Italdiszkont nyitás feltételei 2024

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 4 minutes

Italdiszkont nyitás feltételei 2024

Az itt leírtakban mind tudunk segíteni, ha bármi kérdésed van írj bátran!

Csináltam neked egy gyors listát, ha nem akarsz sokat olvasni. A lista után kifejtem részletesen, hogy mi miért kell az italdiszkont nyitási feltételei teljesüléséhez. A lista magában nem lesz elég, érdemes velünk konzultálni, mert még több hasznos információval tudunk majd ellátni.

 1. Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység (Önkormányzati regisztráció)
 2. Kell wc? (befogadónyilatkozat)
  1. Személyzeti wc
 3. Kell öltöző
 4. Kell pénztárgép
 5. Munkahelyi kockázatelemzés
 6. Kémiai kockázatelemzés
 7. Veszélyes anyag bejelentés
 8. Üzemorvos
 9. Egyéni védőeszközök juttatásának rendje
 10. Érintésvédelmi minősítő irat | Érintésvédelmi felülvizsgálat | Érintésvédelmi dokumentáció
 11. Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat | Erősáramú berendezések felülvizsgálata | Tűzvédelmi minősítő irat
 12. Haccp élelmiszer biztonsági kézikönyv
 13. Önellenörzési terv
 14. Tűzvédelmi szabályzat
 15. Tűzvédelmi oktatás
 16. Munkavédelmi oktatás
 17. Mentőláda
 18. Tűzvédelmi készülék
 19. Táblák kihelyezése
  1. Kijárat
  2. Tűzvédelmi készülék jelzése
  3. Mentőláda jelzése
  4. Tűzeseti főkapcsoló jelzése
  5. Segélyhívó számok
  6. Gázfőelzáró jelzése
  7. Polcok teherbírásának jelzése
 20. Egyéb dolgok, amiket ki kell helyezni: Vendégkönyv, pénztárgép száma

Kell engedély az alkohol forgalmazáshoz?

Nem kell külön engedély, mert ezt csak be kell jelenteni az önkormányzatnak. Ezt sokan úgy hívják, hogy működéi engedély, de ez valójában csak bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység. Ez azt jelenti és az a különbség, hogy míg a működési engedélyt valaki eldönti, hogy megadja e vagy sem a bejelentéskötelesség csak bejelentést von maga után. Fontos tudni, hogy azért meg kell felelni más előírásoknak. Úgynevezett utólagos ellenőrzést alkalmaz az ilyen típusú vállalkozásoknál a kialakított rendszer, ami azt jelenti, hogy ha bejelented a különböző hatóságoknak szól az önkormányzat, pontosabban a jegyző és azoknak ki kellene menniük 30 napon belül. Ez a tapasztalataim szerint nem mindig sikerül, de mindenképp kimennek.

Kell wc a személyzetnek vagy a vendégeknek?

Hát az élelmiszeres vállalkozásoknál, a vendégeknek 10 fő felett kell de egy bolti kereskedelemben nem kötelező ilyen szolgáltatást nyújtani. A kollégáknak szükséges wc, mert az alkoholos termékek élelmiszernek minősülnek és minden élelmiszeres vállalkozásba a személyzetnek kell wc, ha nem lehet megoldani, mert olyan kicsi a hely vagy eleve nem rendelkezik wc-vel, akkor egy úgynevezett befogadó nyilatkozatot kell kötni egy közeli bolttal vagy ahol van wc-zési lehetőség.

Szükség van személyzeti öltözőre?

Igen. Az előző pontból kiindulva, de ugye ezt lehet befogadó nyilatkozattal is helyettesíteni.

Szükség van pénztárgépre?

Minden kereskedelemben! A pénztárgép kódját jól látható helyre ki is kell tenni.

Munkavédelem

El kell döntened az elején, hogy egyedül akarsz e dolgozni vagy sem, azt tudnod kell, hogy ha nem akkor szükséged lesz egy munkahelyi kockázatelemzésre és egy kémiai kockázatelemzésre is. Az egyiket a 1993 évi munkavédelmi törvény írja elő a másikat a 2000.évi kémiai biztonsági törvény. Úgy képzeld el, mint a munkavédelmi szabályzatot de azt már 2014 óta nem kötelező egy az egyik munkavédelmi szakemberünk az ilyen munkavégzéssel kapcsolatos veszélyeket értékeli ki ezért is hívják kockázatértékelésnek.

Takarítószerek

Ezeket az anyagokat egy elzárt helyre kell tenni és feliratozni kell a helyét egy „Takarítószer tároló” vagy „Veszélyes anyag tároló” felirattal. Ezeket az anygaokat be kell jelenteni az NNK-nak a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (RÉGI ÁNTSZ) egy un OSZIR rendszeren keresztül, ami igen bonyolult de ezt szívesen levesszük a válladról. Ennek van egy 7800 forintos illetéke, amit a telephelynek megfelelő népegészségügyi főosztály részére el kell utalni.

Üzemorvos

Minden vállalkozásba a munkavállalóknak biztosítani kell egy orvosi vizsgálatot munkakezdés előtt. Ezt üzemorvosnak hívjuk még akkor is, ha nem üzemet nyitsz, hanem egy italdiszkontot.

Egyéni védőeszközök juttatásának rendje

Ez a te vállalkozásoddal kapcsolatban formális de szükséges, mert előírja a 1993. évi munkavédelmi törvény és a lényege, hogy az alkalmazottaid számára a megfelelő előírással rendelkező munkavédelmi eszközöket adnod kell. Ilyen pl. a munkacipő. Most gondolj bele, ha pakolja a karton söröket és egy a lábára esik, neked nem lesz alkalmazottad aki dolgozna neki meg lesz egy zúzódott vagy törött lába. Nem mellesleg ezeket a védőeszközöket papíron kell, hogy kiadd, hogy te is le legyél védve egy munkahelyi baleset kapcsán.

Villamos biztonság

Teljesen mindegy, hogy bérled a helyet vagy sajátod, ha elkezd ott egy cég működni az esetben egy érintésvédelmi és egy tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálatnak kell lennie. Ez azért kell, hogy semmi se tudjon életveszélyesen megrázni, illetve ne legyen tűzveszélyes a hely. A listában több megnevezést is találsz, mind ugyan azt jelenti. FONTOS!!!!! A helyen kell lenni egy FI-relének és egy tűzeseti főkapcsolónak. Ezt egyébként nem akármilyen szakemberek készíthetik el. Csak olyanok, akik a villanyszerelési szakmában már több évet töltöttek el és elmentek külön vizsgázni, hogy felülvizsgálhassák ezeket a rendszereket. A mi szakembereinknek megvan minden ilyen érvényes jogosultsága.

HACCP kézikönyv, HACCP rendszer

Mivel alkoholok és az üdítők is élelmiszernek minősülnek szükség van HACCP rendszerre, amit egy kézikönyv formájában tudsz tőlünk megkapni. Természetesen az italdiszkontokban nem csak ezeket forgalmazzák hanem rágcsákat és édességeket is, a rendszer a helyes tárolásról, szavatossági időről, személyi higiéniáról szól. Ezt a NÉBIH ellenőrzi. Érdemes elgondolkodni, hogy kávét szeretnél e forgalmazni, mert ahhoz külön tejes hűtő kell és kézmosási lehetőség. Eldobható pohárban olyan kávégéppel ahol egy alvállalkozó hozza az alapanyagokat, nem kell. Ha saját a géped, akkor viszont kell.

Tűzvédelem

Tűzvédelmi szabályzat 5 fő bejelentett vagy alkalmilag bejelentett alkalmazottól kell beleértve az ügyvezetőt is, ha dolgozik a cégében. Illetve akkor kell, ha egyidejűleg 300 liter égetett szesz van a boltban, mivel ez tűzveszélyes anyagnak számíthat.

Tűzoltó készülék mindenképpen kell, ha többszintes a helyiség, akkor minden szintre. Pl. ha van galéria, akkor oda is,mert ha tűz üt ki, az esetben mire felviszed a poroltót vagy éppenséggel lehozod, gyorsan elterjedhet a tűz, így minden egyes másodperc számít. A tűzvédelmi készülékeket egyébként évente felül kell vizsgáltatni egy tűzvédelmi készülékekre szakosodott szakemberrel.

Egy jó tanács, a poroltót ne dugd el, már régóta csinálom ezt a szakmát a vásárlók vagy gyerekeik nem fognak vele játszani, illetve a katasztrófavédelem se díjazza, hanem bünteti, ha nem a jelölés alatt van. Ha pedig azzal fogod kitámasztani az ajtót, kiakasztod őket és már írják is a csekket!

Tűzvédelmi oktatás, Munkavédelmi oktatás

Ez akkor is kötelező, ha csak egyedül vagy, de ha vannak munkatársaid, akkor meg végképp. Szerencsére nálunk ezt meg lehet oldani online és 2 fő erejéig az első évben még ingyenes is. Szóval nem érdemes ezzel játszani, mert 100 000 forint a bírság csak a katasztrófavédelem felől, ah ez nincs meg. A munkavédelmi oktatásra pedig az vonatkozik, hogy el se kezdhetné valaki a munkát, ha nem vett részt ilyenen! NA DE ha már vettél részt ilyen oktatáson és azt érezted, hogy öngyilkos lennél, mert annyira unalmas volt a minket szeretni fogod és még fogadnék is benne, mert max 25 perc alatt elvégezhető, teljesen online van és kihagytam belőle minden törvényt csak a lényeget mutatjuk be animált videókban.

Mentőláda

Egy úgynevezett Üzemi I-es mentőládára lesz szükséged és azért nem jó, ami a kocsidba van, mert az B kategóriás mentőláda, ami ÚTI balesetekre van összetéve, ez pedig MUNKAHELYI balesetekre. A szavatossági ideje 2 év és jelölni kell, hogy hol található, hogy a munkatársad könnyen megtalálja akárcsak a tűzoltó készüléket.

 

 

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

3 + 7 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk