szárítás, infravörös sugárzással történő szárítás, lásd:10.39
- gyógynövény feldolgozása emberi fogyasztásra kész gyógyteává, lásd: 10.83
- fűszernövény feldolgozása emberi fogyasztásra kész fűszerré, lásd: 10.84