Biobolt nyitás feltételei 2024

Szerző: | 2022. 04. 24. | Üzletnyitás

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 3 minutes

Biobolt nyitás tervezést igényel, ahogy csak akármilyen boltnyitás. Nem mindegy, hogy egyedül akarod-e csinálni, online árulni, vagy saját magad akarsz valamit gyártani. A biobolt nyitás feltételei 2024 cikk csak arra fog fókuszálni, hogy mint kereskedő, hogyan tudsz hamar megnyitni. Próbáltam úgy körbejárni a témát, hogy olvasmányos legyen.

Itt egy könnyed lista, ha nem akarsz sokat olvasni de a vonal után a kifejtősebb részen lesznek még érdekes információk, hogy mi miért kell.

 1. Önkormányzati regisztráció (bejelentés köteles kereskedelmi tevékenység, működési engedély NEM KELL csak, ha vegyi árut forgalmazol)
 2. HACCP kézikönyv vagy HACCP rendszer, ahogy tetszik
 3. Munkavédelmi kockázatelemzés (alkalmazott esetén)
 4. Kémiai kockázatelemzés (alkalmazott nélkül is)
 5. Egyéni védőeszközök juttatásának rendje (ha van alkalmazott)
 6. Érintésvédelmi jegyzőkönyv (akkor is ha bérled a helyet, cégnévre szól)
 7. Tűzvédelmi szabványossági jegyzőkönyv (akkor is ha bérled a helyet, cégnévre szól)
 8. Segélyhívó számok kint léte
 9. Vásárlók könyve
 10. Tűzoltó készülék
 11. (online) Tűzvédelmi oktatás
 12. (online) Munkavédelmi oktatás
 13. Veszélyes anyag bejelentés az NNK részére

Biobolt nyitás feltételei 2024 részletező

Élelmiszerrel fogsz foglalkozni?

Az első és legfontosabb, hogy ha bioboltot akarsz nyitni, akkor szükséged lesz HACCP rendszerre, amit mondhatunk élelmiszer biztonsági kézikönyvnek is. Igen az ilyesfajta üzletekben is amit forgalmazol élelmiszernek vagy élelmiszer kiegészítőnek minősül, így valamilyen szinten vezetni kell, hogy honnan jött, hol tárolod, hogyan kezeled ezeket a termékeket. A HACCP-t egyébként használhatod egy olyan bizalomépítő eszköznek is, amit a vevőid, ha meglátnak, tudják, hogy nálad biztos minden rendben van.

Lesz alkalmazottad?

Fontos eldönteni, hogy lesz-e alkalmazottad vagy sem. A kereskedelemben is és mindenhol máshol is, ha valakinek van alkalmazottja, akkor szükséges a munkahelyi kockázatelemzés dokumentáció elkészítése, viszont, ha nem lesz alkalmazott akkor is kell kémiai kockázatelemzés, mivel minden ilyen helyen vegyszerekkel azaz veszélyes anyagokkal takarítanak. Utóbbit az Nemzeti Népegészségügyi központnak kell bejelenteni egy rémesen logikátlan felületen, de persze ebben tudunk segíteni.

Elektromos felülvizsgálatok

Érintésvédelmi felülvizsgálat és tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálatokat ma már villamos biztonsági felülvizsgálatnak hívják, ami arra szolgál, hogy egy szakember kimegy leméri a boltot és megállapítja, hogy semmi sem rá és elektromos tekintetben nem tűzveszélyes. Ilyet nem akármilyen szakember készíthet el, hanem egy olyan villanyszerelő, aki a szakmájában már specialista és több éves tapasztalat és drága tanfolyamok után felülvizsgálhatja más villanyszerelők munkáját. Ez akkor is kell, ha új helyet nyitsz és nem nyúltok a villamos hálózathoz, mivel ez cégnévre szól és viszed a saját elektromos berendezésidet is. Ezt a tulaj (be bérled a helyet) nem csináltathatja meg helyetted, mivel cégnévre szól.

Tudtad?

Tűzoltó készülék evidens, hogy minden helyen kell, hogy legyen de tudnod kell, azt, hogy szintenként kell lennie. Mindegy, hogy a bolt alapterülete csak 30 nm ha van galéria, akkor fentre is kell, ha van használatban lévő pince, akkor oda is kell. Ennek az a logikája, ha tűz üt ki, akkor amíg lemegyünk vagy felmegyünk a poroltóért értékes idő telik el menekülés szempontjából, ami akár az életedbe is kerülhet.

Ez akkor is kell, ha egyedül csinálod a boltot vagy családdal.

Tűzvédelmi oktatás és munkavédelmi oktatás feltétlen szükséges, mert nem csak 100 000 forint/ fő a bírság, hanem mert a mai munkaerő nagy része nem tudja, hogy hogyan használjon egy porral oltót pl.
Gondolom, ha már részt vettél ilyesfajta oktatáson, akkor azt gondolod, hogy ez egy rém unalmas időpazarlás, amiben, lássuk be, lehet is valami, de mi csináltunk egy olyan online tűzvédelmi oktatás és online munkavédelmi oktatást, ami élvezhető, online van és animált. Pár egyszerű kérdést, ha megválaszolsz, már kész is az oktatás.

Természetesen a fent leírtakban a megvédelek.hu csapata tud segíteni és minden területtel kapcsolatban meg tudjuk neked csinálni a dokumentációkat, hogy neked az indulásnál ne erre kelljen figyelned. Ráadásul velünk sok időt fogsz megspórolni, mivel mi már ezt „rutinból” csináljuk és nem lep meg egy egy hivatalnok akadékoskodása. A legtöbb bolt, ahol segítünk a nyitásban 2 hónappal hamarabb nyílik meg mint nélkülünk.

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

12 + 2 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk