COVID-19

Szerző: | 2020. 03. 23. | Egyéb kategória

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 8 minutes
Kína Wuhan városában ismeretlen eredetű tüdőgyulladás ütötte fel a fejét, amelyet a kínai hatóságok természetesen időben észleltek, és megakadályozták a terjedésést!mMilyen szép is volna. Persze, hogy nem így történt!

Kínán belül nagyon rövid idő alatt rengeteg ember betegedett meg, és mint tudjuk a mai világban a távolság nem akadály; ez a koronavírusnak sem okozott gondot, ezért emberi gazdájával a világ egyre több pontján ütötte fel a fejét.Ha még nem hallottad volna ezerszer, akkor ismét elmondom a betegséget a tüdőgyulladással ellentétben VÍRUS okozza. Tegyük fel a kérdést, milyen vírus okozza? Ennél egyértelműbb nem is lehetne a válasz: koronavírus. Perzse NEM A koronavírus, hanem EGY KORONAVÍRUS, ugyanis a koronavírus egy rendszertani csoport, és nagyon sokféle vírus tartozik ide. Nevüket kinézetükről kapták. Felületükön kiálló “pöckök” találhatók, amik fehérjék, tudományos nevükön S-fehérjék. Ha pedig késztetést éreznénk rá és megnéznénk őket egy elektronmikroszkóp alatt, akkor úgy néznek ki mintha ezek a kis “pöckök” koronát alkotnának.

A Wuhanban megjelent koronavírus által okozott betegség neve: SÚLYOS AKKUT LÉGZŐSZERVI SZINDRÓMA KORONAVÍRUS 2, ha pedig angolul szeretnénk őt szólítani, akkor: SARS-CoV2. 15 évvel ezelőtt elődje a SARS-CoV is felbukkant, de ő teljesen más vírus volt és amilyen gyorsan jött olyan gyorsan távozott is. Mivel mindkét vírus kórokozója a SARS, ezért teljesen logikusan nevezhetnénk a mostani vírust SARS 2-nek, azonban nem a mozikban vagyunk és az Egészségügyi Világszervezet a WHO óriási dilemma után 2019-es évi koronavírus betegségnek, röviden COVID-19-nek nevezte el.

Ha már beszéltünk az elődökről, akkor nézzük meg milyen más koronavírusokkal találkoztunk eddig? Nem kell rögtön hatalmas világjárványra gondolni. A közönséges nátha okozója is koronavírus. De ilyen például a SARS kistestvére a MERS, amely a Közelkeleti Légzőszervi Szindróma. De a koronavírus nem csak emberi környezetben fellelhető, hanem állati megfelelője is van. Ilyen például a kutyák emésztőszervi koronavírusos megbetegedése. Cicáknál pedig a FIP, azaz a fertőző hashártya gyulladás, amelyet szintén koronavírus okoz.

Ha most már aggódnál, és valamit tenni szeretnél, majd gyorsan le kapod a tavaly előtt polcra helyezett fertőtlenítőszerek egyikét és az emberek jó barátját a Google-t hívod segítségül, ahol megtalálod, hogy koronavírus ellen hatékony, akkor sajnálom de el kell keserítselek, mert ezek semmit sem érnek. Ugyanis évekkel ezelőtt egyes gyártók levédették, hogy ők milyen koronavírus típusokat sorolnak ide, azonban ha csak nem volt jövőbelátó képességük, akkor ezt a típust nem ismerték még. Tehát, hogy a sok információt összegezzük, a wuhani koronavírus új, eddig nem ismert, ezzel a formájával még soha nem találkozott az emberiség. Nem azért, mert nem ismertük, hanem mert eddig nem is létezett!

Jogos a kérdés tehát, hogy akkor mégis honnan jött ez a vírus? A válasz nagyon egyszerű: nem tudjuk. Egyes szakvélemények alapján a denevér egyik koronavírusának mutációjából jött létre. Az újabb kutatások azonban a tobzoska nevű állat koronavírusának mutációját tartják a vírus forrásának. Kezdetben a kígyó koronavírus mutációt tartották valószínűnek, de ez a jelenlegi vizsgálatok szerint kizárható!

Hogyan “koronázódtak” meg az emberek? A vírussal kapcsolatban rengeteg dolog nem tisztázódott még, így ez sem, bár feltételezések itt is akadnak bőven. A legesélyesebb helyszínnek a wuhani élő állat piacot tartották. Ez a feltételezés azért lehetne helytálló, mert a legelső megbetegedések valamiképpen köthetőek voltak a piachoz. Viszont elég ellentmondásos az a tény, hogy a legelső regisztrált koronovírusos beteg Wuhan közelében sem járt. Tehát az eddigi eltelt idő, és a kutatások alapján teljes mértékben cáfolandó  a wuhani piac, és a kígyó evés szerepe a vírus elterjedésében. A másik felvetés, amit valószínűleg kevesebben hallottatok az volt, hogy a Wuhanban található mikrobiológia intézet egyik alkalmazottja véletlenül “kivitte” a vírust. A spekuláció maga is elég vicces, hiszen ez alapján egy kísérlet alatt álló denevér megharapta ezt az alkalmazottat, aki ezáltal fertőződött meg. Ennek valószínűsége eléggé csekély.

COVID-19 és más vírusok kapcsolata: Január végén egyes állítások szerint kapcsolatot véltek felfedezni a SARS-CoV2 valamint a HIV vírus génállománya között. Erre a hírre a kutatók egyből “ráugrottak”, hiszen ha a feltételezés igaz akkor a koronavírust géntechnológiával állították elő. Természetesen a kutatások igazolták, hogy ez abszolút nem helytálló feltételezés, a minimális génállománybeli hasonlóság pedig természetes okokkal magyarázható. 

Ha már ilyen sokat beszéltünk a koronavírusról nézzük meg, hogy milyen hatást is gyakorol az emberi szervezetre. Az emberi szervezetre való hatást kórfejlődéssel tudjuk jellemezni. A kórfejlődés a mai tudásunk alapján még nem teljesen feltérképezett, de nagy általánosságban a következőket tudjuk elmondani: Mint minden vírus a koronavírus is szaporodik, ezt pedig az alsó légutakban teszi meg. Az alsó légutak a hangszálainktól lefelé találhatóak, nevezetesen a gége, a légcső, a hörgőrendszer és a tüdő. Valamint kisebb valószínűséggel de a gyomor bélrendszer sejtjeiben is tud szaporodni, ez egyébként más koronavírus típusoknál gyakori. Ez a feltételezés azért is kezelhető immáron tényként, mert a koronavírust már székletből is kimutatták! A vírus lappangási ideje átlagosan 3 nap. A legrövidebb regisztrált lappangási idő 2 nap volt a leghosszabb pedig 24. A vírus szaporodásakor helyi sejtkárosodást és gyulladást okoz, ezért is van az, hogy a koronavírus influenza szerű tüneteket produkál. Ilyenek például a magas láz, a légszomj, a fejfájás, fáradékonyság, izomfájdalom és hidegrázás. Viszont amiben eltér az influenza tüneteitől az az, hogy felső légúti tüneteket nem produkál, tehát nincs torokfájás, valamint orr váladék termelődés.

A fertőzés kimutatásának egyik módszere a gyakorlati klinikai diagnosztizációban leginkább alkalmazott eljárás a PCR vizsgálat. Ez egyszerűen kifejtve légúti váladék vétel után annak genetikai anyagának elemzése.

Miként lehet halálos a koronavírus? Ennek pontos megfogalmazása tüdőgyulladás kiváltotta akut respirációs distressz szindróma. Ez hétköznapian fogalmazva: fulladás. Természetesen, egészséges tüdővel légcső rendszerrel rendelkező emberek nem fulladnak meg. Az egészséges tüdő felszíne ugyanis normál esetben léghólyagocskákból áll, amelyekhez hajszálerek tapadnak, ezek kapcsolatakor pedig a vér a léghólyagocskákból oxigént vesz fel, és szén-dioxidot ad le, ezt nevezzük légcserének. Viszont ha valaki tüdőgyulladásban szenved az ér és a léghólyagocskák között folyadék (víz, vér) halmozódhat fel, ami az oxigén felvételt és szén-dioxid leadást megnehezíti. Valamint a léghólyagocskákban a gyulladás következtében szintén folyadék halmozódhat fel. Ezek önálló vagy együttes fellépése pedig a nem megfelelő légcserét eredményezi. Ha a gyulladás mértéke kritikussá válik, akkor a normálisan működő léghólyagocskák légcseréje már nem elegendő, ezáltal fulladás következik be.

Mint általában a legtöbb vírusos megbetegedésnél, a szövődmények is okozhatnak halált. Ilyen lehet például a veseelégtelenség, vagy  másodlagos bakteriális fertőzés.

Milyen esélyeink vannak a vírussal szemben? Ezt az adatot, nem tudjuk pontosan megadni, mivel ezt a rátát a koronavírus által megbetegítettek és a betegség következtében elhalálozottak arányából kapjuk meg. Viszont ez eddigi statisztikák alapján a regisztrált fertőzöttek valamivel több, mint 15%-a mutat nagyon súlyos tüneteket. Az elhalálozási ráta kb 2 %. De ez még nem egy véglegesen felállított statisztika, hiszen rengetegen vannak akik hordozzák a vírust, és nem produkálnak tüneteket, vagy nem fordulnak orvoshoz, valamint sokak éppen most állnak koronavírus fertőzés alatt, amelynek a végkimenetelét nem tudjuk megjósolni. A tendencia azt mutatja, hogy új járványok megjelenésekor az elhalálozási arányt túl szokták becsülni, pontosan az előbb említett bizonytalan és nem teljeskörű adatok miatt. Számoljunk a 2%-os halálozási aránnyal. De mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy ha elkapod a koronavírust, akkor 2% a valószínűsége, hogy meghalsz? Ez nem így van, mivel ez egy átlagos érték. Nyilvánvaló, hogy az egészséges, jó fizikumú emberek nagyon valószínűséggel vészelik át a járványt, mint azok, akik életkorukból kifolyólag krónikus betegségben szenvednek, és fizikai állapotuk sem jó. Nézzünk egy példát: Ha 10 ember menekül a puma elől, ebből 9 ember sportoló, a 10. pedig egy törött lábú ember, akkor egyértelmű, hogy az eset a 9 sportoló számára jól végződik. Ha a 10 ember esetét nézzük, akkor az elhalálozási esély 1/10 azaz 10%. Ez is példázza, hogy ez az arány nem azt jelenti, hogy minden ember 10% eséllyel fog megmenekülni az oroszlántól. 

Beszéljünk kicsit a koronavírus terjedéséről. Mint mindenki nyilván te is hallottad, hogy a koronavírus cseppfertőzéssel terjed. Ez azt jelenti, hogy ha pl. valaki a kezébe köhög, majd ezután a villamoson vagy buszon a kapaszkodót megfogja, akkor már terjed is a vírus. Érdekes tény, hogy a köhögésből származó váladék cseppek akár 1-2 méterre is elrepülhetnek, amelyet bárki belélegezhet, majd ezáltal megfertőződik. A koronavírus a nyálkahártyán keresztül is fel tud szívódni! Tehát ha a szemünkbe vagy szánkba nyúlunk, akkor is megfertőződhetünk. Ezek a cseppek ezért is nagy rizikófaktorok, mert használati tárgyakon, így például billentyűzeten telefon kijelzőjén, íróeszközön is jelen lehet, ahol a koronavírus több órán keresztül is életképes és fertőzőképes lehet. Az, hogy milyen felületen mennyi ideig életképes a vírus, pontos információ nem áll rendelkezésünkre, csak korábbi koronavírusok jellemzői alapján állapítható meg. Ez az érték átlagosan 2 órától-több napig terjed. Átlagosságban elmondható, hogy a koronavírus nem szereti a száraz, meleg helyeket, inkább a hideg, nedves helyeket kedveli, ilyen helyeken sokkal tovább életképes. Ugyanez érvényes az influenza vírusra is. Ezért is jellemző, hogy influenza járványok általában “hideg-nyálkás” időszakokban vannak jelen. Az, hogy széklettel a koronavírus hogy, milyen mértékben terjed, pontos információk még nem állnak rendelkezésünkre.

“Miért kell ez a nagy felhajtás?” Ezt a kérdést már számtalanszor, számtalan helyen feltették. Minek ez a felhajtás a koronavírus körül, ha ugyan olyan, mint az influenza, influenza járvány pedig minden télen van, valamint sokkal többen halnak meg ezáltal, mint ahányan eddig koronavírusban elhaláloztak? Fontos tudnunk, hogy az eddigi adatok alapján a COVID-19 kicsit komolyabb az influenzánál. Ezt jól példázza az is, hogy a koronavírus halálozási aránya eddig, kb. 2%, az influenzáé pedig kb. 0,1%. Számszerűsítve 1000 influenzás beteg közül 1 ember hal meg; 1000 koronavírusos betegből pedig 20. Ezek között ha arányokat szeretnénk felállítani elmondhatjuk, hogy a koronavirózis 20x halálosabb, mint az influenza. A másik aggodalomra okot adó dolog a koronavírus terjedési sebessége. Ezt R0 értékkel definiáljuk, amely neve szaporodási ráta vagy ragályossági tényező. Ez egy olyan mutató szám, amely megmutatja, hogy egy beteg átlagosan hány másik embert fertőz meg, nem védett populációban, azaz olyan helyen ahol például nincsenek kórházak. Ha az R0, azaz a ragályossági tényező nagyobb, mint 1, akkor a fertőzés egyre inkább terjed. Azonban, ha a szaporodási ráta 1-nél kisebb, akkor a fertőzés mértéke egyre csökken, majd megszűnik. Az R0 szám influenza esetében kb. 1,3 körül mozog, még a koronavírus esetében 2,5-3,5 közé tehető. Tehát megállapítható, hogy a koronavírus 2x olyan gyorsan terjed, mint az influenza. Most, hogy már tudjuk mi is az R0, vezessünk be egy másik mutatót az Re számot, amely a fertőzés tényleges terjedési sebességét mutatja védett populációban, járványügyi intézkedésekkel együtt.

Hogyan küzdhetünk a vírus ellen? Jelenlegi ismereteink alapján a vírusnak nincs ellenszere. De több olyan szer is létezik, ami önállóan vagy kombináltan hatékony lehet a koronavírus ellen. Ezeket a szereket sikeresen alkalmazták már EBOLA és HIV vírus ellen is. Ezen szerek koronavírus elleni bevetésével a kutatók jelenleg is kísérleteznek. Azonban a jelenlegi tudásunk alapján az orvosok csak tüneti enyhítő kezeléseket tudnak alkalmazni. Nagyon fontos tisztázni, hogy ANTIBIOTIKUMOK nem hatásosak a vírusok ellen. Előfordulhat azonban, hogy egyes betegeket mégis kezelnek antibiotikummal, azonban ezt nem azért teszik, mert a koronavírus ellen hatékony, hanem azért, hogy a szövődményeket, mint például másodlagos bakteriális fertőzést megelőzzék. Az influenzával ellentétben VÉDŐOLTÁS sem létezik.
Azért, hogy a koronavírus terjedését csökkentsék, hatósági intézkedéseket is hozhatnak. Ilyen intézkedés például a KARANTÉN bevezetése. Ez történt Olaszországban is. De ahol nincs karantén, a közlekedési csomópontokon, mint például pályaudvarok, repülőterek, amelyek a vírus terjedésének gócpontjai lehetnek, megpróbálják kiszűrni a tüneteket produkáló embereket, ezzel is a beteg mozgásokat gátolva. 

Hogyan védekezhetünk mi magunk a vírusok ellen? A személyes védelem kapcsán az általános higiéniai teendőket kell szem előtt tartanunk. Ha lehet kerüljük a tömeget, amennyiben megoldható tartsunk minimum egy méter távolságot más emberektől. Mossunk rendszeresen kezet szélesspektrumú (vírus-, baktérium-, gombaölő és szaporodást gátló) szappannal, minimum 20 másodpercen keresztül. Pluszban hazsnálhatunk még kézfertőtlenítő készítményeket is. Most pedig válaszolnék egy sokak által feltett kérdésre! Hogyan védhet meg minket az orvosi maszk, ha a koronavírus 100 nanométeres nagyságú a maszk szövése pedig nem ilyen sűrű. A válasz egyszerű: nem magát a vírust állítja meg, hanem annak utazó közegét a cseppeket. Ezek a cseppek pedig sokkal nagyobbak mint maga a kórokozó. Orvosi maszk viselése mindenkinek javasolt, azonban elsősorban beteg emberek számára javallott, hogy ne fertőzze tovább a környezetét. Fontos, ha bármilyen légúti megbetegedést tapasztalunk azonnal forduljunk orvoshoz! Valamint, ha beteg vagy, akkor kerüld a tömegközlekedést, amennyiben ezt meg tudod oldani. Ha köhögnöd, vagy tüsszentened kell, akkor azt ne a tenyeredbe tedd, hanem zsebkendőbe. 

Egyenlőre nincs információnk arról, hogy állatokra, például kutyára, macskára, hörcsögre átterjedt a vírus. A kínából rendelt áruk nem minősülnek veszélyesnek, hiszen a szállítási idő 1-2 hónap, a koronavírus pedig élő szövet nélkül nem életképes pár napnál tovább. 

Végezetül levonva a konklúziót, elmondhatjuk, hogy valószínűleg nem ez a vírus amely az emberiség vesztét fogja okozni, azonban hatalmas károkat tud okozni világszinten a gazdaság, az egészségügy és egyéb más területeken is. Olyan mértékben túlterhelődhet az egészségügy, hogy az nem lesz fenntartható. A szükséges járványügyi intézkedések miatt összeomlik a gazdaság, vagy a kereskedelem, a turizmus, ezáltal a megélhetés válhat instabillá. Pontosan ezért kell ilyen komolyan vennünk ezt a vírust! 

Miben tudunk MI SEGÍTENI? 

Szakemberünk készített egy dokumentációt, amely a “Vírusok elleni speciális takarítási és higiénés utasításokat tartalmazza”. Amennyiben ezen dokumentáció oktatását az ügyvezető vállalja az alkalmazottak részére, kap egy NYOMTATVÁNYT amelyet a vállalkozás kirakatában elhelyezhet, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy a hely vírus védekezésének a szempontjából biztonságos legyen.

Ez MARKETING célzattal is felhasználható, az esetleges lemondások, vagy egy nagyobb vendég állomány bevonzásához ebben a koronavírusos időszakban.

Amennyiben Ön is szeretné megvédeni vállalkozását, hívjon bizalommal:

06209648811 vagy 06304055113 számon

Dr. Gődény válaszol: https://www.youtube.com/watch?v=sO5t7sK3XfQ

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

1 + 13 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk