Pékség nyitás feltételei 2024

Szerző: | 2022. 05. 02. | Egyéb kategória, Üzletnyitás

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 4 minutes

Egy pékség nyitása elég komplex dolog, de az biztos, hogy ebbe nem szabad csak úgy belevágni előzetes informálódás nélkül. A pékség nyitás feltételei 2024 cikkem 2 részre osztható. Itt mindjárt láthatsz egy felsorolást, ha nem akarsz sokat olvasni és lentebb viszont ezeket a témaköröket fejtem ki.

Ha nem akarsz sokat olvasni és instant információra van szükséged:

 1. Munkahelyi kockázatelemzés
 2. Kémiai kockázatelemzés
 3. Online Tűz és munkavédelmi oktatás
 4. Egyéni védőeszközök jutattásának rendje
 5. Érintésvédelmi dokumentáció
 6. Tűzvédelmi szabványossági dokumentáció (EBF elektromos hálózatra, ha nincs meg nem biztos, hogy fizet a biztosító)
 7. HACCP dokumentáció, HACCP oktatás, HACCP naplók
 8. Tűzvédelmi szabályzat
 9. Kereskedelmi bejelentés (Önkormányzati regisztráció)
 10. Veszélyes anyagok bejelentése (NNK felé)
 11. Poroltó(szintenként)
 12. Menekülést jelző táblák (után világító)
 13. Üzemi I-es elsősegélydoboz
 14. Segélyhívószámok
 15. Kijárat jelölése
 16. Vásárlók könyve
 17. Gázfőelzáró helyes jelölése (ha van gáz)
 18. A hűtők helyes jelölése
 19. Hulladékkezelési szerződés

 

Na miután végigmentél ezen a listán biztos van benned egy csomó kérdés. Azt tudnod kell, hogy a megvédelek.hu minden felsorolt tételt el tud végezni neked, és ha valamit nem is mi, vannak nagyon korrekt letesztelt stratégiai partnereink, hogy ne kelljen sok időt töltened keresgetéssel.

Elsősorban, ha megvan a céged vagy vállalkozásod tudnod kell, hogy lehetsz akár KATA-s egyéni vállalkozó is jellemző a tévhit, hogy azt gondolják, hogy ha valaki KATA-s akkor rá nem vonatkozik semmi.
EZ TÉVHIT! Mert a KATA csak egy kedvezményes, egyszerűsített adózási forma de ugyan úgy vállalkozás.

Szóval,
UGYAN ÚGY VONATKOZNAK SZABÁLYOK RÁD, HA ESETLEG KATA-S VAGY.

Egyedül akarod csinálni vagy lesz alkalmazottad?

 

Ha lesz alkalmazottad, AKÁR ALKALMILAG BEJELENTVE IS NAPI BEJELENTÉSSEL, akkor tudnod kell, hogy te vagy a felelős az ő egészségügyi állapotáért munkaidőben. Na ez nem azt jelenti, hogy nem csinálhat semmit vagy ha megfújja a szél neked be kéne takargatnod, hanem azt jelenti, hogy ha neked dolgozik akkor adnod kell neki egyéni védőeszközt, hogy ne sérüljön meg. Ilyen pl.: a munkacipő vagy a takarításhoz szükséges védőfelszerelések de a munkaruha (póló, nadrág) már nem.  Ezt egy egyéni védőeszközök juttatásának rendje dokumentumba egy munkavédelmi szakembernek kell megállapítania, hogy mik legyenek ezek, mert minden védőeszköznek más tulajdonságszintjei vannak. Továbbá szükséged lesz egy munkahelyi kockázatelemzésre és kémiai kockázatelemzésre. A kémiai csak akkor kell, ha takarítószereket használtok, ami természetes hisz törvénybe le van írva, hogy higénikusan kell tartani egy helyez ahol élelmiszert forgalmazunk és az se mindenhogy, hogy milyen tisztítószerekkel.
Egyébként a tiszítószereket „hivatalosan” veszélyes anyagoknak hívjuk és ezt be kell jelenteni a NNK-nak, amit régen úgy hívtak, hogy ÁNTSZ de átalakult Nemzeti Népegészségügyi központá.

kémiai kockázetelemzés és a veszélyes anyagok bejelentése  akkor is kell, ha nem lesz alkalmazottad.

Elektromos hálózat

Teljesen mindegy, hogy bérled a helyet vagy sajátod az elektromos hálózatot és az eszközöket, amiket odaviszel le kell mérni és egy érintésvédelmi dokumentáció, amit kapni fogsz mellé. Ennek az a lényege, hogy ne tudjon senkit halálos áramütés érni leegyszerűsítve. A másik ide tartozó elektromos vizsgálat a tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat (EBF), ennek az a lényege, hogy ne tudjon az a hálózat kigyulladni. A tűzesetek nagy része manapság  zárlatokból keletkezik. Valószínű, hogy a Notre Dame valami hasonló (bár francia) vizsgálat elkerülése miatt éghetett le. Ha a tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat nincs meg a biztosító is kevesebb eséllyel fizet, ha ne adj Isten tűzkárod lenne. Ne legyen! 🙂 Csak a korrektség kedvéért írom le.

Élelmiszer biztonság

Az élelmiszer biztonságot a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági hivatal) ellenőrzi és 2004-es EU-s csatlakozásunk óta idehaza is kötelező a HACCP rendszer üzemeltetése. Ez a pékség nyitás feltételei 2024 -ben alapköve. A HACCP arról szól, hogy hogyan kell kezelni az élelmiszereket biztonságosan, hogy a vevőid ne kapjanak ételmérgezést a jövőben. Ezt sokan gondolják, hogy egy bonyolult dolog, de egyáltalán nem az. A HACCP nem csak annyit takar, hogy kiteszel pár hűtőhőmérséklet naplót és kész. Ez azért többről szól. Ha jelentkezel hozzánk konzultációra ezt leegyszerűsítjük neked.

Tűzvédelem

Tűzvédelmi szabályzat 50 főtől kell, ha ennyien be vagytok jelentve. Talán ez az induláskor nem is annyira releváns de az már igen, hogy poroltó mindenhova kell, amit jelölni is szükséges. alatta kell tartani és hozzáférhetőnek kell lennie, ami annyit tesz, hogy nem szabad elé tenni semmit, mert ezt bírsággal jutalmazza a katasztrófavédelem. A tűzoltókészülék minden szintre kell, így ha pincéd van vagy galériád, akkor oda is kell tenni. Hogyha tűz van azzal ne menjenek el értékes másodpercek, hogy le vagy éppen fel kelljen érte menni és ezáltal nagyobb bajba is kerülhet, aki oltani készül.

Menekülési irányjeleket mindenhova ki kell tenni és 2 fontos szabálya van. Bárhol állsz a pékségedben akkor látni kell egy táblát, hogy merre indulj el, ha baj van, mivel, ha tűz van sok esetben az első, hogy le kell kapcsolni az áramot vagy elmegy az áram és ilyenkor kell egy „fluoreszkálós” tábla, hogy eltudj igazodni merre van a kijárat.
Második fontos dolog, hogy a kijáratot jelölni kell de az ajtóra nem tehetsz semmilyen táblát csak fölé, hisz ha kinyitja valaki nem látszik vagy megváltozik a jelentése, ha másmilyen jelölést tennél fel.

Működési engedély

Le kell tisztázni, hogy pékség nyitás feltételei 2024 -ben nem működési engedély kell, HANEM csak be kell jelentened az Önkormányzat fel, hogy te kereskedsz, ők pedig nyilvántartásba vesznek. Ezt a kereskedelmi bejelentést az epapir.gov.hu-n teheted meg egy előre kitöltött nyomtatvánnyal, bérleti szerződéssel, aláírási címpéldánnyal. Ezt csak akkor tudod beküldeni, ha van ügyfélkapud. Ha már vállalkozó vagy, akkor ezzel már kell rendelkezned, de ha nem rendelkezel be kell menned egy kormányablakba és ott kell igényelned.

Tűz és munkavédelmi oktatás

Nálunk ez már online van és 2 fő erejéig ingyenes, de nyugi ez nem olyan, amihez eddig hozzászoktál, hanem olyan, ami törvénymentes, szakzsargonmentes és bárki által könnyen megérthető. Ez egy modern leanimált platform ahova csak be kell jelentkezni elvégezni az oktatást pár egyszerű kérdésre felelni és máris kapsz egy oktatási naplót,amit ki kell nyomtatni és aláírni és már kész is!

Próbáltam a lehető leghétköznapibb nyelven megfogalmazni neked ezt a cikket, hogy könnyen és egyszerűen kapj információt, hogy minek is kell megfelelni.

A fent leírtak a Pékség nyitás feltételei 2024-ben is mindegyikét megtudja neked oldani a megvédelek.hu csapata csak írj nekünk és segítünk. Ha valamit nem is tudunk megoldani akkor vannak nagyon korrekt stratégiai partnereink, akik állnak a rendelkezésedre!
Remélem tudtam segíteni.

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

13 + 13 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk