Lángosozó nyitás feltételei 2025

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 4 minutes

Te is rögtön megérzed azt az isteni illatot, amikor frissen sült, ropogós, fokhagymás vagy sajtos-tejfölös lángos kerül valahol az asztalra? Te vagy az, aki órákig bírná gyúrni és sütni a tökéletes lángosokat? Mindig is vágytál rá, hogy akár a Balaton partján, akár egy forgalmas helyen megnyisd a saját lángos sütödédet? Már látod is szemeid előtt, ahogy hosszú sorokban várakoznak a kihagyhatatlan finomságaidra?

Ha a fenti kérdésekre igen a válaszod, és már csak azt tart vissza a megvalósítástól, hogy nem tudod, hogyan is kezdj hozzá, akkor nagyon jó helyen jársz! A Lángosozó nyitás feltételei 2025 cikkünkben leírjuk, hogy milyen engedélyek kellenek a starthoz, és hogy még mire kell odafigyelned, hogy teljesen szabályosan üzemeltethesd a lángosozódat.

Sokéves tapasztalatunkkal segítünk neked a nyitás útvesztőiben – akár csak infókat kérsz, akár azt szeretnéd, hogy mi vigyük végig helyetted az egész folyamatot.
Kezdjük egy gyors listával, hogy lásd, mik a legfontosabb dolgok, amikkel már most érdemes számolni. Fusd át, pipáld ki, ami már megvan, és koncentrálj arra, ami még hátravan! Persze, azt ajánljuk, hogy olvasd el legalább egyszer a teljes Lángosozó nyitás feltételei 2025 cikket, mert lehet, hogy találsz benne olyan tippeket vagy infókat, amikre még nem is gondoltál!

  1. Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység
  2. Kell pénztárgép
  3. Üzemorvos (1 fő alkalmazottól vagy alkalmilag bejelentett embertől)
  4. Munkahelyi kockázatelemzés (1 fő alkalmazottól vagy alkalmilag bejelentett embertől)
  5. Kémiai kockázatelemzés
  6. Egyéni védőeszközök juttatásának rendje (1 fő alkalmazottól vagy alkalmilag bejelentett embertől)
  7. Veszélyes anyagok bejelentése (tisztítószerek is annak számítanak)
  8. HACCP dokumentáció
  9. Érintésvédelmi minősítő irat | Érintésvédelmi felülvizsgálat
  10. Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat | Erősáramú berendezések felülvizsgálata | Tűzvédelmi minősítő irat
  11. Tűzvédelmi oktatás
  12. Munkavédelmi oktatás
  13. Mentőláda
  14. Tűzvédelmi készülék (Poroltó)
  15. Táblák kihelyezése
    1. Kijárat
    2. Tűzvédelmi készülék jelzése
    3. Mentőláda jelzése
    4. Tűzeseti főkapcsoló jelzése
    5. Segélyhívó számok
  16. Egyéb dolgok, amiket ki kell helyezni: Vásárlók könyve, pénztárgép száma
  17. Zajkibocsátási határérték (ha zenét szolgáltatsz, akár rádió, háttérzene, stb.)

Milyen lángosozót szeretnél nyitni?

Érdemes először is átgondolnod, hogy a hagyományos, büfékocsis (vagy mozgóbüfés) megoldás tetszik neked jobban, vagy inkább kibérelnél egy helyet, és ott nyitnád meg álmaid lángosozóját. A fenti lista mindegyikre érvényes, viszont lehetséges, hogy egy-egy pont nem vonatkozik majd mindenre. Ami biztosan kelleni fog, az a bejelentés a helyi önkormányzat felé, azon a településen, ahol meg szeretnéd nyitni a lángosozódat. Ezt nagyon könnyedén meg tudod tenni, ha rendelkezel ügyfélkapus regisztrációval a https://epapir.gov.hu/ oldalon. Ha nem szeretnél ezzel bajlódni, akkor nagyon szívesen segítünk neked ebben. Egyébként, csak hogy tudd, – mert sokan összekeverik – ez nem azonos a működési engedéllyel. Itt csak bejelented az önkormányzat felé, ők adminisztrálják, és általában ellenőrzik is a helyes működést, de elkezdheted a tevékenységet, nem kell, hogy ők rábólintsanak a kezdésre.

Pénztárgép

Mivel értékesíteni fogsz, ami kereskedelmi tevékenységet jelent, így mindenképpen szükséged lesz pénztárgépre.
Talán mondanunk sem kellene, de a biztonság kedvéért mégis: ügyelj arra, hogy ne csak a pénztárgép legyen jól látható helyen, hanem annak száma is könnyen észrevehető legyen.

Lesz alkalmazottad?

Jó az elején átgondolni, hogy egyedül fogod-e az egészet csinálni, vagy lesz-e alkalmazottad (vagy segítő családtagod). Ez több szempontból is fontos.

Az egyik ilyen a munkahelyi kockázatelemzés, ami arra hivatott, hogy egy erre specializálódott szakember megvizsgálja a munkakörülményeket, javaslatokat tesz a biztonságos munkavégzésre vonatkozóan. Erre akkor van szükség, ha van legalább egy bejelentett alkalmazottad! Vigyázz! Az alkalmi bejelentés is annak számít, tehát már ebben az esetben is kérned kell ezt a kockázatelemzést.

Alkalmazott esetén üzemorvosi vizsgálatra is szükségetek lesz. Mivel élelmiszerrel fogsz vagy fogtok dolgozni, így elengedhetetlen, hogy mindenkinek érvényes foglalkozás-egészségügyi vizsgálata legyen.

És ha már élelmiszer (meg amúgy is)! Fontos, hogy megfelelő higiéniás környezetben dolgozz, így olyan tisztító-és takarítószereket használhatsz, amiben kellő fertőtlenítőszer van (a bio tisztítószerek nem jók!), ami bizony már veszélyes anyagnak számít, és ezeket a szereket be is kell jelentened az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) felé. Ezt a terhet is levesszük a válladról, ha nem szívesen foglalkozol ilyennel.

Élelmiszer biztonság, azaz HACCP rendszer

Ne aggódj, ha még nem találkoztál ezzel a kifejezéssel! A HACCP egy olyan minőségbiztosítási rendszer, amelyet Magyarországon az Európai Unióhoz való csatlakozás után tettek kötelezővé az élelmiszer-kereskedelemben. Tehát mindenkinek kötelező, aki élelmiszerrel foglalkozik.

Lényege, hogy az élelmiszer-ellátási lánc minden szakaszában azonosítsa és kezelje a lehetséges veszélyeket. Célja, hogy az alapanyagok és ételek, például a tejtermékek és a tojás, megfelelő nyomon követése, tárolása és hőkezelése biztosítva legyen egészen a termeléstől a fogyasztásig.

A rendszer része az allergénanyagokra vonatkozó táblázat, a folyamatirányítási kézikönyv, a veszélyelemzés, az önellenőrzési terv, valamint a naplózás is. Mindez teljesen a vállalkozásodra lesz szabva, így csak olyan előírásokkal fogsz találkozni, amelyek a lángosozód működéséhez relevánsak.

Sokan azt gondolják, hogy elegendő az internetről letölteni néhány naplót, és le is van tudva ez a feladat, de ez nem így van! A hatóságok ezeket nem fogják elfogadni, csak a hivatalos dokumentumokat, amit szakember készít.

Ebben is tudunk a segítségedre lenni, és egy ingyenes konzultáció során minden részletet átbeszélhetünk, hogy gördülékenyen indulhass.

Érintésvédelem | Tűzvédelem

Akár saját üzlethelyiségről van szó, akár csak bérled a helyiséget vagy büfét, mindenképpen szükséged lesz érintésvédelmi és tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálatra!

Egy alapos ellenőrzéssel gyakorlatilag garantálhatod, hogy minimálisra csökkented a tűz kockázatát. És ha már lángossütésről van szó, mindenképp érdemes az elektromos hálózatodat is átvizsgáltatni, hogy ne érjenek váratlan meglepetések a finomságok készítése közben. Ez nemcsak a saját és vásárlóid biztonságát szolgálja, hanem a büféd védelmét is.

Ezen semmiképp ne spórolj! Csak olyan szakembert bízz meg a feladattal, akinek megvan a szükséges képesítése és jogosultsága. Hidd el, nem éri meg kockáztatni: ha kiderül, hogy nincs minden rendben, vagy nem megfelelő szakember végezte el az ellenőrzést, súlyos bírságokra számíthatsz. Ráadásul senki sem szeretné, hogy egy rossz vezeték miatt sérülés vagy akár tűz pusztítson nálad.

Ha még nem találtál megbízható szakembert, ne aggódj, mi ebben is segíteni tudunk! Csapatunkban van olyan profi, aki pontosan erre specializálódott, és garantáltan gondoskodik róla, hogy minden tökéletesen működjön.

Vendéglátós szoftver

Mivel a lángosozó TEÁOR kódja (5610 – éttermi, mozgó vendéglátás) is szerepel a regisztrációra kötelezettek listáján, így bizony az NTAK rendszerébe is regisztrálnod kell a működésedet. Vannak ingyenes és fizetős szoftverek is, kinek melyik válik be jobban.

Remélem a Lángosozó nyitás feltételei 2025 cikkünkkel segítettünk átlátni az induláshoz szükséges lépéseket. A megvédelek.hu kifejezetten ezzel foglalkozik, így minden felsorolt pontban segíteni tudunk neked, és jó szakembereket tudunk számodra ajánlani. Jelentkezz az ingyenes konzultációnkra, hiszen mit veszíthetsz? 🙂

 

Ha bármi kérdésed van nyugodtan fordulj hozzánk!

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

online

konzultációra!

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk