Jelentkezz
konzultációra
A frissen felmosott padló, a fertőtlenített eszközök vagy a rendszeres kézmosás alapvető elvárás. Ezek a higiéniai szempontok látható, gyorsan ellenőrizhető elemek – és valóban nagyon fontosak. De mi van például a hűtőlánc megszakadásával? A keresztszennyeződéssel? A nem megfelelő főzési hőmérséklettel? Egy allergén nyomával egy vágódeszkán? Ezek a problémák láthatatlanok, mégis komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek.
Egy makulátlanul tiszta konyha is okozhat ételmérgezést, ha például nem ellenőrzik megfelelően a hűtő hőmérsékletét, vagy a dolgozók nem tudják pontosan, hogyan kell elkülöníteni a nyers és kész élelmiszereket. És itt jön képbe a HACCP.
Mert a HACCP nem a rendről, hanem a rendszerről szól. Egy logikus, lépésről lépésre felépített módszer, amely segít előre gondolkodni, és megelőzni, hogy bármilyen veszélyes anyag (baktérium, allergén, idegen test stb.) az élelmiszerbe kerüljön.
Dehogynem! A higiénia a kiindulópont – de ha csak a tisztaságra figyelünk, és közben nem törődünk a háttérfolyamatokkal, akkor még mindig maradhat rés a pajzson. A HACCP abban segít, hogy ne csak tiszta, hanem biztonságos is legyen minden, ami a konyhánkban vagy üzemünkben történik.
Ráadásul egy jól kialakított HACCP nemcsak megelőzi a bajt, hanem könnyebbé is teszi a mindennapi munkát: átláthatóbbá válik a működés, csökken a hibák száma, és a dolgozók is tudják, mire kell figyelniük.
A tisztaság látszik – az élelmiszerbiztonság viszont tervezés, szabályozás és felelősség kérdése. A HACCP rendszer ebben nyújt segítséget, hogy ne csak látszólag, hanem valóban biztonságban legyenek a fogyasztóid.
Ha szeretnél biztosra menni, segítünk a HACCP rendszered kialakításában vagy frissítésében – kérj tőlünk szakértői konzultációt!
👉 Ha érdekel a téma, olvasd el ezt a cikkünket is, amely további gyakori félreértéseket tisztáz a HACCP kapcsán!
Ha pedig szeretnél még többet megtudni a HACCP-ről, akkor olvasd el ezt a cikkünket is.
Jelentkezz
online
konzultációra!