Gyros nyitás feltételei 2024

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 5 minutes

 

Ki ne vágyna egy jól termelő gyros-osra? Akik jól csinálják csak úgy áll a sor a gyorsan elkészíthető jó profittal rendelkező ételbárnál. A Gyros nyitás feltételei 2024 cikk azért készült el, hogy könnyen és egyszerűen átlásd, hogy minek is kell megfelelni hatóságok felé.

 

Itt egy gyors lista, ami szükséges, de aztán a cikk másik részében kirészletezem az itt felsorolt pontokat. Érdemes lesz majd végigolvasni, mert vannak információk, amik csak ott derülnek ki, hogy milyen szituációban is kell ez számodra.

 1. Működési engedély / Bejelentéskötele kereskedelmi tevékenység
 2. Kell wc (vagy befogadónyilatkozat)
  1. Vendég wc
  2. Személyzeti wc
 3. Kell öltöző
 4. Kell pénztárgép
 5. Üzemorvos
 6. Munkahelyi kockázatelemzés
 7. Kémiai kockázatelemzés
 8. Veszélyes anyag bejelentés
 9. Egyéni védőeszközök juttatásának rendje
 10. Érintésvédelmi minősítő irat | Érintésvédelmi felülvizsgálat
 11. Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat | Erősáramú berendezések felülvizsgálata | Tűzvédelmi minősítő irat
 12. Haccp élelmiszer biztonsági kézikönyv
 13. Allergén anyag táblázat
 14. Önellenörzési terv
 15. Szagelszívás
 16. Tűzvédelmi szabályzat
 17. Kiürítés számítás
 18. Tűzvédelmi oktatás
 19. Munkavédelmi oktatás
 20. Mentőláda
 21. Tűzvédelmi készülék (Poroltó)
 22. Táblák kihelyezése
  1. Kijárat
  2. Tűzvédelmi készülék jelzése
  3. Mentőláda jelzése
  4. Tűzeseti főkapcsoló jelzése
  5. Segélyhívó számok
  6. Gázfőelzáró jelzése
  7. Polcok teherbírásának jelzése
 23. Egyéb dolgok, amiket ki kell helyezni: Vendégkönyv, pénztárgép száma, forró felület
 24. Vendéglátosoknak kötelező NTAK regisztráció
 25. Élelmiszeres vállalkozóknak kötelező FELIR szám

Működési engedély / Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység

Na itt van az első tévhit, mert sokan azt hiszik, hogy működési engedélyre van szüksége. Pedig nem. A Gyros nyitás feltételei 2024 az, hogy csak be kell jelenteni az önkormányzatnak ezt a tevékenységet. Ezért is hívják úgy, hogy bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység.
Ezt egy online felületen kell bejelenteni egy adatlap segítségével és bizonyos egyéb dokumentumok csatolásával.

 

Személyzeti wc / Vendég wc

A személyzet számára mindenképp kell wczési lehetőség. Ha esetleg egy pavilonba van az étterem, akkor egy befogadónyilatkozatot kell kötnöd egy olyan hellyel, ahova eltudnak menni a kollégáid vag te magad wc-re. Ugyan ez a helyzet az öltözővel kapcsolatban is.

Vendégek számára 10 főig 1 wc-t kell biztosítani de csak akkor ha biztosítunk nekik ülési lehetőséget.

 

Üzemorvos, ami nem csak egy papír

Minden munkaadónak kötelező elküldeni az embereit egy üzemorvoshoz és ez a vendéglátás területén különösen fontos, hogy kiderüljön, hogy nincs a munkatársnak fertőző betegsége vagy egyáltalán alkalmas a munkára.

Minden cégnek szüksége van egy úgynevezett üzemorvosi szerződés, ahova küldöd az embereket majd. Ennek csak a neve üzemorvos a valóságban ez foglalkozás egészségügyi orvos.

Erre találhatsz a stratégiai partnerek menüpontban partnert.

 

Munkahelyi kockázatelemzés | Kémiai kockázatelemzés

A munkahelyi kockázatelemzés nevű munkavédelmi dokumentáció csak azoknak kell, akinek van minimum egy fő bejelentett VAGY alkalmilag bejelentett alkalmazott. Azaz, ha valakit napi szinten egyszerűsített bejelentéssel is alkalmazol akkor is kell.
Ezt a dokumentumot a munkavédelmi hivatal ellenőrzi és a munkavédelmi veszélyekről szól.
Ezt az 1991. évi munkatörvény írja elő.

A kémiai kockázatelemzés pedig akkor kell, ha használtok vegyszereket, veszélyes anyagokat, ami általában a takarítószereket jelenti. Ezt a 2000. évi kémiai biztonságról szóló törvény írja elő.

 

Veszélyes anyag bejelentés | Tevékenység bejelentés | NNK | ÁNTSZ

Az ÁNTSZ már nem létezik, most már az NNK van helyette, ami a Nemzeti Népegészségügyi Központot jelenti. Feltétlen veszélyes anyag bejelentés sincs, hanem úgynevezett tevékenység bejelenés, ami viszont kötelező és ott kell megadni a veszélyes anyagokat.

Ezt egy szuper bonyolult állami rendszerbe, na ehhez sok szerencsét nekünk is legalább 4 óra volt, mire megoldottuk de manapság már azért már egy fokkal könnyebb. Ne feledd, a megvédelek.hu segít, ezért is íródott ez a cikk!

Villamos biztonság | Villamos felülvizsgálatok

Egy étteremben a legtöbb felület inox, mert az jól tisztítható, fertőtleníthető. Az inox felület fém így könnyen kerülhet áram alá. Egyszer egy étterembe kimenve volt egy U alakú konyha középen egy főzősziget. Amikor kiment a munkatársam a főzőszigetbe betolt pultmagas hűtő 220-as kábele elvágódott és ezért áram alá helyzete az egész főzőszigetet. Mivel mindenkin gumitalpú cipő volt ezért csak olykor csípett a sziget de nem rázott meg senkit komolyabban. De ha valaki a az U alakú konyhapulthoz és a főzőszigethez nyúlt volna egyszerre valamilyen okból kifolyólag, akkor már sajnos halálosan is megüthette volna az áram. Na ezért is kell többek között érintésvédelmi minősítő irat vagy érintésvédelmi dokumentáció. Az áram nem játék! Ezt a munkavédelmi hivatal ellenőrzi.

Mint láttad a fenti listában a tűzvédelmi minősítő iratnak több neve is van. Pl.: Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat, amit a Katasztrófavédelem ellenőriz és ezt vizsgálja, hogy ne tudjon kigyulladni az ottani elektromos hálózat.

Fontos tudnod, hogy akár bérled a helyet vagy akár sajátod, ha egy cég elkezdi a működését egy helyen, ez alatt a foodtruck-ot is lehet érteni. Szükségesek, kötelezőek ezek a felülvizsgálatok.
Ebben állnak a szakembereink rendelkezésedre.

Gyros nyitás feltételei 2024 alapköve: HACCP könyv | HACCP napló | HACCP rendszer

Na itt sok dolog van, amit el kell dönteni és érdemes jelentkezni a konzultációnkra. Pl.: az, hogy nem mindegy, hogy egy pavilonból árusítotok valamit vagy beülős étteremben vagy épületben de csak kiadó ablakon történik a kiszolgálás.

Lényegében annyit, hogy mindenhol kell legalább egy kézmosó, ahol csináljátok a gyrost, de az már nem mindegy, hogy hol csináljátok a húst, mert pavilonba csak rendelni tudjátok, ahol nincs húselőkészítő.

HACCP minden fajta egységbe kell már 2004-óta, amióta beléptünk az EU-ba.

Páran azt hiszik, ha csak letöltik a naplókat és kiteszik azzal már eleget tesznek a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági hivatalnak de sajnos az ilyen egyének rendszeresen hívnak minket, hogy nem jött be a terv 😀

A NÉBIH kér egy úgynevezett FELIR számot is, amivel minden élelmiszeres vállalkozásnak kötelező rendelkezni.

Egyéb dologgal, amivel rendelkezni kell, rágcsáló írtásról szerződés, hulladékelszállítással kapcsolatos szerződés, használt étolajat elszállító szerződés

 

A másik nagy téma a szagelszívás. A törvény ugyan csak azt írja elő, hogy megfelelőnek kell lennie a szagelszívásnak, azaz, hogy a körülötted élőket ne károsítsd meg a te tevékenységeddel.
Hogy ez mit jelent? Hogy ha pl emeletes házban vagy és az utcára engednéd ki a szagelszívó termékét, akkor a feletted lakók lakása használt étolaj szagú lenne és az összes ruhájuk is, ami se neked se neki nem jó.
Ilyenkor kell kivezetni a tető fölé ezt az elszívott levegőt vagy, ha nem lehetséges egyes UV technológiák vagy szagtalanító rendszerek tudnak segíteni, hogy az utcára ereszd ki ezt a büdös levegőt.

2022.06.01-től kötelező vendéglátó szoftverrel rendelkezni minden vendéglátó egységnek és ezt be is kell regisztrálni az állam felé.

Tűzvédelmi szabályzat | Kiürítés számítás

Tűzvédelmi szabályzatot az OTSZ (Országos tűzvédelmi szabályzat) írja elő és a katasztrófavédelem ellenőrzi. Az OTSZ-t 2024-ben frissítették utoljára. Ez a dokumentum akkor kell, ha 50 fő van a cégnél akár váltott műszakban is vagy 50 ember befér és le tud ülni az éttermen belül.

Kiürítés számítás csak abban az esetben kell, ha a vendégekkel együtt a hely képes 50 főt befogadni.

 

Tűzvédelmi oktatás | Munkavédelmi oktatás

Ezek alap oktatások, ami szigorúan kötelező, főleg, hogy a munkavállalók nagy része -akik fiatalok- nem is tudják mit kell tenni veszély helyzetben, mert mindenki csak aláíratott velük egy papírt és az volt az oktatás. Nálunk ez egy online tűz és munkavédelmi oktatás rendszert kell megnézni, ami 8 videóból álló törvénymentes lényegi információkat ad át és legenerálja a naplót is. Ez egyébként 2 fő erejéig ingyenes is az első évben a vállalkozóknak.

 

Tűzoltó készülék | Poroltó | Porral oltó

Ez mindenképp kell, sőt még egy úgynevezett tűztakarót is szívesen ajánlok a fritu miatt.
Poroltó minden szintre kötelező még akkor is, ha csak 6 nm a földszint és 6 nm a galéria, ha van persze.

 

Remélem a Gyros nyitás feltételei 2024 cikk segített tisztába tenni, hogy mik is kellenek. A Megvédelek.hu pont azzal foglalkozik, hogy ezeket a pontokat megoldjuk neked, így írj bátran, kérj ingyenes konzultációt!

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

10 + 8 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk