Méreg végzett egy kisfiúval Nagycsongován

Szerző: | 2020. 03. 02. | Egyéb kategória

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 2 minutes

2020. február 14-én méreg ivásának következtében meghalt egy kisfiú Nagycsongován. A rendőrség tájékoztatása szerint a 11 éves kisfiú az iskolában ismeretlen eredetű felületaktív szert (felület fertőtlenítőt) ivott. A rendőrségi jegyzőkönyvben foglaltak alapján a kisfiú már eszméletlen volt mikor a mentők a helyszínre érkeztek és a kórházba szállították. Sajnos a gyermek életét már nem tudták megmenteni. Az eset kapcsán hatósági eljárás indult. 

Az ilyen esetek, tekintve, hogy kisgyermekről van szó még megrázóbbak. Felmerül a kérdés, hogy ki hibázott? Milyen intézkedésekkel lehetett volna megelőzni a tragédiát? Sok tényezős esetről beszélhetünk, azonban egy dolog biztos; minden intézményben, melyben veszélyes anyagot tárolunk kötelező ezekről az anyagokról BIZTONSÁGI ADATLAPOT tartani, valamint KOCKÁZATÉRTÉKELÉST készíteni. Mit nevezünk veszélyes anyagnak? Ide soroljuk a savakat, lúgokat, minden maró vagy irritációt okozó anyagot is. Itt nem feltétlenül a legagresszívabb savakra kell gondolnunk, veszélyes anyagnak számít például már egy tisztítószer is. 

A BIZTONSÁGI ADATLAPOK tárolását a Magyarországon hatályban lévő Munkavédelmi Törvény írja elő. Biztonsági adatlapot többféle módon szerezhetünk be. A fentebb említett termékek megvásárlásakor kikérhetjük a vevőszolgálattól, vagy letölthetjük a www.biztonságiadatlap.hu weboldalról.

Kiemelt intézményekben, mint például jelen esetben iskolában kötelező a KOCKÁZATELEMZÉS elkészítése. Ez azért fontos, mert egy kockázatelemzés során dokumentációban rögzítésre kerül a veszélyes anyagok tárolásának helye, az anyag jellegétől függően előírható a zárt szekrényben való tárolás, így kizárható a gyermekek hozzáférése a veszélyes anyagokhoz.

A vegyi anyagokat eredeti csomagolásban kell tárolnunk, ezeket az anyagokat átönteni, átcímkézni szigorúan tilos. 

Továbbá a  2000. évi XXV. Kémiai Biztonságról szóló törvény kimondja, hogy a veszélyes hulladékok rendszeres elszállításáról gondoskodni kell! A törvény rendszerességi időtartamot nem ír elő, ez függ az adott létesítmény veszélyes hulladék termelésének mértékétől. A veszélyes hulladékokat nem tudjuk saját magunk elvinni a veszélyes hulladék kezelő telepre, hanem azokat egy erre szakosodott céggel szerződés keretén belül kell elszállíttatni. 

Az elszállítást megelőzően arra kijelölt, zárható, felcímkézett, megfelelő anyagú hulladéktárolóban kell tartanunk!

Ez azért is fontos, mert jelen esetben a hatósági eljárás még folyik az ügyben, arról azonban nem esett szó, hogy a kisfiú milyen módon jutott hozzá a méreghez, így ezt a lehetőség is számításba vehető. 

Ha Te is minimalizálni szeretnéd az említett kockázati tényezőket, akkor minket keresel!

Amiben segíteni tudunk:

-BIZTONSÁGI ADATLAPOKAT TARTALMAZÓ DOKUMENTÁCIÓ KÉSZÍTÉS, NAPRAKÉSZEN TARTÁSA

-KOCKÁZATELEMZÉS KÉSZÍTÉSE

-VESZÉLYES HULLADÉKOK SZÁLLÍTÁSÁNAK KEZELÉSE

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

12 + 9 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk