Jelentkezz
konzultációra
Egy gyors listát is készítettünk neked, hogy ha már mindennel megvagy, csak rá kelljen pillantanod és nyugtáznod, hogy mi mindennel vagy már kész.
A húsbolt üzemeltetése élelmiszeripari tevékenységnek minősül, ezért több hivatalos engedély és bejelentés szükséges. Az alábbi lépéseket kell megtenned:
Vállalkozás alapítása: Legelőször el kell indítanod egy egyéni vállalkozást vagy gazdasági társaságot. Ehhez szükséged lesz egy adószámra és vállalkozói bankszámlára is, de valószínűleg ezen már túl is vagy.
Telephely engedélyeztetése: A húsboltot az illetékes önkormányzatnál kell bejelenteni, tehát ahol meg szeretnéd nyitni a boltodat. Ha rendelkezel ügyfélkapus regisztrációval, akkor ezt könnyedén megteheted a https://epapir.gov.hu/ oldalon. Ha még nem regisztráltál ilyen azonosítót, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy tedd meg minél előbb, hiszen a vállalkozásod során többször lesz rá szükséged. Sokkal kényelmesebb, gyorsabb ügyintézést biztosít számodra.
NÉBIH engedély: Mivel élelmiszeripari termékekkel dolgozol, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) engedélyére is szükséged lesz.
HACCP rendszer bevezetése: A HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) rendszer alkalmazása kötelező az élelmiszerbiztonság érdekében, de erről egy későbbi pontban részletesebben fogunk írni.
NAV bejelentés: Mivel kereskedelmet fogsz végezni, így a pénztárgép használata kötelező, és azt be is kell jelentened a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV).
Jelentkezz online tanácsadásra!
Egy húsboltnak számos műszaki és higiéniai feltételnek kell megfelelnie. Ezek közé tartozik:
A húsboltban a munkavállalók és a vásárlók biztonsága érdekében a következő feltételeket kell teljesíteni:
Foglalkozás-egészségügyi vizsgálat: Minden alkalmazott köteles rendszeres orvosi ellenőrzésen részt venni.
Munkahelyi kockázatelemzés: Már a boltod megnyitása elején érdemes átgondolnod, hogy egyedül szeretnéd-e vinni az egészet, vagy lesz-e alkalmazottad, akár átmenetileg is. Ebbe az is beletartozik, ha egy-két órára kérsz segítséget, vagy ha mondjuk a családtagod segít be neked. Utóbbi esetekben szükséged lesz a munkahelyi kockázatelemzésre, ami a munkaterület felmérését jelenti erre specializálódott szakember által. A biztonságos munkavégzéshez fog ő javaslatokat adni, például, húsbolt lévén éles késekkel fogtok dolgozni, így elengedhetetlen, hogy minden eszköz biztonságosan legyen tárolva, és javasolhat munkavédelmi kesztyűt, kötényt vagy egyéb felszerelést is.
Kémiai kockázatelemzés: Ez mindenképpen szükséges, függetlenül az alkalmazottak számától. Tekintettel arra, hogy élelmiszerrel fogsz kereskedni, így a tisztítószerek terén is meg van a kezed kötve, hiszen nem mindegy, hogy milyen tisztítószereket használsz a higiénikus munkakörnyezet érdekében. Ha esküszöl a bio termékekre, akkor itt most el kell, hogy szomorítsalak, mert itt nem használhatod ezeket, mert nem tartalmaznak annyi fertőtlenítő anyagot, mint amennyit a hatóság elfogad. Szóval, meghatározott tisztítószereket használhatsz csak, amik viszont veszélyes anyagnak minősülnek, és be kell jelenteni őket az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) felé. Ha nem szívesen vacakolnál ezzel, akkor tudunk ebben segíteni neked!
Még nem találkoztál a HACCP-vel? Semmi gond! Ez a kötelező minőségbiztosítási rendszer garantálja, hogy az élelmiszerek biztonságosan kerüljenek a fogyasztókhoz – az alapanyagoktól egészen a tálalásig. Húsboltodban ez azt jelenti, hogy a hústermékek és a tojás (ha fogsz tartani), megfelelő nyomon követése, tárolása és hőkezelése biztosítva legyen egészen a beszerzéstől a fogyasztásig.
A HACCP nemcsak egy kötelező dokumentációs papírhalom, hanem egy rád szabott rendszer, amely biztosítja a megfelelő tárolást, nyomon követést és segít a higiéniai előírások betartásában, hogy elkerüld az élelmiszerbiztonsági kockázatokat.
Ha csak egy tanácsot is megfogadsz tőlünk, akkor az legyen ez: ne dőlj be az internetről letöltött sablonoknak! A hatóságok csak a szakember által készített hivatalos dokumentációt fogadják el! Súlyosan megütheted a bokád, ha ezt elmismásolod.
Kollegáink ebben is szívesen segítenek neked, hogy ezzel se kelljen bajlódnod.
A NÉBIH a FELIR számot is kérni fogja tőled, amely minden élelmiszerrel foglalkozó vállalkozás számára kötelező. Ez biztosítja, hogy a hatóságok és a fogyasztók is ellenőrizhessék, vállalkozásod megfelel-e a jogszabályoknak.
Jelentkezz online tanácsadásra!
Egy húsbolt esetében különösen fontos az elektromos berendezések és a hűtőgépek biztonságos működtetése:
Érintésvédelmi minősítő okirat szükséges, amelyet szakembernek kell kiállítania. Ilyenkor átvizsgálásra kerül minden elektromos hálózat, és így elkerülhetőek a későbbi, elektromos hibákból eredő károk, balesetek. Ugye te sem szeretnéd, hogy elromoljanak a hűtőberendezéseid és emiatt a teljes húsállományod a kukában végezze?
Rendszeres ellenőrzések: A boltodban található erősáramú berendezéseket évente felül is kell vizsgáltatni. A technikai előírások között az elektromos rendszer biztonságossága kiemelt jelentőséggel bír és nem elég egyszer letudni annak vizsgálatát.
A tűzvédelmi szabályok betartása nem csak jogszabályi kötelezettség, hanem a vásárlók és az alkalmazottak biztonsága miatt is elengedhetetlen.
Ne feledd az alábbiakat sem:
Ha bármi kérdésed van nyugodtan fordulj hozzánk!
Jelentkezz online konzultációra! KATT IDE!
Jelentkezz
online
konzultációra!