Gyógynövénybolt nyitás feltételei 2024

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 4 minutes

A természetes gyógymódok és a növények erejének híve vagy, és szeretnéd, hogy ha az emberek számára is könnyebben elérhetőek lennének a természet kincsei? Arról álmodozol, hogy a boltodban, mint régen a füvesasszonyok orvoslod termékeiddel vásárlóid búját-baját?
Ha már megvan az elhatározás, hogy megnyitod gyógynövényboltodat, de még nem tudod, hogy pontosan ehhez milyen teendőid lesznek, akkor jó helyen jársz! A Gyógynövénybolt nyitás feltételei 2024 cikkünkben listába szedtük a legszükségesebb tudnivalókat, majd a pontok alatt részletesen is kifejtettük ezeket.

Íme a felsorolás, de azért ajánljuk, hogy olvasd végig a teljes Gyógynövénybolt nyitás feltételei 2024 cikkünket, mert lehet olyat is találsz benne, amire elsőre nem is gondolnál.

 1. Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység
 2. Kell pénztárgép
 3. Üzemorvos (1 bejelentett vagy alkalmilag bejelentett embertől)
 4. Munkahelyi kockázatelemzés (1 bejelentett vagy alkalmilag bejelentett embertől)
 5. Kémiai kockázatelemzés
 6. Egyéni védőeszközök juttatásának rendje (1 bejelentett vagy alkalmilag bejelentett embertől)
 7. Veszélyes anyagok bejelentése (tisztítószerek is annak számítanak)
 8. HACCP dokumentáció
 9. Érintésvédelmi minősítő irat | Érintésvédelmi felülvizsgálat
 10. Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat | Erősáramú berendezések felülvizsgálata | Tűzvédelmi minősítő irat
 11. Tűzvédelmi oktatás
 12. Munkavédelmi oktatás
 13. Mentőláda
 14. Tűzvédelmi készülék (Poroltó)
 15. Táblák kihelyezése
  1. Kijárat
  2. Tűzvédelmi készülék jelzése
  3. Mentőláda jelzése
  4. Tűzeseti főkapcsoló jelzése
  5. Segélyhívó számok
  6. Polcok teherbírásának jelzése
 16. Egyéb dolgok, amiket ki kell helyezni: Vendégkönyv, pénztárgép száma
 17. Zajkibocsátási határérték (ha zenét szolgáltatsz, akár rádió, háttérzene, stb.)

Nem engedélyköteles, de bejelenteni kötelező

Működési engedélyre nincs szükséged, azonban a helyi önkormányzatnál mindenképpen be kell jelentened tevékenységedet. Annyi lesz a dolgod, hogy ahol a boltodat üzemeltetni fogod, ott be kell jelentened, hogy kereskedelmi tevékenységet fogsz folytatni. A bejelentés feldolgozását követően értesíteni fognak, hogy rögzítették a nyilvántartásban, és általában 30 napon belül személyesen is felkeresik a boltodat. Itt sem kell semmi nagy hajcihőre gondolnod, csupán azt ellenőrzik le, hogy megfelelsz-e ténylegesen a törvényeknek.  Viszont, ha végig olvasod és követed a Gyógynövénybolt nyitás feltételei 2024 cikkünkben írtakat, akkor mindent meg fogsz tudni tenni, hogy ne legyen semmi gond az ellenőrzés során.

A bejelentés egyébként könnyedén megtehető az epapir.gov.hu oldalon, de szívesen segítünk is neked ebben, ha szeretnéd.

Még egy fontos dolog. Ha gyógy-és fűszernövény palántákat is forgalmazni szeretnél, akkor szükséged lehet a növénytermesztési hatóság engedélyére, különösen akkor, ha a forgalmazott palánta fajtája a Nemzeti Fajtajegyzékben szerepel és hazai termesztésű.

HACCP

Mivel a gyógynövények és az élelmiszerek között gyakran nem egyértelmű a határvonal, ezért a törvényalkotók szerint logikus megoldásnak bizonyult a gyógynövény készítményeket élelmiszerként gyártani és forgalmazni. Fontos azt is megjegyezni, bár bizonyára ezzel már tisztában vagy, hogy az étrend-kiegészítők is élelmiszernek minősülnek. És ha élelmiszer, akkor bizony szükséged lesz a HACCP minőségbiztosítási rendszerre. Ez röviden arra szolgál, hogy biztosítani kell a termékek nyomon követhetőségét, egészen a termőföldtől a fogyasztóig. Mivel ez egy rendszer, így több mindent magában foglal, például az önellenőrzési tervet, termék dokumentációt, naplózást, de ide tartozik az allergén anyag táblázat vagy a folyamatirányítási kézikönyv is. A HACCP rendszer minden esetben a vállalkozásra van szabva és a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrzi. Ha szeretnéd, hogy segítsünk ebben, akkor szakmai csapatunk áll rendelkezésedre!

Pénztárgép

Lehet, hogy ez teljesen magától értetődő számodra, de mindenesetre fontos megemlíteni, hogy pénztárgépre szükséged lesz, hiszen kereskedelmi tevékenységet fogsz folytatni. A pénztárgép számát is jól látható helyre ki kell helyezned.

Lesz alkalmazottad?

Fontos eldöntened már a kezdetekkor, hogy lesz-e alkalmazottad. Ez azért fontos, mert akár hosszú távon, akár alkalmilag foglalkoztatsz munkaerőt, akkor szükséges a munkahelyi kockázatelemzés dokumentáció elkészítése és megléte. Ez egy erre specializálódott munkavédelmi szakember által kerül összeállításra, és ebben javaslatokat fogsz kapni arra vonatkozóan, hogy a munkavégzést hogyan lehet biztonságosabbá tenni.  Ezek a javaslatok többek között arra irányulnak, hogy mire kell figyelni a munkavégzés során annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a munkahelyi baleset bekövetkezése.

Kémiai kockázatelemzésre is szükséged lesz, figyelembe véve, hogy élelmiszerrel fogsz dolgozni. Fontos előírás, hogy a boltodat megfelelő tisztítószerekkel tartsd tisztán. A bio tisztítószerek sajnos nem jöhetnek számításba, mert azok nem tartalmaznak elegendő fertőtlenítő anyagot.  A jogszabályok szigorúan szabályozzák, hogy milyen tisztítószereket használhatsz, és ezeket még be is kell jelentened az NNK-nak (Nemzeti Népegészségügyi Központ), mivel hivatalosan „veszélyes anyagnak” számítanak. Ne aggódj, ez sem bonyolult, és tudunk segíteni abban, hogy minden rendben legyen!

Érintésvédelem | Tűzvédelem

Legyen szó saját gyógynövényboltról vagy bérelt helyiségről, érintésvédelmi és tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálatra mindenképpen szükséged lesz. Ennek segítségével minimalizálhatod a tűzkockázatot, és biztosíthatod, hogy az elektromos hálózat ne jelentsen veszélyt sem rád, sem az üzletedre.

Fontos, hogy ezt a feladatot olyan szakember végezze, aki rendelkezik a szükséges felhatalmazással és szakértelemmel. Nem érdemes ezen spórolnod, és mondjuk egy erre nem képzett személlyel végeztetni a munkát, hiszen a komoly büntetésen túl ezzel magas kockázatot is vállalsz.

Csapatunkban is van ilyen szakember, aki kifejezetten erre a területre specializálódott, így teljes körű segítséget tudunk nyújtani.

Poroltó készülékre is szükséged lesz, szintenként egy darabot kell tartanod, és évente felül kell ezt / ezeket vizsgáltatnod. Arra figyelj, hogy ajtótámaszként ne használd sosem, és radiátor vagy hősugárzó közelébe se tedd, mert egyrészt nagyon megbüntethetnek, másrészt balesetveszélyes.

Egyéb kihelyezendő táblák, dolgok

A tűzoltó készülék elhelyezéséről már beszéltünk, azonban jelölnöd kell ennek a helyét is, valamint a kijáratot, a mentőládát, és a tűzeseti főkapcsolót. Fontos, hogy a vásárlók könyvét is jól látható helyre helyezd ki, és a mentőláda is könnyen elérhető legyen, ha esetleg szükség lenne rá.

Mivel kereskedelmi tevékenységet folytatsz termékekkel, így a polcok teherbírására is nagyon figyelj. Ügyelj arra, hogy ne pakold túl őket, és úgy tervezd meg az elhelyezkedésüket, hogy ne legyen balesetveszélyes, és minden termék könnyen elérhető legyen.

Bízunk benne, hogy a Gyógynövénybolt nyitás feltételei 2024 cikkünk segített eligazodni a nyitás folyamatában, a szükséges engedélyekben és a dokumentációban. Ha esetleg még van olyan téma, amire nem tértünk ki, vagy kérdésed merült fel, ne habozz írni nekünk. Emellett kérhetsz egy ingyenes konzultációt is, hogy személyre szabottan segíthessünk a fent említett folyamatokban.

 

Ha bármi kérdésed van nyugodtan fordulj hozzánk!

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

3 + 15 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk