Jelentkezz
konzultációra
Az önkormányzatnak egy úgynevezett bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység bejelentését kell megtennünk. Nyakatekert mondat igaz? A lényeg, hogy nem kell külön működési engedély, bár sok mindenki így hívja. A működési engedély lényege, hogy valaki eldönti, hogy nyithatsz-e vagy sem. A bejelentés kötelességnél pedig bármikor nyithatsz csak be kell jelenteni és meg kell felelni bizonyos jogszabályoknak. Egyébként, amikor a helyiség jegyzője megkapja a bejelentésed szól általában a NÉBIh-nek, a Katasztrófavédelemnek, a Munkavédelmi hivatalnak, hogy nyílt egy új hely. Ilyenkor kapsz egy utóellenőrzést, így az itt leírtakat ezért is érdemes komolyan venni, mert az utóellenőrzésen kérni fogják, amit itt szemléltetek.
Nos bármelyiket is válaszd annyi közös bennük, hogy keletkezni fognak szagok. Lehet ez neked ínycsiklandozó pizza illat de a szomszéd nem biztos, hogy ennek örülni fog, ha éppen kimossa a ruhákat és mondjuk húsimádó szaga van minden pólónak! 🙂 Ezért van szükség szagelszívásra. Ezt nem tudod megoldani egy sima konyhai elszívóval, hanem ehhez szakembert érdemes kihívni és azzal megtervezni és megépítetni a rendszert. Ha ingatlan kiválasztásánál ezt a szempontot számításba veszed és már olyan helyet találsz ahol ez ki van építve sok pénzt tudsz megspórolni.
A fent említettek közül az elektromos kemencével van a legkevesebb dolgod, mert ha és amennyiben bírja az elektromos hálózat, úgy csak beszerelitek, megvan az elszívás és már mehet is a sütés.
A fatüzelésűnél már gondolni kell arra, hogy legyen alkalmas kémény ahol ki tudod vezetni a füstöt és szintén fontos, hogy ide -mivel erősebb szagok keletkeznek a füst által, mint az elektromos kemencénél- szintén egy nagyon jó elszívó rendszert kell beszereltetni.
A gázos kemencénél már láttam olyat is, aki mini kemencét vett és palackos gázzal üzemeltette. Ha palackod van, akkor maximálisan 2 darabot lehet egy épületben tartani különben külön engedélyt kell kérni a katasztrófavédelemtől azaz a tűzoltóktól.
Ha gáz bekötést igényel a kemencéd, akkor pedig gázrendszert kell átalakítani, ahova kell gázszerelő, gázterv, szintén megfelelő kémény.
Szóval már itt érdemes elgondolkozni, hogy milyen koncepcióval indulsz neki.
Ha kiveszel egy boltot és bármit átalakítasz rajta függetlenül attól, hogy a tied a hely vagy csak bérled, a céged nevére kell, hogy legyen érintésvédelmi felülvizsgálat. Ezt nem a bérbeadónak kell állnia, mert a te cégnevedre, a te eszközeidre fog szólni. Ez a célt szolgálja, hogy mondjuk senkit se rázzon meg a z áram. Fi-relével vagy más néven biztosítékkal kell rendelkezni, ami lekapcsol, ha zárlat van a rendszerben. Másik dolog, hogy az elektromos hálózatod meg kell nézetni tűzvédelmi szempontból is. Mivel a tűzesetek nagy része valamilyen zárlat vagy túlfeszültség miatt van gondold el, ha nem nézik meg és veszel egy elektromos kemencét és bekötitek de nem bírja a rendszer, megolvad a kábel, kigyullad és csak füstbe ment terv lesz az egész! Kívánom, hogy ne így alakuljon! Ezért is kell ez a 2 felülvizsgálat.
Ha lesznek takarítószerek, márpedig ahol élelmiszert csinálsz ott kellenek, hogy legyenek kell egy kémiai kockázatelemzés is. Ez független attól, hogy van e munkatársad vagy nincs.
Ha lesz munkatársad akkor egy munkahelyi kockázatelemzés is szükséges, ami a hely veszélyeit tárja fel, ha röviden akarnám megfogalmazni.
Munkavédelmi szabályzat nem kötelező 2014 óta, helyette van ez a munkahelyi a kockázatelemzés dokumentáció.
Ha lesz munkatársad akkor még egy egyéni védőeszközük juttatásának rendje is szükséges, mert te vagy a munkaadó és neked lesz kötelességed pl. munkavédelmi cipőt venni neki. tudom, hogy konyhán ezt nem nagyon szokás de a törvény előírja és ne feledd, hogy a Pizzéria nyitás feltételei 2025 -ös cikk azért íródott, hogy a lehető legkorrektebb információkat adja át számodra.
Poroltónak mindenképp kell lennie. Általában a 6 kg ABC poroltót szoktuk ajánlani, ami minden kisebb tüzet el tud oltani. Az ABC azt jelenti, hogy szilárd, éghető folyadékok, éghető gázok és elektromos tűzbél is tudsz vele oltani.
Ha olyan helyet választasz ahol van galéria vagy pince, akkor ez a készülék minden szintre kötelező. A lényege, hogy akárhol is vagy pillanatok alatt megtudd menteni az értékeket vagy a lényeget. A poroltó elé pakolni tilos, és jelzés alatt kell, hogy legyen.
Tűzvédelmi szabályzat csak akkor fog kelleni, ha a cégedben 50 fő bejelentett vagy alkalmilag bejelentett munkatársad lesz veled együtt vagy a pizzéria befogadóképessége 50 főt eléri.
A NÉBIh a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági hivatal rövidítése. Ők ellenőrzik a HACCP-t ami egy élelmiszer biztonsági kézikönyv / rendszer. Ez a dokumentáció, ami a cégedre van kifejezetten készítve a helyiség adottságai szerint. Ezt nem tudod letorrentezni, ehhez szükséges szakember. Lényege, hogy amit készítesz, azt higiénikusan tedd és ne fertőzz meg vele másokat. Nem, nem csak naplókból és és ennyi. A naplók csak a rendszer követhetőségét segítik. Csináltam is egy HACCP segédlet minikönyvet, amit le is tudsz tölteni IDE KATTINTVA
Még láthatsz a felsorolásban olyat, hogy mondjuk el kell menni az üzemorvoshoz, mielőtt meg fogtok nyitni. Erre van partnerünk aki segít ha Budapest, vagy környéki vagy. Továbbá olyat, hogy kell FELIR szám, NTAK regisztráció, vendéglátó szoftver … stb. Ha gondolod jelentkezz az online konzultációra és ezeket a témákat is át tudjuk beszélni. Az online megbeszélés jelenleg díjtalan, így bátran fordulj hozzánk a fent leírtakat mind meg tudjuk neked csinálni a megvédelek.hu segít 😉
Jelentkezz
online
konzultációra!