Fagyizó nyitás feltételei 2024

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 3 minutes

Nyáron sok mindenki gondolkodik azon, hogy a fagylalt árusítás mekkora üzlet. Ezért is készítem ezt a fagyizó nyitás feltételei 2024 cikket, hogy ez az ötleted közelebb legyen egy lépéssel a valósághoz.

Ez egy rapid lista, ha csak gyorsan át akarod tekinteni, hogy mire van szükség. A cikk második részében pedig kirészletezem, hogy miről is van szó.

 1. Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység
 2. Kell wc (vagy befogadónyilatkozat)
  1. Vendég wc
  2. Személyzeti wc
 3. Kell öltöző
 4. Kell pénztárgép
 5. Üzemorvos
 6. Munkahelyi kockázatelemzés
 7. Kémiai kockázatelemzés
 8. Veszélyes anyag bejelentés
 9. Egyéni védőeszközök juttatásának rendje
 10. Érintésvédelmi minősítő irat | Érintésvédelmi felülvizsgálat
 11. Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat | Erősáramú berendezések felülvizsgálata | Tűzvédelmi minősítő irat
 12. Haccp élelmiszer biztonsági kézikönyv
 13. Allergén anyag táblázat
 14. Önellenörzési terv
 15. Tűzvédelmi oktatás
 16. Munkavédelmi oktatás
 17. Mentőláda
 18. Tűzvédelmi készülék (Poroltó)
 19. Táblák kihelyezése
  1. Kijárat
  2. Tűzvédelmi készülék jelzése
  3. Mentőláda jelzése
  4. Tűzeseti főkapcsoló jelzése
  5. Segélyhívó számok
  6. Gázfőelzáró jelzése
  7. Polcok teherbírásának jelzése
 20. Egyéb dolgok, amiket ki kell helyezni: Vendégkönyv, pénztárgép száma,

Remélem a lista nem rémisztett el de szerettem volna olyan cikket írni ami igen részletes és átlátható, és ha bezárod az oldalt akkor azt mondod, hogy „huh ez tényleg mindenre kiterjedt”.

HACCP | HACCP NAPOLÓ |

A fent leírtak közül mind kötelező de ezt a témát érinti legjobban, így ezzel kezdeném. A HACCP nem csak naplókból áll, hanem egy élelmiszer biztonsági rendszer, ami már több mint 15 éve kötelező hazánkban is. Természetesen ez naplókat is tartalmaz , de azt is, hogy magát az élelmiszert, -mert ugye a fagylalt annak számít-, hogyan kezeld, hogyan tárold, hogyan forgalmazhatod, hogy ne fertőzz meg senkit.

Fontos eldöntened, hogy a fagylaltot te szeretnéd csinálni, vagy csak forgalmazni akarod és valamely cég viszonteladójává válsz. Ebben a cikkben inkább a forgalmazásról van szó, a készítéssel kapcsolatban kérj tőlünk konzultációs időpontot.

Egyébként ezt a rendszert a NÉBIH ellenőrzi és a termelő gazdáktól, azaz a földtől a végkereskedőkig, azaz az asztalig kötelező használni.

A HACCP része az allergén anyagok listája így minden tételben, amit forgalmazol fel kell tüntetni, hogy milyen allergéneket tartalmaz.
Ezt azért is említettem meg, mert nemcsak sokan elfelejtik de fagyi mellé mást is forgalmaznak, pl sütit vagy kávét.

Működési engedély

Arra nincs szükség de az önkormányzat felé bejelentés kötelezettségre igen. A fagyizó nyitás feltételei 2024 -ben is az önkormányzat felé tartja szükségesnek beadni egy dokumentumot az epapir.gov.hu rendszerén keresztül. Erről kapsz egy visszaigazolást és már nyithatsz is. Amikor beadod ezt a nyomtatványt az „egyablakos” rendszer miatt nem kell elmenni minden hatósághoz, hanem a helyi jegyző értesíti az összes szakhatóságot, hogy nyílt egy új hely. Ilyenre gondolok, mint a: Munkavédelmi hatóság, NÉBIH, Katasztrófavédelem. Így biztosan utólagosan, azaz nem nyitás előtt, ellenőrizni fognak! Erre elvileg 30 napjuk van de 90 napon belül biztosan kimennek tapasztalataim szerint.

Vendég wc | Személyzeti wc | Személyzeti öltöző

Különböző szituációk lehetnek, mert fagyizót lehet nyitni egy bódéban, pavilonban, egy épületben és mozgó autóban is.
Kezdjük a pavilonban vagy bódéban való forgalmazással. A közelben szükséges, hogy legyen egy hely, ahova elmehet a munkavállalód átöltözni vagy wc-zni. Ehhez a személyzeti wc / öltözőhöz egy befogadónyilatkozatra van szükség.  Vendég wc-t nem kell biztosítani értelemszerűen, mert az ilyen helyeken nem adunk ülőhelyet az embereknek.

Épületben kialakított fagyizó esetén abban az esetben szükséges vendégeknek wc, ha ülőhelyet biztosítasz nekik, azaz beülős helyről van szó és 10 főig 1 wc kötelező felette nemek szerint különválasztott. Személyzeti öltöző és wc kötelező. Ha nincs rá lehetőség a befogadónyilatkozatos megoldás itt os használható, de csak akkor ha nagyon a közelben találunk valakit.

Munkavédelem

Lehet, hogy ez eszedbe se jut, mert sokan abban a tévhitben vannak, hogy csak veszélyes munkákkal kapcsolatban szükséges munkavédelmi dokumentáció, pedig igazából minden magyar vállalkozásnak kell. Legalább egy kémiai kockázatelemzés, mert ugye egy fagylaltozóban olyan vegyszerekkel – veszélyes anyagokkal – tisztítószerekkel lehet csak takarítani, ami normálisan fertőtlenít. A fagylalt egy igen romlandó étel, és a megfelelő takarítás ezért szükséges. Ehhez van szükség erre a kémiai kockázatelemzésre. Ha viszont van egy munkavállalód bejelentve vagy akár napi bejelentéssel alkalmilag is, akkor is szükséges egy munkahelyi kockázatelemzés, amit az 1993. évi munkavédelmi törvény ír elő. Büntetésekről direkt nem írok, mert nem akarlak lehozni az életről, de elég borsos összegeket lehet befizetni, ha ezekkel nem rendelkezel.

Érintésvédelmi felülvizsgálat | Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat

Teljesen mindegy, hogy bérled a helyet a pavilont vagy sajátod, ha ott egy vállalkozás üzemel, szükséges, hogy ezekkel a villamos biztonsági felülvizsgálatokkal rendelkezz. Ezeket olyan magasan képzett villamos szakemberek készíthetik, akik villanyszerelő szakmában eltöltött sok év után kaphatnak meg.

Tűzvédelem

A tűzvédelem nem csak a poroltó, hisz az előbb leírt tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálatot is a katasztrófavédelem ellenőrzi de természetesen ez is kell. Ezzel a tűzoltó eszközzel, kérlek ne az ajtót támaszd ki, mert ezt 30-60 ezerre értékelik az ellenőrök és még meg is haragszanak rád. Na de komolyra fordítva a szót, a tűzoltó készüléket a megfelelő piktogram alatt kell tartani és radiátor mellé tenni pl tilos, mert van benne hajtógáz.

 

 

Azt hiszem, hogy a fagyizó nyitás feltételei 2024 cikk részletesen kifejtette neked, hogy mivel kell számolnod első körben. A fent leírtak mindegyikét tudjuk szolgáltatni, így ha bármi kérdésed van írj bátran.

 

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

4 + 14 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk