Jelentkezz
konzultációra
A Lakásétterem nyitás feltételei 2025 cikkünkben pont ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ, és ezen felül még egy csomó dologra is felhívjuk a figyelmed, amire lehet, nem is gondoltál még.
Vágjunk is bele!
Jöjjön először egy összefoglaló lista! Ha nincs kedved sokat olvasni, akkor ezen gyorsan végig tudsz menni, de azért ajánljuk, hogy menj végig a teljes, Lakásétterem nyitás feltételei 2025 cikkünkön is legalább egyszer.
Az elején gyorsan tisztázzuk ezt a fogalmat. A lakáséttermi tevékenység háztartási körülmények között végzett vendéglátás. Azaz, a lakásodba, vagy bérelt lakásba invitálod vendégeidet, és ott helyben készült ételeket szolgálsz fel nekik.
Magyarországon bárki üzemeltethet lakáséttermet, amennyiben van szakács végzettsége és megfelelő engedélyekkel rendelkezik (erre is ki fogunk térni).
Fontos viszont, hogy a vendégek száma nem haladhatja meg a napi 14 főt (de valószínűleg nem is bírna el többet egy lakás)!
Szintén fontos kritérium, hogy a lakásétteremben készült ételeket TILOS elcsomagolni, hazavinni, vagy másnap újra felszolgálni! Ennek közegészségügyi oka van, el kell ezt fogadni, és kész.
Lakáséttermek esetében vannak könnyítések a hagyományos éttermekkel szemben, pl. a szakosított tárolásban, vagy nem ragaszkodnak ahhoz, hogy külön női és férfi illemhelyiséget biztosíts, de ezeket leszámítva mindent ugyanúgy kell csinálni, mint a többi étteremnél.
Térjünk is rá azokra a dolgokra, hogy milyen engedélyek szükségesek ahhoz, hogy legálisan megnyithasd és működtethesd a lakáséttermedet.
Ne aggódj! Egyszerűbb, mint gondolnád!
A HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) rendszer bevezetése minden élelmiszeripari tevékenységet végző vállalkozás számára – így a lakáséttermek esetében is – jogszabályi előírás. A neve talán elsőre ijesztőnek tűnhet, de valójában egy olyan élelmiszer-biztonsági eszköz, amely segít megőrizni a vendégeid biztonságát és elégedettségét. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy azonosítsd, értékeld és hatékonyan kezeld azokat a veszélyeket, amelyek befolyásolhatják az ételeid minőségét és biztonságát.
A HACCP rendszer lépésről lépésre biztosítja, hogy minden folyamatod megfeleljen az előírásoknak, miközben megkönnyíti a napi működésedet is. Az alábbi elemeket tartalmazza:
A HACCP rendszer nemcsak a jogszabályi megfelelés miatt elengedhetetlen, hanem mert:
A HACCP rendszer kialakítása teljes mértékben a lakáséttermed sajátosságaihoz igazítható. Nem kell attól tartanod, hogy túl bonyolult lesz: egy jól összeállított rendszer egyszerűsíti a napi munkádat, és hosszú távon rengeteg időt és energiát spórol meg.
Segítünk, hogy könnyebb legyen!
Ha bizonytalan vagy a HACCP-rendszer bevezetésével kapcsolatban, mi itt vagyunk, hogy támogassunk. Csapatunk szakértői szívesen segítenek az egész folyamatban – az elemzésektől kezdve a rendszer kialakításán át egészen a fenntartásig.
Kérj tőlünk egy ingyenes és kötelezettségmentes konzultációt! Ez egy remek lehetőség arra, hogy átnézzük a lakáséttermed igényeit, és megmutassuk, hogyan lehet ezt a rendszert könnyedén bevezetni. Miért ne élnél vele? 🙂
Lakáséttermedben a megfelelő higiéniás környezetről is gondoskodnod kell, úgy a konyhában, ahol az ételek készülnek, és úgy, mint a vendéglátás / tálalás során is.
Azt gondolom, hogy mondanom sem kell, hogy aki étellel dolgozik, annak meg kell felelnie a vendéglátó dolgozókra vonatkozó higiéniai szabályoknak (évenkénti foglalkozás-egészségügyi vizsgálat) is.
Az ételek előkészítése, főzése-sütése és tálalása során ügyelned kell az ételek megfelelő tárolására. Ha speciális esteket is szervezel, például gluténmentes / tojásmentes, stb. programokat, akkor fokozottan ügyelned kell a keresztszennyeződés elkerülésére, az edények, alapanyagok elkülönített használatára is!
A tisztaságot a megfelelő tisztítószerek rendszeres használatával tudod elérni. Sokan nem tudják, de az elvárt és használható fertőtlenítő tisztítószereket az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) felé is be kell jelentened, mert veszélyes anyagoknak számítanak.
Ahogy a saját lakásodban is fontos, hogy minimalizálva legyen a tűz-és balesetveszély, így a lakáséttermedben is az. Ezért fontos, hogy érintésvédelmi és tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálatot végeztess. Egy erre specializálódott szakember felülvizsgálja az elektromos hálózatot, berendezéseket, és ha bármilyen kockázatot talál, akkor javaslatot tesz arra vonatkozóan, hogy az, hogyan hárítható el.
Csapatunkban van erre specializálódott szakember, írj bátran nekünk ezügyben is!
Ha bármi kérdésed van nyugodtan fordulj hozzánk!
Jelentkezz
online
konzultációra!