Vendégház nyitás feltételei 2024

Szerző: | 2023. 03. 21. | Blog, Egyéb kategória, Üzletnyitás

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 4 minutes

Sokféle képen hívják ezt a kategóriát de talán ez fejezi ki legjobban magyarul a kategóriát. Itt említést fogtok látni az írásomban, az apartman, a motel, a hotel és a hostel kategóriákban is. A vendégház nyitás feltételei 2024 cikk végigkalauzol benneteket, hogy milyen hatóságoknak és, hogyan kell megfelelni.

 

 1. Bejelentésköteles tevékenység
 2. Kell wc (vagy befogadónyilatkozat)
  1. Személyzeti wc (vagy befogadónyilatkozat)
 3. Kell öltöző (vagy befogadónyilatkozat)
 4. Kell pénztárgép
 5. Üzemorvos (Munkavállalók részére)
 6. Munkahelyi kockázatelemzés (1 fő bejelentettet vagy alkalmilag bejelentett alkalmazottól)
 7. Kémiai kockázatelemzés
 8. Veszélyes anyag bejelentés
 9. Egyéni védőeszközök juttatásának rendje (1 fő bejelentettet vagy alkalmilag bejelentett alkalmazottól)
 10. Érintésvédelmi minősítő irat | Érintésvédelmi felülvizsgálat
 11. Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat | Erősáramú berendezések felülvizsgálata | Tűzvédelmi minősítő irat
 12. Haccp élelmiszer biztonsági kézikönyv, haccp naplók
 13. Allergén anyag táblázat
 14. Önellenőrzési terv
 15. Szagelszívás (Ha fix helyen valaki vendéglátót üzemeltet és ételt készít)
 16. Tűzvédelmi szabályzat (5 főtől)
 17. Kiürítés számítás (50 fő befogadóképességtől)
 18. Tűzvédelmi oktatás
 19. Munkavédelmi oktatás
 20. Mentőláda
 21. Tűzvédelmi készülék (Poroltó)
 22. Táblák kihelyezése
  1. Kijárat
  2. Tűzvédelmi készülék jelzése
  3. Mentőláda jelzése
  4. Tűzeseti főkapcsoló jelzése
  5. Segélyhívó számok
  6. Gázfőelzáró jelzése
  7. Polcok teherbírásának jelzése
  8. Forró felület
 23. Egyéb dolgok, amiket ki kell helyezni: Vendégkönyv, pénztárgép száma,
 24. Vendéglátósoknak vendéglátós szoftver
 25. Vendéglátósoknak is és szálláshely szolgáltatóknak is kötelező NTAK regisztráció
 26. Élelmiszeres vállalkozóknak kötelező FELIR szám
 27. Zajkibocsájtási határérték (ha zenét szolgáltatnak, akár rádió, háttérzene ..stb)

Nos az itt felsorolt tételek különböző szituációkra igazak!

Elsősorban vizsgáljuk meg, hogy milyen TEÁOR szám alá tartozik a tevékenység mint vendégház kiadás: 5520 Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely szolgáltatás.

Ebbe beletartozik:

gyermeküdülő, egyéb üdülőház
vendégház és bungaló
falusi szálláshely és faház háztartási szolgáltatások nélkül
ifjúsági szálló
hegyi menedékháza szabadidős, turisztikai célú szálláshely-szolgáltatás:
a közösségi szálláshely (pl. üdülő, gyermek- és ifjúsági tábor, telepített sátortábor)
a turistaház, kulcsosház, matracszállás
az egyéb szálláshely (pl. vendégszoba, lakrész)

Ez az a szám, amit a cégednek vagy egyéni vállalkozásodnak fel kell venni mint tevékenységi kód!

Ha már diákszállót, kollégiumot, munkásszállót, akarsz üzemeltetni akkor az 5590-es szám lesz ugyan ez a szám.

A tevékenység végzése végzettséghez nem kötött!

Engedély vagy bejelentés?

Engedély ugyan nem szükséges de az Önkormányzat részére a tevékenységed be kell majd jelenteni és pár dokumentációt is be kell szerezned, hogy ha kimegy a hatóság, akkor ne bírságoljanak meg. Egyébként tudnod kell, hogy a bejelentésnél az a működési elv, hogy a jegyző szól, a szakhatóságoknak, így mindenképp kapsz egy utóellenőrzést. Ilyenkor nem igazán kérdezik meg, hogy tudtad-e vagy sem a jogszabályokat, hogy minek kéne megfelelni, hanem elvárják, hogy tudd. Ezért is írom ezt a cikket, hogy képbe legyél mindennel.

Munkavédelmi dokumentációk

Fontos kérdés, hogy lesz e munkatársad vagy sem. Mivel, ha lesz munkavédelmi szabályzat helyett egy munkahelyi kockázatelemzést kell beszerezned. Ez az első számú dokumentum, amit kérnek munkatárs esetén. Ebben a munkával kapcsolatos veszélyek vannak feltárva és leírva. Ezt te nem tudod elkészíteni, mert végzettség kell hozzá így nyugodtan kérd a segítségünket.

Takarítani gondolom mindenképp fogtok, így kémiai kockázatelemzésre is kötelez a jogszabály, amit be kell majd szerezned. Bio takarítószereket olyan helyen nem igen lehet használni, ahol sok ember megfordul, mert jellemezően nincs bennük megfelelő fertőtlenítőanyag.

Munkatárs esetén még szükség lesz munkavédelmi oktatásra is, amit nálunk egy egyszerű online felületen el lehet végezni.

Tűzvédelem

Itt az a kérdéses, hogy lesztek-e 50-en mint munkatársak veled együtt azaz az ügyvezetővel. ha igen, akkor tűzvédelmi szabályzatot is előír számotokra az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ)

Ha nem lesztek, de van olyan rendezvénytér, ahol 50 embert tudsz fogadni, abban az esetben is kell a tűzvédelmi szabályzat és egy úgynevezett tűzriadó terv is!

A tűzoltó készülékek evidens, hogy szükséges lesz, sőt, ha többszintes az épület, akkor minden szintre kötelező! Ezt jellemzően egy piktogram alá kell kitenni és nem szabad hősugárzó vagy radiátor közelében elhelyezni.

Elektromos hálózat

Az fontos, hogy senkit ne rázzon meg az áram vagy ne gyulladjon ki a hálózat valamely pontja, így az érintésvédelmi felülvizsgálat és a tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat is kötelező, eleme a vendégház nyitás feltételeinek. Ezt egy speciális képesítéssel rendelkező szakember tudja csak elvégezni. A csapatunkba van ilyen tag. Egyébként teljesen mindegy, hogy saját tulajdonod vagy bérelt hely, a vendégházad, ez mindenképp szükséges és az érintésvédelem 3 évig, míg a tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat 6 évig érvényes.

Abban a ritka esetben, ha ez a vendégház fém tetővel van ellátva, akkor kell rá villámvédelmi felülvizsgálat is, de ezt igen ritkán láttam eddigi pályafutásom során.

Szeretnél valamilyen ételt adni a vendégeidnek?

Mert ekkor már élelmiszert is előállítasz nekik, vagy rendeled valahonnan. Ilyenkor a vendégház nyitás feltételei, hogy mindenképp kell egy HACCP dokumentáció, kézikönyv, ami egy élelmiszer biztonsági rendszer és ezt üzemeltetni kell. Komolyabbat, konyha esetén, ha ti csináljátok az ételt és egy egyszerűbbet akkor, ha valahonnan szállítjátok a vendégek részére. Kérlek ne tévesszen meg az a tévhit, ha letöltesz pár HACCP naplót, akkor már ezzel a részével le is vagy tudva, mert ez annál kicsit összetettebb. A naplók csak a legvége a dolognak.

Extra tipp: Ilyenkor kialakításnál érdemes elgondolkodni hosszútávon ezeken a kérdéseken, mert ha tányérban akarjátok felszolgálni az ételt, akkor ki kell alakítani egy fehér mosogatót vagy fekete mosogatót is!

Egyéb

Amiket fent láthatsz még, a felsorolásban, hogy kell öltöző, személyzeti wc, az mind attól függ, hogy lesz e alkalmazottad vagy csináltok-e ételt. Mert úgy  is csinálhatod mondjuk a pároddal a vendégházat, ételkészítéssel együtt de akkor is kell ha belépsz a konyhába átöltözési és wc-zési lehetőség, ami el van szeparálva a vendégektől.

Pénztárgép abban az esetben kell, ha mondjuk egy olyan vendégházban gondolkozol, ahol kereskedelmet is üzemeltetsz. Mondjuk lehet tőletek bort vásárolni, vagy ajándéktárgyakat, hogy jó emlékkel távozzanak az oda látogatók. Ilyenkor kell a pénztárgép. Egyéb esetben, elegendő lesz valamilyen számlázó programot használni.

Fontos, hogy az NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) regisztráció szállás hely szolgáltatásnál és vendéglátóhely üzemeltetésnél is kötelező, viszont a FELIR szám csak élelmiszerekkel foglalkozó vendéglátóknál szükséges.

Remélem a Vendégház nyitás feltételei 2024 cikk mindenképp segített valamennyire tisztába tenni az elképzeléseidet. Lehet elsőre bonyolultnak tűnik, de hidd el a legegyszerűbben próbáltam leírni, hogy miben érdemes gondolkodnod. Ugye a kötelező dolgok beszerzése azokon a kérdéseken műlik, hogy lesz e munkatársad, csináltok-e ételt, hány embert szeretnétek fogadni…stb

Ha bármi kérdésed van nyugodtan fordulj hozzánk, minden felsoroltat el tudunk neked intézni.

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

3 + 6 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk