Állateledelbolt nyitás feltételei 2024

Szerző: | 2024. 06. 03. | Blog, Egyéb kategória, Üzletnyitás

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 3 minutes

Szereted az állatokat és vágysz egy saját vállalkozásra? Vagy már meg is álmodtad, hogy szeretnél az állatok közelségében, vagy ellátásukat segítve dolgozni, úgy, hogy közben pénzt is keresel? Netalán el is döntötted már, hogy állateledel boltot szeretnél nyitni, de azt se tudod, hogy hogyan fogj hozzá?
Az Állateledelbolt nyitás feltételei 2024 cikkünkben összeszedtünk számodra minden fontos információt, hogy neked már csak ki kelljen pipálnod az elvégzett teendőket, és ne legyen problémád abból, hogy esetleg valami fontos engedély vagy elintéznivaló kifelejtődött a folyamat során.

Először is összeszedtük egy listába a szükséges tudnivalókat. Ezeket gyorsan át is futhatod, pipálhatod, ami megvan, de ha valamivel most találkozol először, vagy még nagyon a folyamat kezdetén jársz, akkor azt ajánljuk, hogy olvasd végig a teljes Állateledelbolt nyitás feltételei 2024 cikkünket, ahol a felsorolás után részletes információkat osztunk meg veled. Íme, amikre szükséged lesz:

 1. Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység
 2. Kell pénztárgép
 3. Üzemorvos (1 fő alkalmazottól vagy alkalmilag bejelentett embertől)
 4. Munkahelyi kockázatelemzés (1 fő alkalmazottól vagy alkalmilag bejelentett embertől)
 5. Kémiai kockázatelemzés (veszélyes vegyszerek használata esetén, ebbe beletartoznak a fertőtlenítő szerek a takarításhoz!)
 6. Érintésvédelmi minősítő irat | Érintésvédelmi felülvizsgálat
 7. Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat | Erősáramú berendezések felülvizsgálata | Tűzvédelmi minősítő irat
 8. HACCP dokumentáció, HACCP oktatás, HACCP naplók
 9. Tűz- és munkavédelmi oktatás
 10. Egyéni védőeszközök juttatásának rendje (1 fő alkalmazottól vagy alkalmilag bejelentett embertől)
 11. Tűzvédelmi szabályzat
 12. Veszélyes anyagok bejelentése (NNK felé – a takarítószerek is ide tartoznak)
 13. Mentőláda
 14. Tűzvédelmi készülék (Poroltó)
 15. Hűtők helyes jelölése
 16. Hulladékkezelési szerződés
 17. Táblák kihelyezése
  1. Kijárat jelölése
  2. Menekülést jelző táblák
  3. Tűzvédelmi készülék jelzése
  4. Mentőláda jelzése
  5. Tűzeseti főkapcsoló jelzése
  6. Segélyhívó számok
  7. Polcok teherbírásának jelzése
 18. Egyéb dolgok, amiket ki kell helyezni: Vásárlók könyve, pénztárgép száma

Bejelentési kötelezettség

A tevékenység besorolása alapján nincs szükség működési engedélyre, de bejelentési kötelezettséged van a helyi önkormányzat felé, még akkor is, ha csak hobbiállat-eledel kereskedelemmel foglalkozol. Ez igaz arra az esetre is, ha nyakörvet, pórázt, vagy állatruhákat is szeretnél forgalmazni. Ha már takarmányt, és / vagy állatok számára ajánlott táplálékkiegészítőket is szeretnél árulni, akkor a tevékenységhez működési engedélyre lesz szükséged. A bejelentést online is meg tudod tenni a epapir.gov.hu oldalon, de mi is szívesen segítünk neked ebben.

Amire viszont mindenképpen szükséged lesz, az egy regisztráció a szakhatóságnál, azaz a NÉBIH-nél.

A regisztráción felül még egy FELIR számmal is kell majd rendelkezned.

Pénztárgép

Tekintettel arra, hogy kereskedelmi tevékenységet fogsz végezni, így szükséges a pénztárgép megléte. Arra is figyelj, hogy a számát jól látható helyre tedd ki, nehogy emiatt megbüntessenek!

Munkavédelmi dokumentációk

Sokan azt gondolhatják, hogy a munkahelyi és kémiai kockázatelemzés egy felesleges nyűg a boltnyitás során, azonban, jó, ha tudod, hogy ez önmagad és az alkalmazottad védelmében van. A munkahelyi kockázatelemzés nem szükséges, ha egyedül dolgozol, de ha már valakit alkalmilag is foglalkoztatsz, akkor már te vagy a felelős érte a munkaidő alatt, így erre a dokumentációra szükséged lesz. Ezt egy erre szakosodott szakember fogja elvégezni, és össze fogja foglalni neked, hogy milyen munkahelyi veszélyek történhetnek, és ezeket hogyan lehet megelőzni. Állateledel bolt esetében például a tárolás, emelés lehet ilyen körülmény, hogy egy 50 kg-os kutyatáp ne essen a lábadra, vagy ha ráesne véletlenül, akkor legyen munkavédelmi bakancsod, ami megakadályozza a komolyabb sérülést. De az is idetartozik, hogy az eladói pultod megfelelő magas legyen, hogy ne kelljen a gerincedet nagyon megterhelni.

A kémiai kockázatelemzés is szükséges, egyrészt mert állateledellel fogsz foglalkozni, amire ugyanúgy vonatkoznak az élelmiszeripari irányelvek, és takarítani is biztosan fogsz. Itt nem lesz elegendő a bio tisztítószer, mert azokban nincs megfelelő fertőtlenítőanyag.

Tűz-, munka- és érintésvédelem

Ha már megvan a kiszemelt üzlet, akkor akár saját, akár bérelt helyről beszélünk, felül kell vizsgáltatnod az elektromos hálózatot. Ezt speciálisan erre szakosodott szakember végezheti el. Ez is a te saját és a boltod védelmében szükséges! Egyrészt, hogy ne rázzon meg semmi, másrészt pedig elkerülhető vele egy elektromos hálózat általi tűz keletkezése is.

Tűzoltó berendezésre, másnéven poroltó készülékre is szükséged lesz! Ha az üzleted alatt mondjuk lesz egy pincehelyiség is, akkor nem árt tudnod, hogy minden szintre el kell helyezned egy ilyen készüléket. Az sem mindegy ám, hogy hova helyezed. Egyrészt, jelzés alá kell tenned, hogy könnyen megtalálható és elérhető legyen. Másrészt, radiátor vagy hősugárzó közelébe ne tedd, és az sem jó megoldás, ha a bejárati ajtót ezzel támasztod ki. Súlyos büntetésekkel számolhatsz, ha ezt nem tartod be. Harmadrészt, évente felül kell vizsgáltatnod.

Még egy tűzvédelmi és munkavédelmi oktatást is el kell végezned, de ehhez az a jó hírünk van, hogy nálunk ezt online el is végezheted. 2 fő erejéig ez díjmentes a vállalkozásoknak.

HACCP | FELIR szám

Mivel állateledellel fogsz foglalkozni, ezért szükséged lesz a HACCP minőségbiztosítási rendszerre. Ezt a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal) ellenőrzi, és ez egy EU-s előírás. Ne aggódj! Ha megérted az alapelvet, fel fogod ismerni, hogy ez a folyamat arra szolgál, hogy mikrobiológiai szempontból is megfelelő eljárásokat biztosítson, így elkerülhetőek a mérgezések és a fertőzések. Ennek köszönhetően garantálható, hogy az eledelek és az alapanyagok megfelelően hűtve és tárolva vannak, így követhetőek maradnak. A kiskedvencek biztonsága ugyanolyan fontos a gazdiknak, mint az étel saját maguk számára, szóval fontos, hogy itt se legyen lejárt vagy romlott termék.

A HACCP részeként folyamatirányítási kézikönyvet, veszélyelemzést, önellenőrzési tervet, allergén anyag táblázatot kell készíteni, valamint naplózni a folyamatokat. De ez teljesen a vállalkozásodra van szabva. Szakértőinkkel egy ingyenes konzultáció keretein belül át tudod ezt beszélni, és máris nem lesz bonyolult ez a folyamat sem!

A megvédelek.hu csapata az Állateledelbolt nyitás feltételei 2024 cikk minden pontjában tud neked segíteni. Ha még mindig maradt kérdésed, akkor kérdezz tőlünk!  Ingyenes konzultációt biztosítunk minden kötelezettség nélkül!

Ha bármi kérdésed van nyugodtan fordulj hozzánk!

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

15 + 15 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk