Melyik fázisban vagy éppen?

Karácsonyi vásárok rejtett veszélyei: élelmiszerbiztonság és ajándékok kockázatai (2.rész)

Az első részben bemutattuk, milyen tűzvédelmi és munkavédelmi kockázatokkal kell szembenézniük a karácsonyi vásárok árusainak és szervezőinek. A veszélyek azonban nem érnek véget a PB-gázpalackoknál és a csúszásveszélynél. A vásárok másik kritikus területe az élelmiszerbiztonság, valamint azok a tűzveszélyes ajándékok, amelyek akár egy rossz minőségű adapterrel is komoly kockázatot jelenthetnek.
Ebben a részben a HACCP követelményeket, a higiéniai hibákat és a vásári termékekkel kapcsolatos biztonsági tudnivalókat járjuk körül.


1. Élelmiszerbiztonsági alapok a karácsonyi vásárokon

A kültéri étel- és italárusításnak szigorú HACCP-követelményei vannak – függetlenül attól, hogy egy kis faházról vagy egy nagyobb kitelepülésről van szó. A vásárok zsúfoltsága és a hideg időjárás sokszor egyszerre könnyíti és nehezíti meg a szabályok betartását.

Helyszíni HACCP követelmények

Az árusítás megkezdése előtt szükség van:

  • dokumentált HACCP-rendszerre,
  • tisztítható munkafelületekre,
  • elkülönített területekre a nyers és kész ételek számára.

A hatóság rendszeresen ellenőrzi, hogy ezek a feltételek adottak-e, különösen az adventi időszakban.

Romlandó ételek tárolása

A húsok, tejtermékek, mártások és egyéb romlandó élelmiszerek 5°C alatti hűtést igényelnek. Fontos a rendszeres hőmérséklet ellenőrzés és természetesen a dokumentálás is.

Hőmérséklet-kontroll forralt italoknál

A forralt bor és puncs akkor biztonságos, ha min. 60–65°C hőmérsékleten tartják. Ha ennél alacsonyabbra hűl, az ital könnyen bakteriálisan szennyeződhet.

Kézmosás és kézfertőtlenítés

A vásári körülmények között gyakran nincs kiépített vízvételi hely, ezért:

  • mobil kézmosó,
  • kézfertőtlenítő,
  • egyszer használatos papírtörlő kötelező a higiénikus munkavégzéshez.

Egyszer használatos eszközök szabályai

A papírpoharak, evőeszközök és ételtálak higiénikusak, amíg nem kerülnek nedvesség, szennyeződés vagy nyitott tárolás közelébe. A hatóság gyakran kifogásolja a nem megfelelő tárolást – főleg erős szélben és csapadékos időben. Fontos gondoskodni a megfelelő szemétgyűjtésről, elszállításról is. Nincs is annál kiábrándítóbb, mint amikor egy forgalmas étkezdénél ömlik ki a kukából a szemét, és a maradványokat látja az ember.

2. Tipikus higiéniai hibák, amiket a hatóság szinte minden évben megtalál

A karácsonyi vásárokon az alábbi hibák a leggyakoribbak:

  1. Nincs megfelelő hűtés

A romlandó élelmiszerek 10°C fölött rövid idő alatt fogyaszthatatlanná válnak.

  1. Nyers és kész ételek keveredése

Külön vágódeszka, kés és tároló szükséges a keresztszennyeződés megelőzéséhez.

  1. Nem megfelelően tisztított felületek

A gyors tempó, nagy forgalom miatt könnyen elmarad a fertőtlenítés.

  1. Védőruha hiánya

A sapka, kötény, kesztyű nem csak higiéniai, hanem munkavédelmi szempontból is kötelező.

Ezek a hibák nemcsak hatósági bírságot, hanem vendégekre veszélyes ételfertőzést is okozhatnak.

3. Tűzveszélyes vagy veszélyes ajándékok – mire figyeljen az árus és a vásárló?

A karácsonyi vásárok ajándékkínálata széles, de nem minden termék biztonságos. A leggyakoribb problémás kategóriák:

Illatgyertyák, mécsesek, viaszok

Sokan nem tudják, hogy bizonyos illatgyertyák túlmelegedhetnek vagy megrepedhetnek. Csak minősített, hőálló üvegben árult terméket szabad értékesíteni.

Nem minősített LED fényfüzérek

A CE jelölés nélküli világítások gyakran túlmelegednek vagy rövidzárlatot okoznak. Ez a vásári standok fából készült szerkezete miatt különösen veszélyes.

Nem megfelelő adapterrel árult fények

A rosszul méretezett vagy túlterhelt adapter tűzveszélyes. Az árusnak kötelessége tájékoztatni a vásárlót, ha a termék csak bizonyos adaptertípusokkal használható biztonságosan.

CE jelölés hiánya

A CE jelölés nem „matrica”, hanem jogi megfelelőség. Ha nincs rajta, tilos forgalmazni, mert nem garantált a biztonság.

4. Gyors biztonsági ellenőrzőlista vásárosoknak

  • Van naprakész HACCP-dokumentáció?
  • Biztonságos hűtést tudsz biztosítani minden romlandó ételnek?
  • Elkülönülnek a nyers és a kész élelmiszerek?
  • Rendelkezésre áll mobil kézmosási lehetőség vagy kézfertőtlenítő?
  • A forralt italokat legalább 60°C-on tartod?
  • Az egyszer használatos eszközök zártan, tisztán vannak tárolva?
  • Csak CE jelölésű világítást és elektromos termékeket árulsz?
  • Az ajándékokhoz megfelelő tájékoztatást adsz a használatról?

Ez a lista segít minimalizálni a hibákat, amelyek a hatósági ellenőrzéseken és a mindennapi működésben is kritikusak lehetnek.

Zárszó

A karácsonyi vásárok különleges hangulatát csak akkor lehet biztonságban élvezni, ha az árusok és a szervezők tudatosan odafigyelnek a tűzvédelmi, munkavédelmi és élelmiszerbiztonsági előírásokra.

A két részes cikksorozatunk célja, hogy segítsünk minden érintettnek biztonságosabbá tenni az ünnepi időszakot – mert a biztonság soha nem szezonális.


Remélem tetszett a „Karácsonyi vásárok rejtett veszélyei: élelmiszerbiztonság és ajándékok kockázatai (2.rész)” cikkünk is. Ha további útmutatókra, felülvizsgálatra vagy munkavédelmi tanácsadásra van szükséged, keress minket– segítünk!

 

A biztonságod érdekében 200%-os a garanciánk. Ha miattunk megbüntetik a vállalkozásod, kifizetjük a büntetés 100%-t és visszaadjuk a nálunk elköltött pénzed 100%-át is!

Jelentkezz online konzultációra!

Ha még nincs vállalkozásod...

Ez esetben is szívesen adunk tanácsot, de ez esetben a konzultáció díja 20 000 forint+áfa.Amennyiben viszont később nyitsz vállalkozást, ezt az összeget le tudjuk vonni a dokumentációk, engedélyek árából így végül is, ha nyitsz valamit, a konzultáció díjmentes.

Elérhetőségeink

Ha ügyfél vagy és bármilyen kérdésed van, akkor ezt hívd Zoltánt

Ügyfélszolgálat: S. Zoltán

+36 20 341 0155

Tanácsadás és rendelés

+36 20 964 8811

Minden üzletnyitás nagy feladat, de megéri! Segítünk benne!

834+

4170+

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram