Ebbe a szakágazatba tartozik:
Ebbe a szakágazatba tartoznak az alapvető eljárásokkal, például krakkolással és lepárlással előállított vegyi anyagok. A technológiák eredményeképpen általában kémiai elemek, illetve kémiai vegyületek nyerhetők.

Ebbe a szakágazatba tartozik:
– a szerves vegyi alapanyagok gyártása:
– telített és telítetlen alifás szénhidrogének
– telített és telítetlen aromás szénhidrogének
– alifás és aromás alkoholok
– mono- és polikarbonsavak (beleértve az ecetsavat)
– egyéb oxigéntartalmú vegyületek (beleértve az aldehideket, ketonokat, kinonokat) és a két vagy több oxigénatomot tartalmazó vegyületek
– kőolajból nyert szintetikus glicerin
– nitrogéntartalmú szerves vegyületek (beleértve az aminokat)
– cukornád, gabona és hasonlók fermentációja alkohol és észter gyártásához
– a szintetikus etil-alkohol gyártása
– az egyéb szerves vegyületek, beleértve a falepárlási termékeket (pl. faszén) stb.
– a szintetikus aromás termékek gyártása
– a szénkátrány lepárlása

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
– a műanyag-alapanyag gyártása, lásd: 20.16
– a szintetikus kaucsuk alapanyag gyártása, lásd: 20.17
– a nyers glicerin gyártása, lásd: 20.41
– a természetes illóolaj gyártása, lásd: 20.53
– a szalicilsav és az orto-acetil szalicilsav gyártása, lásd: 21.10

Nem ebbe a szakágazatba tartozik – magyar kiegészítés:
– a faszéntermelés az erdőben (hagyományos módszerrel előállítva), lásd: 02.20