Hamburgerező nyitás feltételei 2024

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 4 minutes

Ha hamburgerező nyitás feltételei 2024 izgatják a fantáziád, a legjobb helyen jársz. Összeállítottam neked egy rapid listát, hogy könnyebben átlásd, hogy mi kell hozzá. A cikk második részében pedig részletezni fogom mi miért fog kelleni. Ha kérdésed adódik nyugodtan írj nekünk, vagy hívj, hisz ezzel foglalkozunk. Ne feledd, hogy tudsz tőlünk kérni ingyenes online konzultációt is.

 1. Működési engedély / Bejelentéskötele kereskedelmi tevékenység
 2. Kell wc (vagy befogadónyilatkozat)
  1. Vendég wc
  2. Személyzeti wc
 3. Kell öltöző
 4. Kell pénztárgép
 5. Üzemorvos
 6. Munkahelyi kockázatelemzés
 7. Kémiai kockázatelemzés
 8. Veszélyes anyag bejelentés
 9. Egyéni védőeszközök juttatásának rendje
  1. Üzemorvos
 10. Érintésvédelmi minősítő irat | Érintésvédelmi felülvizsgálat
 11. Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat | Erősáramú berendezések felülvizsgálata | Tűzvédelmi minősítő irat
 12. Haccp élelmiszer biztonsági kézikönyv
  1. Megfelelő elszívás
 13. Allergén anyag táblázat
 14. Önellenörzési terv
 15. Tűzvédelmi szabályzat
 16. Tűzvédelmi oktatás
 17. Munkavédelmi oktatás
 18. Mentőláda
 19. Tűzvédelmi készülék (Poroltó)
 20. Táblák kihelyezése
  1. Kijárat
  2. Tűzvédelmi készülék jelzése
  3. Mentőláda jelzése
  4. Tűzeseti főkapcsoló jelzése
  5. Segélyhívó számok
  6. Gázfőelzáró jelzése
  7. Polcok teherbírásának jelzése
 21. Egyéb dolgok, amiket ki kell helyezni: Vendégkönyv, pénztárgép száma, forró felület

Ki adja meg a működési engedélyt?

Senki, mert ehhez a tevékenységhez nem működési engedély kell, hanem szimpla bejelentési kötelezettség az önkormányzat felé. A kettő közt az a különbség, hogy míg a működési engedélyt valaki eldönti, hogy megkapod-e vagy sem addig a bejelentés köteles tevékenységet nem döntik el, hanem automatikusan jár, de a törvényeknek ettől függetlenül meg kell felelni. Ez úgy néz ki, hogy az önkormányzathoz egy kiadványt be kell adni az epapir.gov.hu oldalon és elküldeni annak a település kereskedelmi osztályának ahol nyitni szeretnél. A bejegyzés után a jegyző értesíti a hatóságokat és utólag ellenőrizni fognak így is úgy is. Ezért is jó, ha van egy szakember, aki rutinos és elmond neked mindent vagy gyakran olvasod a megvédelek.hu-t 🙂

Kell hozzá végzettség?

Kérdezik ezt sokan, mert sok mindenki akar nyitni manapság úgy, hogy beleteszi a pénzét és szerelemprojektként valahonnan ellesve szeretne alkotni. Ez szép és nemes de az élelmiszeres vállalkozásoknak általában fontos betartandó szabályai és rutinjai vannak, hogy ne mérgezd meg a vendégeidet. A hatályos jogszabályok kérik, hogy legyen végzettséged, de ha ezzel nem is rendelkezel, akkor fel kell venned valakit, akinek van végzettsége.

Wc / Öltöző

Egy élelmiszeres vállalkozásban VENDÉGEK részére 10 főig 1 kell vendég wc-t biztosítani, HA ülőhelyet biztosítasz nekik. Azaz ha csak olyan a hely, hogy valaki bemegy és max könyöklő van, akkor nem kell. Viszont a személyzetnek kötelező és egy olyan hely is ahol letudják tenni a koszos utcai ruhájukat, így öltöző is szükséges. Nem csinálhatja ugyan abban az ételt, amiben az utcán jön megy az esetleges fertőzésveszély miatt.

Üzemorvos

Ne tévesszen meg a név, nem csak azoknak kell, akiknek üzemük van. Ezt hívják foglalkoztatás egészségügyi vizsgálatnak is. A lényeg, hogy aki a helységben dolgozik évente egyszer el kell küldened orvoshoz és meg kell szereznie az e.ü. kis könyvet. Ez nélkül nem is dolgozhatna.

Hamburgerező nyitás feltételei 2024 -ben fontos eleme a tisztítószerek

Na ez egy fontos téma, mert ezzel több dolog is van, amit tudnod kell. Elsősorban azt, hogy ahol étel készül nem tudsz akármilyen tisztítószerrel takarítani. A hamburger készítés, főleg, hogy pénzért adod közétkeztetésnek minősül. A köz szó, nem azt jelenti, hogy tömegeknek csinálod, hanem azt, hogy nyereségért cserébe csinálsz másoknak finom harapnivalót. Oda akárki bemehet. Épp ezért szükséges, hogy olyan tisztítószereket használj, ami kellően fertőtlenít, és azt nem nagyon lehet megoldani bio termékekkel. Ezzel kapcsolatban egyébként atisztitoszeres.hu stratégiai partnerem ajánlanám szívesen, mert profi, korrektek és még jó fejek is.

Ezeket a veszélyes anyagokat külön kijelölt helyen a „Tisztítószer tároló”-ban vagy a „Veszélyes anyag tároló”-ban tarthatod, hogy ne keveredjen az alapanyagokkal. Továbbá a Nemzeti Népegészségügyi Központ részére, amit régen úgy hívtak, hogy ÁNTSZ még régebben meg, hogy KÖJÁL le kell ezeket az anyagokat jelenteni egy végtelen bonyolult rendszerben. Természetesen ebben segítünk.

Végezetül, munkavédelmi vonatkozása is van a dolognak, mert ha van alkalmazottad, ha nincs kémiai kockázatelemzést kell róla csinálni. Ezt te nem tudod megcsinálni, hanem csak olyan cégek csinálhatják meg mint a megvédelek.hu, mert munkatársunknak megvan a megfelelő végzettsége hozzá.

Munkavédelem

Na ez nem azt jelenti, hogy meg kell védeni a munkát, hanem azt, hogy neked mint munka adónak és a munkavállalónak milyen kötelezettségei vannak, hogy ne történjen baleset. Szükséged lesz egy munkahelyi kockázatelemzés nevű dokumentumra, amiben a munkával kapcsolatos veszélyek vannak, Ezt is csak szakember készítheti el. Szükséges adnod úgynevezett egyéni védőeszközöket is, amit szintén egy munkavédelmi szakember írhat elő pl.: takarításhoz. Na de itt még ezzel nincs vége, mert munkavédelmi oktatás mindenkinek kötelező, aki ott dolgozik, ha te fogsz egyedül dolgozni, még neked is. Erre van egy online munkavédelmi oktatás rendszer, amit könnyű használni és csak a lényeget adja át. Erről olvashatsz majd a főoldalon, ráadásul az első évben 2 fő erejéig még ingyen is adjuk.

Villamos biztonság

Teljesen mindegy, hogy bérled a helyet vagy sajátod, érintésvédelmi dokumentáció és tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat kell, hogy legyen a fiókban. Ezeknek az a lényege, hogy semmi se rázzon meg és ne gyulladjon ki az elektromos hálózat. Nem is hinnéd, de a tűzesetek nagy része épp ebből keletkezik.

HACCP | Allergén anyagok | szagelszívás

A hamburgerező nyitás feltételei 2024 -ben is, hogy legyen HACCP kézikönyved, amit magyarosan élelmiszer biztonsági kézikönyvnek is hívhatunk. Ez azt írja le rád szabva, hogy amit csinálsz, hogyan kell a törvényeknek megfelelően higiénikusan csinálni. Ezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági hivatal ellenőrzik azaz a NÉBIH. Ezt már 2004 óta kéri a hatóság és nem csak tőled.
Fontos tudnod, ha már konkrétan az élelmiszerkészítés résznél tartunk, hogy a burgerekben használt allergéneket fel kell tüntetni az étlapon és meg kell oldani a szegelszívást is, aminek az az alapfeltétele, hogy ha sűrűn lakott részen akarsz nyitni, akkor a tető fölé kell kivezetni, hogy a lakók mindennapjait ne károsítsd azzal, hogy bármit kimosnak hamburger „illatú” lesz mindenük vagy akár az egész lakásuk. Ha ez nem megoldható, létezik UV technológiás szagtalanítás is, amit ugyan lehet az utcára vezetni de ez nagyon gondos tervezést igényel. Az elszívóban keletkezett zsírt pedig 6 havonta tisztítani kell a Katasztrófavédelem (Tűzoltóság) előírása szerint.

FELIR számot is kell igényelned, ami minden idehaza működő élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásnak kötelező.

2022-től pedig vendéglátó szoftver is kötelező, ezt az önkormányzati regisztrációkor kérik is!

Tűzvédelem

Tűzvédelmi szabályzattal csak akkor kell rendelkezned, ha 5 bejelentett alkalmazottad van veled együtt, ha ott dolgozol vagy a hely befogadóképessége 50 főt eléri, ekkor már úgynevezett kiürítés számítást is kell csinálni.

Tűzoltó eszközöknek kötelező lennie mint pl.: a Poroltó erről azt kell tudni, hogy falra nem kell szerelni de sugárzóhő közelébe nem szabad tenni és a jelölés alatt kell tartani. Ajtókitámasztónak használni, büntetés veszélyes, ha érted mire gondolok 🙂
Ha a helyiség több szintes, mert van mondjuk galéria vagy pince, akkor  oda is kell. Mi általában a 6 kilós ABC sztenderd kiszerelést szoktuk javasolni, mert azzal, ha nincs nagy baj, minden tűzesetet meg lehet oldani.

Tűzvédelmi oktatás is kötelező, ami nálunk online van egybekötve a munkavédelmi oktatással, mint azt fentebb leírtam. Online, könnyű, egyszerű használni és 2 fő erejéig az első évben még ingyen is adjuk neked.

A hamburgerező nyitás feltételei 2024 -ben lévő kötelező elemeit leírtam neked, remélem tudtam segíteni de még biztos van kérdésed, így szólj, ha tudunk segíteni, erre van az üzletnyitási tanácsadásunk. A fent leírtak mindegyikét tudjuk szolgáltatni.

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

15 + 4 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk