Jelentkezz
konzultációra
A Cukrászda nyitás feltételei 2025 cikkünkben összeszedtünk neked minden fontos dolgot, amit tudnod kell ahhoz, hogy törvényes keretek között valósíthasd meg az álmod, és megnyíljon a saját cukrászdád! Először felsoroljuk neked a legfontosabb pontokat, azután kifejtjük ezeket részletesen. Lehetséges, hogy a legtöbb ismerős lesz neked, talán már el is intézted / beszerezted az abban foglaltakat, ezeket akkor ki is pipálhatod, hogy ezekkel nem kell foglalkoznod. Azonban mindenképpen azt ajánljuk, hogy legalább egyszer olvasd el a teljes Cukrászda nyitás feltételei 2025 cikkünket, mert elképzelhető, hogy olyan információt fogsz benne találni, amire nem is gondoltál!
Fogjunk is hozzá, jöjjön először a lista!
Nézzük is meg ezeket:
Rögtön az elejét egy kicsit bonyolultabb résszel fogjuk indítani, de ígérem, hogy ezután sokkal egyszerűbbek lesznek az egyes pontok.
Az, hogy egy tevékenységhez szükséges-e működési engedély vagy sem, mindig a TEÁOR szám határozza meg.
Cukrászda esetén ez több ágra tagozódik.
Ha friss cukrászterméket fogsz készíteni, de nem közvetlen fogyasztásra (tehát nem a helyszínen lesz elfogyasztva), és ehhez a 107102 TEÁOR kódot fogod kiváltani, akkor működési engedély ÉS bejelentési kötelezettséged is van a helyi önkormányzat felé.
Ha simán egy cukrászdát, fagylaltozót szeretnél nyitni, akkor ehhez az 561010 TEÁOR szám kiváltása fog kelleni, és ehhez NINCS szükség működési engedélyre, csupán a helyi hatóságnál be kell jelentened, hogy ilyen tevékenységet fogsz végezni.
Még egy nagyon fontos dolog! Többször belefutottunk már abba (főleg a karácsonyi bejgli, mézeskalács időszakában), hogy többen a saját konyhájukban megsütik a süteményeket, és aztán mindenféle módon értékesítik azokat. Ezt felejtsd el, ez szigorúan tilos! Magyarországon a saját konyhádban fogyasztásra, majd forgalmazásra szánt süteményeket nem készíthetsz engedély nélkül!
Azt is jó tudnod, hogy cukrászdádban vagy neked, vagy legalább egy dolgozódnak rendelkeznie kell cukrász végzettséggel.
Ha nem szívügyed az ügyintézés, akkor szívesen segítünk neked ebben, vagy ha bizonytalan vagy, hogy mit hova kell bejelenteni és mikor, akkor bátran keress fel bennünket!
Cukrászműhelyed kialakításákor figyelembe kell venned az előírt technológiai követelményeket, melyek az alábbiak:
Az újonnan nyitandó cukrászdád számára elengedhetetlen a HACCP rendszer bevezetése és működtetése. Ez jogszabályi követelmény minden élelmiszer-ipari vállalkozás számára, beleértve a cukrászdákat is. A neve ne ijesszen meg! A HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) rendszer egy olyan élelmiszer-biztonsági megközelítés, amely segít azonosítani, értékelni és ellenőrizni az élelmiszer-biztonsági veszélyeket.
Ilyen lehet például a:
A HACCP rendszer bevezetése és fenntartása nemcsak jogszabályi követelmény, hanem hozzájárul a cukrászdád jó hírnevéhez is, és a vásárlók bizalmának megőrzéséhez. A megfelelően működő HACCP rendszer biztosítja, hogy a cukrászdád termékei mindig biztonságosak és kiváló minőségűek legyenek.
Jó ha tudod, hogy ennek a rendszernek a kialakítása teljesen a vállalkozásodra van szabva. Csapatunk is foglakozik ennek kialakításával, így nagyon szívesen segítünk neked ebben is.
Lehetőséged van ingyenes és kötelezettségmentes konzultációt kérni tőlünk, ahol át tudjuk beszélni a részleteket. Kár lenne kihagynod, nem?
Az induláskor fontos eldöntened, hogy egyedül szeretnéd-e üzemeltetni a cukrászdádat, vagy alkalmazottat is fel fogsz venni. Amennyiben szeretnél foglalkoztatni más munkavállalókat is, akár alkalmilag, akár hosszú távú munkaviszonyban, te leszel a felelős az egészségükért a munkaidőn belül. Éppen ezért konzultálnod kell egy munkavédelmi szakemberrel, aki felméri a veszélyeket, ajánlásokat fog tenni a munkavégzésre vonatkozóan, és egy úgynevezett munkahelyi kockázatelemzést fog készíteni, ami mindezeket tartalmazni fogja.
Ezen kívül mindenképpen szükséged lesz kémiai kockázatelemzésre is, mivel élelmiszerekkel fogsz foglalkozni. A cukrászdában előírás, hogy megfelelő takarítószerekkel biztosítd a helyiség higiéniáját. Ehhez nem elegendőek a bio tisztítószerek, mert ezekben nincs elegendő, elfogadott fertőtlenítő anyag. Törvényi előírás van erre is, hogy milyen tisztítószereket használhatsz, és ezeket az NNK-nak (Nemzeti Népegészségügyi Központ) is be kell jelentened, mivel hivatalosan „veszélyes anyagnak” minősülnek. Ne aggódj, ez sem bonyolult, és ebben is segítséget tudunk nyújtani!
Akár saját helyiségben nyitod meg a cukrászdádat, akár bérelt helyiségben, elengedhetetlen, hogy érintésvédelmi és tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálatot végeztess. Ez biztosítja, hogy minimalizálva legyen a tűzveszély, valamint, hogy az elektromos hálózat ne jelentsen veszélyt se rád, se a cukrászdádra nézve. Az ilyen felülvizsgálatokat kizárólag megfelelő képesítéssel rendelkező szakemberek végezhetik el. Nem éri meg spórolni ezen, vagy olyan személyt megbízni, aki nem rendelkezik megfelelő szaktudással, mivel ez súlyos büntetéseket vonhat maga után, és komoly veszélyt is magában rejt.
Csapatunkban van erre specializálódott szakember, írj bátran nekünk ezügyben is!
Ha bármi kérdésed van nyugodtan fordulj hozzánk!
Jelentkezz
online
konzultációra!