Kutyakozmetika nyitás feltételei 2024

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 4 minutes

Őszintén gratulálok, ha ezen a projekten gondolkozol! Segítesz az állatoknak és a gazdiknak is, hogy jobban érezzék magukat! A kutyakozmetika nyitás feltételei 2024 cikk végigvisz azon, hogy amit tudnod kell, hogy hivatalosan is nyithass egy ilyen létesítményt. Elsőként egy listát olvashatsz, majd ki fogom fejteni számodra a pontokat.

 1. Bejelentésköteles tevékenység
 2. Személyzeti wc (vagy befogadónyilatkozat)
 3. Kell öltöző (vagy befogadónyilatkozat)
 4. Kell pénztárgép (Ha kereskedsz valamivel)
 5. Üzemorvos
 6. Munkahelyi kockázatelemzés (1 fő bejelentettet vagy alkalmilag bejelentett alkalmazottól)
 7. Kémiai kockázatelemzés
 8. Veszélyes anyag bejelentés
 9. Egyéni védőeszközök juttatásának rendje (1 fő bejelentettet vagy alkalmilag bejelentett alkalmazottól)
 10. Érintésvédelmi minősítő irat | Érintésvédelmi felülvizsgálat
 11. Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat | Erősáramú berendezések felülvizsgálata | Tűzvédelmi minősítő irat
 12. Tűzvédelmi szabályzat (5 fő bejelentett alkalmazottól)
 13. Tűzvédelmi oktatás
 14. Munkavédelmi oktatás
 15. Mentőláda (Üzemi I)
 16. Tűzvédelmi készülék (Poroltó)
 17. Táblák kihelyezése
  1. Kijárat
  2. Tűzvédelmi készülék jelzése
  3. Mentőláda jelzése
  4. Tűzeseti főkapcsoló jelzése
  5. Segélyhívó számok
  6. Gázfőelzáró jelzése
 18. Egyéb dolgok, amiket ki kell helyezni: Vendégkönyv, pénztárgép száma, (Ha kereskedni fogsz valamivel)
 19. FELIR szám

Kell működési engedély?

Nem és bejelentés kötelezettséged sincs az Önkormányzat felé csak abban az esetben, ha mondjuk kereskedni akarsz valamivel. pl.: kutyasampon, kutya kefe, kutyajátékok..stb

Ettől függetlenül van egy szakhatóság akinél regisztrálni kell majd, ez pedig a NÉBIH!

A NÉBIH felel az élelmiszerekért és az állategészségügyért idehaza.

A regisztráción túl még egy úgynevezett FELIR számmal is kell majd rendelkezned.

Munkavédelem

Érdemes rajta elgondolkodni, hogy lesz e munkatársad vagy sem, mert ez befolyásolja, hogy milyen dokumentációkkal kell rendelkezned, amit kér majd a hatóság. Ha lesz munkatársad, akkor egy munkahelyi és kémiai kockázatelemzést kell csináltatnod, ha nem lesz akkor csak kémiai kockázatelemzésre lesz szükséged. A munkahelyi a munkakörnyezet veszélyeit tárja fel és azért csak munkatárs esetén kell, mert felelős vagy, hogy őt ne érje baleset. Ha csak te leszel, te magadért leszel felelős, ezért nem fog kelleni. A kémiai kockázatelemzés pedig azért kell mindenképpen, mert veszélyes anyagokat, takarítószereket, tisztítószereket minden esetben kell használnod, ráadásul, itt nem használhatsz bio termékeket, mert azokban nincs elég fertőtlenítőanyag.

Érintésvédelem

Ha megvan a kiszemelt helyiséged teljesen mindegy, hogy az saját tulajdonodban van vagy bérled, mivel jogilag ott egy vállalkozás nyílt (telephely) az elektromos hálózatot egy speciális képesítésű szakembernek felül kell vizsgálni. Ezt 2 szempontból nézik meg.

 1. Hogy ne tudjon megrázni semmi!
 2. Hogy ne tudjon elektromos tűz keletkezni!

Ilyenkor a szakemberünk kimegy és megnézi, hogy megvan-e a biztosíték, ami általában karácsony előtt lekapcsol, ha mindent egyszerre használsz a lakásban. Ennek a neve Fi relé, Ez azt a célt szolgálja, ha valakit megráz az áram azonnal lekapcsoljon és megmentse az életedet! Ha ezzel megvan akkor készít egy jegyzőkönyvet, és ezt adjuk át neked. Továbbá azt is megtekinti, hogy az eszközök, amiket használsz a kábeleik nem-e sérültek, nem-e érnek ezek a sérült felületek ahhoz a fém munkaasztalhoz, amin majd az állat lesz és te is dolgozol.

Tűzvédelem

Poroltó mindenképpen kelleni fog. Ha a helyiség, amit bérelni fogsz mondjuk galériás, akkor fentre is és lentre is kell tenni egy-egy darabot! Ennek az a logikája, hogy bárhol keletkezik tűz azonnal tudj cselekedni. Míg felmennél a tűzoltókészülékért vagy le mennél érte értékes másodpercek emésztődnének fel és ez nagyobb bajt is okozhat!

 1. Egy ilyen készüléknek mindig a jelzés alatt kell lennie!
 2. Évente felül kell vizsgáltatni!
 3. Ne tedd radiátor vagy egyéb hősugárzó közelébe, mert elereszthet a tömítése és eláraszt porral!
 4. Tilos ajtótámasznak használni, ha nem akarsz a Katasztrófavédelmi ellenőröktől pénzbírságot bezsebelni!

Jelölések

Mint látod feltüntettem pár jelölést, amit ki kell tenned. Ebből kiemelném a „Kijárat” vagy „Exit” feliratot. Ezt majdnem minden papríboltban lehet kapni és azt kell tudnod róla, hogy az ajtó fölé szükséges kitenni és semmiféleképpen sem az ajtóra. Ha az ajtóra teszed és kinyitod az ajtót lehet, hogy nem fog látszani vagy egy rossz irányból néze megváltozik a jelentése. Ha az ember bajba kerül ezek a jelölések mutatják az utat, hogy merre kell menekülni és ilyenkor nem logikus az emberi agy gondolkodása, ha rossz irányból nézi, lehet rossz irányba indul el.

Jogszabályi leírás

Találtam egy jogszabályt, ami egészen jól összefoglalja, hogy mit is vár el a hatóság. Ezt a jogszabályt mivel könnyen értelmezhető, gondoltam egy az egyben inkább bemásolom neked, mert jól kiegészíti a kutyakozmetika nyitás feltételei 2024 cikket!

191. § (1) * 

(2) A mosó- és nyíróhelyiségek padozatát könnyen tisztítható és fertőtleníthető, résmentes, vizet át nem eresztő, csúszásgátló anyaggal kell burkolni, bűzelzáróval rendelkező csatornaszemmel és szennyvízelvezető csatornával kell ellátni. A nyílászáró szerkezeteknek könnyen tisztán tarthatónak, fertőtleníthetőnek kell lenniük és azokat rovarhálóval kell ellátni. A falakat legalább két méter magasságig világos, vizet át nem eresztő, könnyen tisztítható és fertőtleníthető, síkfelületű anyaggal kell burkolni, vagy ugyanilyen tulajdonságú anyaggal kell bevonni. A burkolatlan és festetlen falfelületeket, valamint a mennyezetet meszelni kell. A lemosható falak és a padozat közös élét és sarkát lekerekítetten kell kiképezni.

(3) A várakozó- és egyéb helyiségekben a padozatot könnyen tisztítható és fertőtleníthető, résmentes, vizet át nem eresztő, csúszásgátló anyaggal kell burkolni. Az oldalfalakat két méter magasságig jól tisztítható, fertőtleníthető anyaggal kell bevonni.

(4) Az asztalokat korróziómentes anyagból készült, résmentesen illesztett, könnyen mosható és jól fertőtleníthető lappal kell borítani.

(5) A helyiségeket naponta ki kell takarítani, és a padozatot fertőtlenítőszeres vízzel fel kell mosni. A keletkezett hulladékot műanyag zsákba gyűjtés után dögkútba helyezéssel vagy elégetéssel kell ártalmatlanná tenni.

(6) A munka során használt eszközöket minden állat kezelése után meg kell tisztítani, és hatékony fertőtlenítő anyaggal fertőtleníteni kell.

(7) Az állatforgalomról – a tulajdonos nevét és lakcímét, az állat faját, fajtáját, nemét, korát, színét és esetleges ismertető jegyeit tartalmazó- nyilvántartást kell vezetni.

(8) Az állatkozmetika működését állatjárványügyi és -higiéniai szempontból a hatósági állatorvos ellenőrzi.

Forrás: net.jogtar.hu

Remélem tudtam segíteni és ne feledd, hogy a megvédelek.hu a fent leírtak mindegyikében tud segíteni, hogy a nyitás könnyű és egyszerű legyen! Ha bármi kérdésed van írj nekünk, vagy jelentkezz egy online konzultációra!

Sok sikert a kutyakozmetikádhoz! 😉

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

11 + 15 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk