Ebbe a szakágazatba tartozik:
Ez a nemzetgazdasági ág az áruk átalakítás nélküli nagy- és kiskereskedelmét, valamint az áruk értékesítéséhez kapcsolódó szolgáltatásokat tartalmazza. A nagy- és kiskereskedelem az utolsó lépés az áruk elosztásában. A gépjárművek és motorkerékpárok javítása szintén ebbe a nemzetgazdasági ágba tartozik.

Az átalakítás nélküli kereskedelem magában foglalja a kereskedelemhez kapcsolódó szokásos kiegészítő tevékenységeket, műveleteket pl. áruk válogatása, osztályozása, csoportosítása, összeállítása, elegyítése (pl. homok), palackozása (palacktisztítással vagy a nélkül), csomagolása, ömlesztett áruk kiszerelése, újracsomagolása kisebb egységcsomagokba ; raktározás (beleértve a fagyasztó, mélyhűtő raktározást).

A 45-ös ágazat magában foglalja a gépjárművek és motorkerékpárok értékesítéséhez, javításához kapcsolódó valamennyi tevékenységet, míg a 46-os és 47-es ágazatok tartalmazzák az összes többi kereskedelmi tevékenységet. A 46 (Nagykereskedelem) ágazat és a 47 (Kiskereskedelem) ágazat közötti különbségtételnél a vevő jellege a meghatározó.

A nagykereskedelembe tartozik az új és használt áruk átalakítás nélküli viszonteladása kiskereskedőknek, illetve más nagykereskedőknek, értékesítése ipari, kereskedelmi, közületi felhasználóknak üzleti célokra. Szintén ide tartozik az ilyen személyek vagy vállalkozások részére történő áru vétel vagy eladás során az ügynök, illetve a bróker közreműködése. Az ilyen ügyletekkel foglalkozó vállalkozások közé tartoznak az áruk felett rendelkező nagykereskedők, árutőzsde-ügynökségek, ipari elosztók, exportőrök, importőrök, beszerzési társulások, illetve a gyártó- vagy bányászati egységek által termékeik marketingje érdekében fenntartott, a telephelyükben azokétól eltérő értékesítési irodák (ahol nem folyik kiskereskedelmi tevékenység), amelyek nem pusztán a gyártó- vagy bányászati egységtől közvetlen kiszállítással teljesítendő rendelések felvételét végzik. Idetartoznak az árutőzsdei brókerek, megbízásos (bizományos) kereskedők és ügynökök, a mezőgazdasági termékek marketingjével foglalkozó beszerzési és értékesítési társulások is.

A nagykereskedők gyakran fizikailag összerakják, válogatják, osztályozzák a nagytételű árukat, az ömlesztett árukat megbontják, elosztják kisebb kiszerelésbe (pl. gyógyszerek esetében); az árukat raktározzák, hűtik, kiszállítják, üzembe helyezik, részt vesznek az eladásösztönzésben, címketervezésben.

A kiskereskedelembe tartozik az új és használt áruk átalakítás nélküli viszonteladása elsősorban a lakosság részére, személyes vagy háztartási célú fogyasztásra, illetve felhasználásra, üzleteken, áruházakon, piaci és utcai standokon, csomagküldő szolgálatokon, házaló kereskedőkön, fogyasztási szövetkezeteken, fogyasztói csoportokon, aukciós házakon stb. keresztül. A legtöbb kiskereskedő az értékesítendő áru felett tulajdonosi jogot gyakorol, néhány kiskereskedő viszont ügynökként értékesít díjazásért vagy bizományosi alapon.

Ebbe a nemzetgazdasági ágba tartozik – magyar kiegészítés:
– a minden olyan jellegű összeszerelés, összeállítás, amelyet a kereskedő végez, és amely nem eredményez új terméket pl. lapraszerelt bútor összeállítása, kerékpár beüzemelése illetve felszerelése az ügyfél által igényelt plussz kellékekkel (pl. csomagtartó, sárvédő)

Nem ebbe a nemzetgazdasági ágba tartozik – magyar kiegészítés:
– az olyan jellegű összeszerelés, amely során új termék keletkezik, lásd: C nemzetgazdasági ág